Audiovector X3 Super

Rena rama fyndet?

Audiovector hävdar att deras nya X3 Super tål att jämföras med betydligt dyrare högtalare. Detta test är en bra möjlighet att ta reda på hur det ligger till med det påståendet!
Ljud & Bild tycker
Friska övertoner Stram och väldefinierad bas
Aningen tunt mellanregister Kräver bra förstärkare
Specifikationer
  • 2,5-vägs golvhögtalare
  • 1-tums domediskant
  • 6-tums bas/mellanregister
  • 6-tums bas
  • 4 ohm
  • 33–22 000 Hz (+/–3 dB)
  • Färg: Svart, vit
forfatter

Byggkvaliteten går det åtminstone inte att klaga på. X3 Super är täckt av vit eller svart pianolack och har ett kabinett som har mjukt rundade kanter utan synliga fogar. Basreflexporten mynnar ut på baksidan, där det också sitter terminaler för en uppsättning kablar. Här går det inte att köra med bi-wiring eller bi-amping, med andra ord.

En detalj som hade gjort X3 ännu snyggare (fast säkert dyrare också) hade varit om tygfronterna satt fast med dolda magneter i stället för synliga pluggar. Högtalarelementen är nämligen alldeles för fina för att gömmas undan bakom en trist och grå grill!

Diskanten kommer från Audiovectors mer exklusiva Si3-modell och bas/mellanregisterelementen är av en ny typ med vita aluminiummembran och gjutna metallkorgar. Lägger du till 5 000 kronor kan du uppgradera till X3 Signature som har en mer påkostad diskant. I detta test har vi dock hållit oss till Super-versionen som kostar   10 000 kronor per par.

Ljudet
Med en förhållandevis beskedlig prislapp skulle man kanske kunna förvänta sig att X3 Super tillhör den mer ytliga och förlåtande sorten, men så är det inte alls. Detta är synnerligen exakta och avslöjande högtalare som kräver lite arbete med placering och matchning av elektronik för att kunna göra sitt bästa.

Efter att ha lekt med X3 Super fram och tillbaka är det uppenbart att de trivs bäst med draghjälp från bakväggen. Ute på golvet tappar nämligen basen tyngd. I vårt lyssningsrum fick vi rätt balans och fyllighet när högtalarna stod en halvmeter från bakväggen. Då svänger det rejält, med en imponerande djup och saftig bas med tanke på storleken och prisklassen.  X3 spelar musik på ett väldigt spänstigt, energiskt och engagerande sätt, och låter väldigt underhållande från första tonen. Ljudbilden är precis och öppen och utmärker sig särskilt med klara och tydliga övertoner, det hör vi enkelt när bandet Morphine trycker till med sina saxofoner. Men, som Geir Norby påpekar: blir det inte i ljusaste laget ibland?

Jodå, Audiovector X3 Super har precis som Triangle Color en tendens till ett aningen tunt mellanregister. Inte lika mycket som den franska rivalen, men det handlar fortfarande om en klangkaraktär som framhäver de ljusa tonerna. Kvinnliga röster är vackra men manliga röster kan sakna lite testosteron när de ska återges med pondusen i behåll.

Detta är med andra ord inte högtalarna du kopplar till en billig och spinkig förstärkare – däremot blomstrar de när de får lite ”blod-doping” i form av en förstärkare med muskler. Hegel H200 sparkar liv ordentligt i Audiovectorerna och ger oss en tvättäkta aha-upplevelse – det är nämligen ovanligt att man hör ett så upplöst och ”riktigt” ljud från så här billiga högtalare.

Slutsats
Audiovector X3 Super är en billig men potent högtalare som har överraskande få brister. Nackdelen är att den kräver seriös elektronik för att komma till sin rätt. Det låga priset bör därför ses som en möjlighet att lägga mer av hifi-budgeten på förstärkaren, snarare än att bara koppla in vilken hemmabioreceiver som helst. Har du redan en bra förstärkare ger X3 Super otroligt mycket välljud för pengarna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Förståndigt lyxljud

Den som betalar lite extra kan få ett par läckra golvhögtalare med smak av äkta highend. Här finns flera stycken.

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrari-ljud till Fiat-pris

Det är inte bara nationaliteten som Sonus faber har gemensamt med Ferrari. Priserna också. Tills nu.

Stor ljudbild Bestämd och stram bas Varmt mellanregister
Kabinett kunde ha varit mer gediget

KEF R500

Perspektivmästaren

R500 är mitt i prick om du vill ha musiken serverad på silverfat, med en precision som få andra kan matcha.

Mästerligt fokus Stram och kontrollerad bas
Tunn djupbas Kräver muskelförstärkare

System Audio Mantra 50

Rock’n’roll dygnet runt

System Audio Mantra 50 lever verkligen upp till sitt rykte att låta livligt och häftigt.

Stram och dynamisk bas Öppet och distinkt mellanregister
Går inte avgrundsdjupt

Triangle Color

Inträdesbiljetten

Color är en intressant inträdesbiljett till seriösa musikupplevelser.

Kompakta mått Fyllig bas Låter bra på låg volym
Aningen tunt mellanregister

Tannoy Revolution DC6T SE

Balanserat välljud

Tannoy Revolution-högtalarna har en välbalanserad och välfokuserad ljudbild. Ett riktigt kap!

Imponerande mellanregister Balanserad bas
Ljudbilden saknas visst fokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.