TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Dell XPS 12

Multikonstären

Dell XPS 12 är testets stora överraskning. Utan pråligheter kör den förbi alla konkurrenter och visar hur en riktig hybrid ska se ut.

forfatter
Publicerad 2013-03-12 - 06:00
L&B tycker
Robust, lättanvänd, läcker Praktisk och enkel hybrid Skarp och färgrik skärm
Saknar minneskortläsare En smula tung som surfplatta
Specifikationer
  • Operativsystem: Windows 8
  • Skärm: 12,5 tum, 1920 x 1080 pixlar
  • Processor: 2,4 GHz Intel Core i7
  • Minne: 8 GB
  • Lagring: 256 GB SSD
  • Trådlöst: 802.11n, Bluetooth 4.0
  • Anslutningar: 2 x USB 3.0, eSATA, Mini Display
  • Mått: 31,7 x 21,5 x 2 cm
  • Vikt: 1,52 kg
  • Batteri: Upp till 6 timmar
Riktpris: 14800Pr. 2013-03-12 Produktsida

När man sätter på Dell XPS 12 får man verkligen känslan av att allting stämmer. Allt verkar helt enkelt vara gjort rätt från början. Faktiskt så mycket att detta kanske är den bästa Windows-baserade ultrabooken vi någonsin har testat.

Mer för pengarna
Om vi ska börja med den tekniska biten så klarar XPS 12 sig enastående i vårt benchmark-test. Det är bara ASUS Taichi som lyckas bättre, och det är med en hårsmån, i praktiken är de två datorerna helt jämbördiga. Och med XPS 12 får man mer för pengarna. Den har till exempel 8 GB RAM-minne i stället för 4 GB, bättre batteritid och skärmen är en smula – men en viktig smula – större: 12,5 tum i stället för 11,6. Och med Intel Core i7-processor och 256 GB SSD-disk som grädde på moset hittar man inte bättre specifikationer i den här kategorin.

Kvadratisk, praktisk, bra
Men det är hybrid-möjligheterna som gör att Dell XPS 12 verkligen imponerar. Dells lösning är nämligen varken cool eller tekniskt utmanande som de två skärmarna på ASUS Taichi. Nej, den är snarare mer jordnära och närmast genialt simpel. Och den fungerar varenda gång!

Kort och gott påminner XPS 12 närmast om en helt vanlig bärbar dator, med den skillnaden att skärmen sitter i en robust aluminiumram och roterar runt sin egen axel. På så sätt kan man vända på skärmen och fälla ihop datorn igen, så får man en kraftfull surfplatta med 12,5-tums skärm och Windows 8. Man kan också låta bli att fälla ner locket och snabbt vrida skärmen utåt om man vill visa något för någon, till exempel på ett möte. Det låter måhända inte lika tufft som dubbla skärmar, men till vardags är det en lösning som är helt perfekt!

Rör vid den
Och så är det kanske bättre med en enda fantastisk skärm än två som är bästa fall är medelmåttiga. Dell XPS 12 är under alla omständigheter utrustad med en fantastisk skärm av typen WLED, som utan jämförelse är bäst i detta test. Den är naturligtvis tryckkänslig, men också knivskarp, har starka färger och är precis så stor att den fungerar perfekt som en bärbar skärm – och precis så liten att den inte är för stor för att vara en surfplatta.

Utöver den robusta aluminiumramen som håller skärmen är kolfiberskalet, övriga aluminiumlister och hela utförandet av mycket hög standard. Och tangentbordet, som är överskådligt, har bra slaglängd och fint avstånd mellan tangenterna. Sammantaget är XPS 12 en produkt som känns så robust och användarvänlig att man bara vill röra vid den och använda den. Det är goda egenskaper för en dator!

Slutsats
Dell XPS 12 är på alla sätt och vis en fantastisk hybrid-dator. Som ultrabook ger den massor av topprestanda för pengarna, och en helt genial och enkel hybridkonstruktion förvandlar den blixtsnabbt till en särdeles praktisk surfplatta. Lägg därtill testets bästa skärm och en design och en byggkvalitet som skriker av användarvänlighet. Vi tvekade aldrig en sekund: Bäst i test.

Också i detta test:

HP Envy x2

Vi är inte avundsjuka

Var går gränsen mellan surfplatta och bärbar dator? Det är en svår fråga, men ett som är säkert är att det finns ett glapp mellan de två kategorierna – och det fastnar tyvärr HP i med sin Envy X2.

Snyggt utförande i borstad aluminium
Skärmen Tangentbord och gångjärn knakar Saknar kortläsare För dyr

ASUS Taichi

Framåt och bakåt

Den här maskinen lär få dig att spärra upp ögonen. Den är inte perfekt, men ASUS har verkligen tänkt igenom hur en dator kan bli så mycket hybrid som möjlig.

Stora hybridmöjligheter Två skärmar! Specar och prestanda i toppklass
Billigt tangentbord Blir varm Inre skärmen är mörk och matt

Sony Vaio Duo 11

Bättre lycka nästa gång

Sony Vaio Duo 11 är en fin hybrid, men intrycket förstörs av små designmissar.

Gnistrande skarp skärm Bra pekskärm Gott om anslutningar
Små tangenter Trackpoint 80-talsdesign

Acer Aspire S7 13,3

Inte så mycket hybrid

Här är en läcker och tunn ultrabook med ett uns hybrid-funktionalitet. Den kunde gott ha fått en dos till.

Läckra material Stilren design Robust byggkvalitet
Skärmen kan öppnas 180 grader, inte mycket mer hybrid än så Tangentbordet

Lenovo IdeaPad Yoga

Hybridkungen

Har vi någonsin sett en dator som kan vända ut och in på sig själv som Lenovo IdeaPad Yoga? Skulle inte tro det ...

Yoga-konceptet Hög kvalitet
Skärmupplösningen Tangentbordet vänds utåt när skärmen är vikt runt sin egen axel

Samsung Ativ Smart PC

Smart men inte smartast

Samsung ATIV Smart PC är testets billigaste. Det känns.

Prisvärd
Plast, plast, plast Ostadig skärm
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild