Sammanfattning

Förståndigt lyxljud

Den som betalar lite extra kan få ett par läckra golvhögtalare med smak av äkta highend. Här finns flera stycken.
forfatter

Som det här testet understryker finns det ett klart sammanhang mellan pris och kvalitet. Fast det betyder inte att dyrare högtalare är bäst på allt.

Triangle Color kostar 10 000 kronor och är instegsmodellen till fina musikaliska upplevelser. Den målar upp en trivsam ljudbild som är enkel att tycka om och som har underhållande bas och klar diskant, utan större fel.

Audiovector X3 Super kostar lika mycket men låter ännu bättre. Ljudkaraktären är snarlik, både X3 och Color har bra fokus i diskanten, som följs upp av en bra och rund bas. Men också ett aningen tillbakadraget mellanregister. Audiovector har dock ett renare ljud och ett bättre stereoperspektiv och får därför betraktas som den bättre av de två.

Ännu mer intressant är Tannoy Revolution DC6T SE. ”Special Edition”-versionen av DC6T har en väl sammanhållen ljudbild, med ett sötare och varmare mellanregister än Triangle och Audiovector. Sångröster är fylligare och koaxialelementet ser till att stereoperspektivet blir mer distinkt. DC6T SE låter väldigt ”live” och underhållande och får ut mycket även ur en billig förstärkare. Testets kanske mest spännande köp.

KEF R500 kostar femtusen kronor mer. När den ger sitt yttersta är ljudet fantastiskt, ljudbilden är fokuserad och upplösningen superb. Det är en liten utmaning att få till ljudet eftersom det krävs en riktigt bra förstärkare för att det verkligen ska blomstra. R500 är inte den mest underhållande testdeltagaren och fundamentet i djupbasen hade gott kunnat vara mer massivt, särskilt om högtalarna ska stå i ett stort rum. Men en sådan ljudbild!

Bäst attack får du med System Audio. Tack vare en otroligt välstädad ljudbild och ett bra stereoperspektiv formligen sprutar musiken ut ur Mantra 50! Upplösningen i diskanten är mycket bra, utan att högtalarna känns lika ljusa i klangen som Triangle och Audiovector. Och även om basen inte går djupast är den rapp och bestämd. System Audio-högtalarna är förlåtande när det gäller billig elektronik, men ge dem en riktigt bra och stark förstärkare så har du en slagkraftig vän för livet! Ett par Mantra 50 kostar 19 000 kronor, men vi kan ändå inte låta bli att utse dem till Bästa köp. Mest för pengarna, alltså!

Det går däremot inte att bortse från att Sonus faber Venere 2.5 är det uppenbara alternativet om du letar efter ett stort, upplöst och massivt ljud. Ljudbilden är enorm och det formligen strålar om instrumenten! Och basinstrumenten slår med största naturlighet. Detta är testets största högtalare, men i våra ögon också den vackraste. Vi hade kunnat önska oss ett kabinett med bättre kvalitetsintryck, men vad gör väl det när musiken låter så bra? Sedan får vi bara leva med att det är lite förutsägbart att testets dyraste högtalare är bäst. Vi har nämligen aldrig varit säkrare i vårt beslut: Bäst i test!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrari-ljud till Fiat-pris

Det är inte bara nationaliteten som Sonus faber har gemensamt med Ferrari. Priserna också. Tills nu.

Stor ljudbild Bestämd och stram bas Varmt mellanregister
Kabinett kunde ha varit mer gediget

KEF R500

Perspektivmästaren

R500 är mitt i prick om du vill ha musiken serverad på silverfat, med en precision som få andra kan matcha.

Mästerligt fokus Stram och kontrollerad bas
Tunn djupbas Kräver muskelförstärkare

System Audio Mantra 50

Rock’n’roll dygnet runt

System Audio Mantra 50 lever verkligen upp till sitt rykte att låta livligt och häftigt.

Stram och dynamisk bas Öppet och distinkt mellanregister
Går inte avgrundsdjupt

Triangle Color

Inträdesbiljetten

Color är en intressant inträdesbiljett till seriösa musikupplevelser.

Kompakta mått Fyllig bas Låter bra på låg volym
Aningen tunt mellanregister

Audiovector X3 Super

Rena rama fyndet?

Audiovector hävdar att deras nya X3 Super tål att jämföras med betydligt dyrare högtalare. Detta test är en bra möjlighet att ta reda på hur det ligger till med det påståendet!

Friska övertoner Stram och väldefinierad bas
Aningen tunt mellanregister Kräver bra förstärkare

Tannoy Revolution DC6T SE

Balanserat välljud

Tannoy Revolution-högtalarna har en välbalanserad och välfokuserad ljudbild. Ett riktigt kap!

Imponerande mellanregister Balanserad bas
Ljudbilden saknas visst fokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.