TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Sony Vaio Duo 11

Bättre lycka nästa gång

Sony Vaio Duo 11 är en fin hybrid, men intrycket förstörs av små designmissar.

forfatter
Publicerad 2013-03-12 - 06:00
L&B tycker
Gnistrande skarp skärm Bra pekskärm Gott om anslutningar
Små tangenter Trackpoint 80-talsdesign
Specifikationer
  • Operativsystem: Windows 8
  • Skärm: 11,6 tum med multitouch, 1920 x 1080 pixlar
  • Processor: 1,7 GHz Intel Core i5
  • Minne: 4 GB
  • Lagring: 128 GB SSD
  • Trådlöst: 802.11n, Bluetooth 4.0, NFC
  • Anslutningar: 2 x USB 3.0, HDMI, SD/Memory Stick, Ethernet, VGA
  • Mått: 31,99 x 19,9 x 1,79 cm
  • Vikt: 1,3 kg
  • Batteri: Upp till 5 timmar
Riktpris: 14000Pr. 2013-03-12 Produktsida

Sonys första försök att bygga en Windows 8-hybrid påminner mest om en förvuxen miniräknare. Dels på grund av den kantiga designen, som för tankarna till japanska bilar från 80-talet, och dels på sättet som Sony har löst ”hybrid-utmaningen”.

Vaio Duo 11 kan inte vikas ihop som en vanlig bärbar dator. I stället vänds skärmen uppåt, så att maskinen är en (stor) surfplatta. Sedan kan man röra skärmen uppåt på en släde, så att den hamnar i ungefär 45 graders vinkel, varpå ett tangentbord som doldes av skärmen dyker upp. Det är i detta läge Vaio Duo 11 påminner en smula om en stor miniräknare, inte minst på grund av de små knapparna (10–20 % mindre än normala laptop-knappar) som dessvärre gör att Duo 11 är besvärlig att skriva på. Irriterande.

Det lilla tangentbordet betyder också att det inte finns plats för en normal pekplatta, i stället har Sony valt att använda en så kallad trackpoint, som är en liten optisk knapp som sitter mitt på tangentbordet, ovanför B och under G och H. Men även om själva tanken är god så är utförandet pinsamt dåligt. Skäms, Sony!

Så var det inte på 90-talet
Och det säger vi inte utan vidare. Den här recensenten har testat bärbara datorer sedan 90-talet, och på den tiden hade nästan alla ThinkPad-datorer (som i tidernas gryning ägdes av IBM) en trackpoint, och vi skulle vilja hälsa Sony och säga att en ThinkPad-trackpoint anno 1999 fungerar bättre än en Vaio-trackpoint anno 2013. IBM:s styrpinnar var tryckkänsliga och man kunde styra muspekaren genom att bara hålla fingret på knappen och ”luta” fingret åt ett visst håll. Det går inte på Vaio 11, där måste man stryka med fingret över styrpinnen för att den ska registrera rörelsen. Det känns som att konstant klia sig på nästippen och är en riktigt ledsamt dålig lösning. I synnerhet som det enda alternativet är själva pekskärmen. För även om den fungerar lysande så finns det i Windows 8:s desktop-läge väldigt många program och funktioner som i praktiken inte går att styra med pekskärmen!

Mer trassel
När vi ändå håller på bör det påpekas att det är långtifrån lika enkelt som man skulle kunna önska sig att förvandla Duo 11 från surfplatta till en bärbar dator. Man borde helt enkelt kunna knuffa till skärmen med tummarna, men det går inte. I stället måste man lyfta skärmen ovanifrån och sedan dra den i rätt läge. Det tröttnar man fort på.

Däremot måste vi säga att skärmbilden är skarp och har tjusiga färger, och som pekskärm reagerar den blixtsnabbt. Prestanda är det inte heller något fel på, och Duo 11 är utrustad med fler anslutningar än de flesta andra testdeltagare.

Slutsats
Sony Vaio Duo 11 är inte den smartaste hybrid-datorn vi har stött på, och den är en besvikelse med alltför små knappar och en trackpoint som andra tillverkare gjorde bättre på 90-talet. Prestanda är dock riktigt lysande, skärmen har Full-HD-upplösning och starka färger och pekfunktionen fungerar briljant.

Också i detta test:

HP Envy x2

Vi är inte avundsjuka

Var går gränsen mellan surfplatta och bärbar dator? Det är en svår fråga, men ett som är säkert är att det finns ett glapp mellan de två kategorierna – och det fastnar tyvärr HP i med sin Envy X2.

Snyggt utförande i borstad aluminium
Skärmen Tangentbord och gångjärn knakar Saknar kortläsare För dyr

ASUS Taichi

Framåt och bakåt

Den här maskinen lär få dig att spärra upp ögonen. Den är inte perfekt, men ASUS har verkligen tänkt igenom hur en dator kan bli så mycket hybrid som möjlig.

Stora hybridmöjligheter Två skärmar! Specar och prestanda i toppklass
Billigt tangentbord Blir varm Inre skärmen är mörk och matt

Dell XPS 12

Multikonstären

Dell XPS 12 är testets stora överraskning. Utan pråligheter kör den förbi alla konkurrenter och visar hur en riktig hybrid ska se ut.

Robust, lättanvänd, läcker Praktisk och enkel hybrid Skarp och färgrik skärm
Saknar minneskortläsare En smula tung som surfplatta

Acer Aspire S7 13,3

Inte så mycket hybrid

Här är en läcker och tunn ultrabook med ett uns hybrid-funktionalitet. Den kunde gott ha fått en dos till.

Läckra material Stilren design Robust byggkvalitet
Skärmen kan öppnas 180 grader, inte mycket mer hybrid än så Tangentbordet

Lenovo IdeaPad Yoga

Hybridkungen

Har vi någonsin sett en dator som kan vända ut och in på sig själv som Lenovo IdeaPad Yoga? Skulle inte tro det ...

Yoga-konceptet Hög kvalitet
Skärmupplösningen Tangentbordet vänds utåt när skärmen är vikt runt sin egen axel

Samsung Ativ Smart PC

Smart men inte smartast

Samsung ATIV Smart PC är testets billigaste. Det känns.

Prisvärd
Plast, plast, plast Ostadig skärm
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild