TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Windows 8-datorer

Konsten att göra två saker samtidigt

Till nya Windows 8 lanserar maskinvarutillverkarna hybrid-datorer som försöker vara både surfplattor och datorer på samma gång. I detta stortest ska vi ta reda på om det är en bra idé!

forfatter
Publicerad 2013-03-12 - 07:00
Produkter i testet
 • HP Envy x2
 • ASUS Taichi
 • Dell XPS 12
 • Sony Vaio Duo 11
 • Acer Aspire S7 13,3
 • Lenovo IdeaPad Yoga
 • Samsung Ativ Smart PC
 • En av de nydanande finesserna i Microsofts nya operativsystem Windows 8 är den inbyggda pekskärmsfunktionen, som lett till att fler och fler datortillverkare nu släpper bärbara datorer med pekskärmar. Att kunna peka direkt på skärmen för att utföra funktioner har öppnat för en helt ny typ av enheter, de så kallade hybrid-datorerna som finns i alla upptänkliga former och utföranden. Tanken med en hybrid-dator är egentligen att den ska vara både en surfplatta och en dator på samma gång, men tillverkarna har gått tillväga på en rad olika sätt. Därför finns i dagsläget massor av olika formfaktorer och varianter, varav några säkert kommer att överleva och förvandlas till något slags standard, medan andra förmodligen kommer att glömmas bort helt.

  Vi har tittat närmare på sju olika hybrid-datorer som har det gemensamt att de fungerar som en vanlig bärbar dator och kör Windows 8.

  Så testade vi
  Datorernas prestanda är testade med programmet Geekbench från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench utför en rad typiska arbetsuppgifter på datorn. Resultatet mäts efter ett poängsystem, vars referens (1000 poäng) är en Power Mac G5 från 2003. En poäng på 6 000 betyder alltså att den aktuella datorn är 6 gånger snabbare än referensen. Vi har utfört testerna med både 32- och 64-bitarsversionen av Windows 8.

  Utöver prestanda har vi undersökt skärm (upplösning, färger, skärpa och synvinkel), gränssnitt, tangentbord (förutom avståndet mellan tangenterna även slaglängden, alltså hur långt tangenten måste tryckas in från viloläget för att ett tecken ska skrivas på skärmen), design, material, byggkvalitet, mått, vikt samt andra specifikationer (lagring, anslutningar, etc). Slutligen har vi tittat på hur väl datorerna klarar sig som hybrider.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
  blank

  Vi testar för dig!

  5 veckor 5 kr
  (Erbjudande, ingen bindingstid.)
  12 Månader 900 kr
  (du sparar 288 kr)
  12 Månader 1198 kr
  (med tidningen)
  blank

  Produkter i testet

  HP Envy x2

  Vi är inte avundsjuka

  Var går gränsen mellan surfplatta och bärbar dator? Det är en svår fråga, men ett som är säkert är att det finns ett glapp mellan de två kategorierna – och det fastnar tyvärr HP i med sin Envy X2.

  Snyggt utförande i borstad aluminium
  Skärmen Tangentbord och gångjärn knakar Saknar kortläsare För dyr

  ASUS Taichi

  Framåt och bakåt

  Den här maskinen lär få dig att spärra upp ögonen. Den är inte perfekt, men ASUS har verkligen tänkt igenom hur en dator kan bli så mycket hybrid som möjlig.

  Stora hybridmöjligheter Två skärmar! Specar och prestanda i toppklass
  Billigt tangentbord Blir varm Inre skärmen är mörk och matt

  Dell XPS 12

  Multikonstären

  Dell XPS 12 är testets stora överraskning. Utan pråligheter kör den förbi alla konkurrenter och visar hur en riktig hybrid ska se ut.

  Robust, lättanvänd, läcker Praktisk och enkel hybrid Skarp och färgrik skärm
  Saknar minneskortläsare En smula tung som surfplatta

  Sony Vaio Duo 11

  Bättre lycka nästa gång

  Sony Vaio Duo 11 är en fin hybrid, men intrycket förstörs av små designmissar.

  Gnistrande skarp skärm Bra pekskärm Gott om anslutningar
  Små tangenter Trackpoint 80-talsdesign

  Acer Aspire S7 13,3

  Inte så mycket hybrid

  Här är en läcker och tunn ultrabook med ett uns hybrid-funktionalitet. Den kunde gott ha fått en dos till.

  Läckra material Stilren design Robust byggkvalitet
  Skärmen kan öppnas 180 grader, inte mycket mer hybrid än så Tangentbordet

  Lenovo IdeaPad Yoga

  Hybridkungen

  Har vi någonsin sett en dator som kan vända ut och in på sig själv som Lenovo IdeaPad Yoga? Skulle inte tro det ...

  Yoga-konceptet Hög kvalitet
  Skärmupplösningen Tangentbordet vänds utåt när skärmen är vikt runt sin egen axel

  Samsung Ativ Smart PC

  Smart men inte smartast

  Samsung ATIV Smart PC är testets billigaste. Det känns.

  Prisvärd
  Plast, plast, plast Ostadig skärm
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
  blank
  blank
  Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
  Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
  Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
  Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  blank
  Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
  Följ Ljud & Bild