TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

ASUS Taichi

Framåt och bakåt

Den här maskinen lär få dig att spärra upp ögonen. Den är inte perfekt, men ASUS har verkligen tänkt igenom hur en dator kan bli så mycket hybrid som möjlig.

forfatter
Publicerad 2013-03-12 - 06:00
L&B tycker
Stora hybridmöjligheter Två skärmar! Specar och prestanda i toppklass
Billigt tangentbord Blir varm Inre skärmen är mörk och matt
Specifikationer
  • Operativsystem: Windows 8
  • Skärm: 11,6 tum med multitouch + 11,6 tum, 1920 x 1080 pixlar
  • Processor: 2,4 GHz Intel Core i7
  • Minne: 4 GB
  • Lagring: 256 GB SSD
  • Trådlöst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Anslutningar: 2 x USB 3.0, microHDMI, mini VGA, SD-kort
  • Mått: 30,6 x 19,9 x 1,74 cm
  • Vikt: 1,25 kg
  • Batteri: Upp till 5 timmar
Riktpris: 14500Pr. 2013-03-12 Produktsida

Vi såg ASUS Taichi för första gången på en liten intim lansering på en nattklubb i London- och även om det taiwanesiska märket lanserade ganska så många produkter den kvällen så riktades nästan all uppmärksamhet mot just hybrid-datorn Taichi, som också var något ingen hade sett förut. Här handlar det nämligen om en bärbar dator med två skärmar. Den ena är vänd in mot tangentbordet medan den andra – en pekskärm – vänds utåt när locket fälls ner. Mycket mer hybrid blir det knappast.

Så fungerar det
De två skärmarna kan användas på fyra sätt. Först och främst kan man nöja sig med att använda den normala notebook-skärmen, men där har ASUS inte lyckats särskilt väl, för just den skärmen är dels matt och dels inte särskilt skarp. Man kan också helt enkelt fälla ihop den bärbara datorn, så förvandlar den betydligt skarpare och mer färgrika pekskärmen Taichi till en – aningen stor – surfplatta. Eller så kan man använda båda skärmarna samtidigt. Antingen speglas det som visas på innerskärmen till ytterskärmen – på så vis kan man till exempel visa bilder eller dokument för andra – eller så förvandlas de två skärmarna till ett enda skärmområde, så att två användare kan arbeta på datorn samtidigt – den ena dock bara med hjälp av pekskärmen.

Genvägar
Ja, det är riktigt spektakulärt, och detsamma gäller datorns prestanda, som hamnar på förstaplatsen bland alla sju vi testar den här gången. När vi dessutom kan konstatera att specifikationerna tillhör toppklassen – Taichi är lätt, har alla portar och trådlösa funktioner man kan tänka sig och 256 GB flash-disk är inte heller småpotatis – så kan man ju alltid undra hur det kommer sig att den inte vinner hela testet?

Tja, det beror på att ASUS har tagit ett par genvägar när det gäller de sista detaljerna. Och här handlar det faktiskt om saker man inte lägger märke till på en halvdunkel nattklubb när technomusiken dunkar i bakgrunden, men som man ser när man kommer ut i dagsljus.

För det första är tangentbordet av den plastiga sorten som ger med sig när man skriver på det. För det andra sker det lite för ofta att de två skärmarna inte växlar mellan de två lägena som de ska. Oftast är det när man fäller ihop datorn och skärmbilden inte dyker upp på den yttre skärmen. För det tredje blir maskinen väldigt varm på undersidan om man använder den för länge och fläkten jobbar för högtryck. För det fjärde är den inre skärmen helt enkelt för mörk och matt. Och för det femte är Taichi en av de avgjort dyraste i testet.

Slutsats
Trots detta ger vi ändå ASUS Taichi våra varmaste rekommendationer. Konstruktionen med två skärmar har vi aldrig sett förut, och det är verkligen sant att man får en ultrabook och en surfplatta i en och samma apparat. Dessutom är datorn blixtsnabb och har massor av muskler. Hade byggkvaliteten varit i topp så hade betyget också blivit det.

Också i detta test:

HP Envy x2

Vi är inte avundsjuka

Var går gränsen mellan surfplatta och bärbar dator? Det är en svår fråga, men ett som är säkert är att det finns ett glapp mellan de två kategorierna – och det fastnar tyvärr HP i med sin Envy X2.

Snyggt utförande i borstad aluminium
Skärmen Tangentbord och gångjärn knakar Saknar kortläsare För dyr

Dell XPS 12

Multikonstären

Dell XPS 12 är testets stora överraskning. Utan pråligheter kör den förbi alla konkurrenter och visar hur en riktig hybrid ska se ut.

Robust, lättanvänd, läcker Praktisk och enkel hybrid Skarp och färgrik skärm
Saknar minneskortläsare En smula tung som surfplatta

Sony Vaio Duo 11

Bättre lycka nästa gång

Sony Vaio Duo 11 är en fin hybrid, men intrycket förstörs av små designmissar.

Gnistrande skarp skärm Bra pekskärm Gott om anslutningar
Små tangenter Trackpoint 80-talsdesign

Acer Aspire S7 13,3

Inte så mycket hybrid

Här är en läcker och tunn ultrabook med ett uns hybrid-funktionalitet. Den kunde gott ha fått en dos till.

Läckra material Stilren design Robust byggkvalitet
Skärmen kan öppnas 180 grader, inte mycket mer hybrid än så Tangentbordet

Lenovo IdeaPad Yoga

Hybridkungen

Har vi någonsin sett en dator som kan vända ut och in på sig själv som Lenovo IdeaPad Yoga? Skulle inte tro det ...

Yoga-konceptet Hög kvalitet
Skärmupplösningen Tangentbordet vänds utåt när skärmen är vikt runt sin egen axel

Samsung Ativ Smart PC

Smart men inte smartast

Samsung ATIV Smart PC är testets billigaste. Det känns.

Prisvärd
Plast, plast, plast Ostadig skärm
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild