TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

HP Envy x2

Vi är inte avundsjuka

Var går gränsen mellan surfplatta och bärbar dator? Det är en svår fråga, men ett som är säkert är att det finns ett glapp mellan de två kategorierna – och det fastnar tyvärr HP i med sin Envy X2.

forfatter
Publicerad 2013-03-12 - 06:00
L&B tycker
Snyggt utförande i borstad aluminium
Skärmen Tangentbord och gångjärn knakar Saknar kortläsare För dyr
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skärm: 11,6 tum, 1366 x 768 pixlar
 • Processor: 1,8 GHz Intel Atom
 • Minne: 2 GB
 • Lagring: 64 GB SSD
 • Trådlöst: 802.11n, Bluetooth
 • Anslutningar: 2 x USB 2.0, HDMI
 • Mått: 30,3 x 20,6 x 1,9 cm
 • Vikt: 700 g
 • Batteri: Upp till 14 timmar
Riktpris: 8000Pr. 2013-03-12 Produktsida

Engelskans ”envy” betyder avundsjuka eller missunnsamhet, och det är precis den känslan HP vill utstråla med alla de produkter som företaget har givit namnet Envy hit och Envy dit. En av dem är denna hybrid mellan surfplatta och bärbar dator. Och vid första anblicken är Envy X2 en läcker produkt, byggd av borstad aluminium och med en läcker, mjuk design.

Atomkraft
Och själva konceptet är det inget fel på. Detta är mer en surfplatta som ser ut som en bärbar dator än tvärtom (lite på samma sätt som ASUS Android-baserade surfplattor Transformer Prime och Transformer Infinity) och det som gör den till en hybrid är att skärmen i själva verket är en surfplatta som kan dockas på tangentbordet, och resultatet är ett slags ultrabook. Men även om X2 bygger på Intels Atom-processor så har den ändå fullständigt (32-bitars) Windows 8 och kan alltså köra alla normala Windows-program. Till skillnad från exempelvis Samsung ATIV Tab och Microsofts egen Surface som kör Windows RT-operativsystemet.

Dealbreaker
Trots all aluminium lägger vi bland annat märke till att tangentbordet knakar och ger med sig när man skriver på det. Detsamma gäller skärmen som trots oerhört kraftiga gångjärn vippar fram och tillbaka när man håller den dockade bärbara i tangentbordet.

Och så har vi själva skärmen, som helt enkelt är för klen! Att den bara är 11,6 tum är ingen ursäkt för att nöja sig med 1366 x 768-upplösning, men OK, det är ingen dealbreaker. Det är däremot de matta färgerna och den oskarpa bilden. Till och med helt vanlig text har pixlelstruktur och man blir väldigt snabbt trött i ögonen när man arbetar med Envy X2. Det är helt enkelt inte bra.

Vi är inte heller så säkra på att det är någon god idé att basera sådana här enheter på Intels Atom-processorer. Prestanda är – vilket vårt benchmark-test visar med all önskvärd tydlighet – inget att skriva hem om. En sak är säker, och det är att Envy X2 inte får misstas för att främst vara en dator. Man får nöja sig med att betrakta den som en surfplatta med tangentbord, och i den kategorin finns det omvända alternativ som är både bättre och billigare!

Slutsats
HP Envy X2 hamnar mittemellan två stolar. Den är för dyr för att vara en surfplatta och för långsam för att vara en bärbar dator. Under alla omständigheter är skärmen inte tillräckligt bra, med matta färger och oskarp bild. Lägg därtill ett tangentbord som ger med sig och knakar när man skriver på det. Överlag ger Envy X2 ett intryck av halvdålig byggkvalitet – trots ett läckert aluminiumskal.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

ASUS Taichi

Framåt och bakåt

Den här maskinen lär få dig att spärra upp ögonen. Den är inte perfekt, men ASUS har verkligen tänkt igenom hur en dator kan bli så mycket hybrid som möjlig.

Stora hybridmöjligheter Två skärmar! Specar och prestanda i toppklass
Billigt tangentbord Blir varm Inre skärmen är mörk och matt

Dell XPS 12

Multikonstären

Dell XPS 12 är testets stora överraskning. Utan pråligheter kör den förbi alla konkurrenter och visar hur en riktig hybrid ska se ut.

Robust, lättanvänd, läcker Praktisk och enkel hybrid Skarp och färgrik skärm
Saknar minneskortläsare En smula tung som surfplatta

Sony Vaio Duo 11

Bättre lycka nästa gång

Sony Vaio Duo 11 är en fin hybrid, men intrycket förstörs av små designmissar.

Gnistrande skarp skärm Bra pekskärm Gott om anslutningar
Små tangenter Trackpoint 80-talsdesign

Acer Aspire S7 13,3

Inte så mycket hybrid

Här är en läcker och tunn ultrabook med ett uns hybrid-funktionalitet. Den kunde gott ha fått en dos till.

Läckra material Stilren design Robust byggkvalitet
Skärmen kan öppnas 180 grader, inte mycket mer hybrid än så Tangentbordet

Lenovo IdeaPad Yoga

Hybridkungen

Har vi någonsin sett en dator som kan vända ut och in på sig själv som Lenovo IdeaPad Yoga? Skulle inte tro det ...

Yoga-konceptet Hög kvalitet
Skärmupplösningen Tangentbordet vänds utåt när skärmen är vikt runt sin egen axel

Samsung Ativ Smart PC

Smart men inte smartast

Samsung ATIV Smart PC är testets billigaste. Det känns.

Prisvärd
Plast, plast, plast Ostadig skärm
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild