System Audio Mantra 50

Rock’n’roll dygnet runt

System Audio Mantra 50 lever verkligen upp till sitt rykte att låta livligt och häftigt.
Ljud & Bild tycker
Stram och dynamisk bas Öppet och distinkt mellanregister
Går inte avgrundsdjupt
Specifikationer
  • 2,5-vägs golvhögtalare
  • 1-tums diskant
  • 2 x 4-tums mellanregister
  • 2 x 4-tums baselement
  • 8 ohm, 89 dB
  • 45–35 000 Hz (+/–1,5 dB)
  • Färg: Vit, svart, pianolack
forfatter

System Audio skiljer sig från andra högtakartillverkare genom att de ofta använder sig av något otraditionella recept för att uppnå ljudet de vill åstadkomma. Det märkte vi bland annat när vi testade deras Mantra 60 för ett par år sedan. Med hjälp av ett helt knippe små högtalarelement gav de högresta tornen en kraftfull och imponerande ljudupplevelse. Alla högtalarmärken har sina egna filosofier och en av System Audios käpphästar är att högtalarna ska vara snabba och dynamiska, vilket Mantra 60 verkligen levde upp till.

Mantra 60 har blivit en stor framgång för System Audio, så stor att den har försvunnit ur sortimentet. Det gick nämligen inte att bygga högtalaren till samma fördelaktiga pris längre. Efterträdaren är i själva verket två stycken nya och vidareutvecklade modeller. Mantra 50, som vi testar här, har ett baselement färre och kostar en tusenlapp mindre än föregångaren, men har däremot fintrimmat konceptet en smula. Det gäller inte minst delningsfiltret som enligt konstruktör Ole Witthoft är markant förenklat för att ge en kortare signalväg. Mantra 50 är en 2,5-vägskonstruktion där de två mellanregisterelementen även spelar bas och delar kabinett med två renodlade baselement längst ned. Terminalerna sitter på undersidan av kabinettet, där det för övrigt också går att fylla på med sand. Den största skillnaden i utseende är att den nya modellen är ett par centimeter lägre, plus att diskanten har flyttat ner till öronhöjd och omgärdas av två mellanregister. Placeringen ska ge en bra horisontell spridning samtidigt som reflektioner från väggar och tak ska minska. För att kontrollera spridningen av diskantfrekvenserna ytterligare har System Audio använt sig av en akustisk lins framför diskanten. Mantra 50 är fortfarande smala och högresta och bestyckade med många element. Då är väl bara frågan om de kan leva upp till föregångarens goda rykte?

Ljudet
Man behöver inte lyssna många sekunder för att inse att de gör det, på vissa områden överträffar till och med Mantra 50 sin föregångare. Den målar upp en ljudbild som är lika stor men ännu mer precis. Ljudbilden sitter som gjuten, och det är uppenbart att det viktiga mellanregistret också har fått mer spelrum i den nya modellen.

Mantra 50 präglas av att vara oerhört väl avstämd och balanserad, den kombinerar styrkorna i flera av konkurrenterna med få svagheter. Precis som Tannoy och KEF har den en mycket städad ljudbild med bra stereoperspektiv, men utan att vara lika skoningslöst fokuserad. System Audio har riklig upplösning i diskanten utan att bli fullt så ljus och överfokuserande som Triangle och Audiovector har en tendens att bli.

Basen går inte avgrundsdjupt men smäller till med övertygande slagkraftighet i övre basregistret – betydligt mer taktfast och dynamiskt än exempelvis KEF R500. Här trycker det till i virveltrumman och hi-haten är distinkt och tydlig. Mantra 50 är luftig och ger en närhet till musiken som vi annars måste upp till de dyrare Sonus faber-högtalarna för att få.

Och som om inte det vore nog är Mantra 50 ganska så enkel att ha med att göra rent förstärkarmässigt. Den behöver inte många watt för att spela högt och är förhållandevis förlåtande med billig elektronik. Samtidigt ger den ordentligt med utdelning när vi kopplar in större förstärkare som Hegel H300.

Slutsats
Mantra 50 är precis som sin föregångare en av de mest kompletta högtalarna vi har hört för under 20 000 kronor, i detta test är det bara Sonus faber Venere för 26 500 kronor som klarar av att ge den nämnvärd konkurrens. Vi hade gärna sett en möjlighet att bi-ampa Mantra-högtalarna för att kunna utnyttja så mycket kraft som möjligt från bra hemmabioförstärkare. Fast hade en sådan möjlighet förstört ett i övrigt vinnande recept?

Hur som helst är Mantra 50 testets bästa köp!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Förståndigt lyxljud

Den som betalar lite extra kan få ett par läckra golvhögtalare med smak av äkta highend. Här finns flera stycken.

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrari-ljud till Fiat-pris

Det är inte bara nationaliteten som Sonus faber har gemensamt med Ferrari. Priserna också. Tills nu.

Stor ljudbild Bestämd och stram bas Varmt mellanregister
Kabinett kunde ha varit mer gediget

KEF R500

Perspektivmästaren

R500 är mitt i prick om du vill ha musiken serverad på silverfat, med en precision som få andra kan matcha.

Mästerligt fokus Stram och kontrollerad bas
Tunn djupbas Kräver muskelförstärkare

Triangle Color

Inträdesbiljetten

Color är en intressant inträdesbiljett till seriösa musikupplevelser.

Kompakta mått Fyllig bas Låter bra på låg volym
Aningen tunt mellanregister

Audiovector X3 Super

Rena rama fyndet?

Audiovector hävdar att deras nya X3 Super tål att jämföras med betydligt dyrare högtalare. Detta test är en bra möjlighet att ta reda på hur det ligger till med det påståendet!

Friska övertoner Stram och väldefinierad bas
Aningen tunt mellanregister Kräver bra förstärkare

Tannoy Revolution DC6T SE

Balanserat välljud

Tannoy Revolution-högtalarna har en välbalanserad och välfokuserad ljudbild. Ett riktigt kap!

Imponerande mellanregister Balanserad bas
Ljudbilden saknas visst fokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.