annons
annons

Dell XPS 12

Multikonstären

Dell XPS 12 är testets stora överraskning. Utan pråligheter kör den förbi alla konkurrenter och visar hur en riktig hybrid ska se ut.

Robust, lättanvänd, läcker Praktisk och enkel hybrid Skarp och färgrik skärm
Saknar minneskortläsare En smula tung som surfplatta

När man sätter på Dell XPS 12 får man verkligen känslan av att allting stämmer. Allt verkar helt enkelt vara gjort rätt från början. Faktiskt så mycket att detta kanske är den bästa Windows-baserade ultrabooken vi någonsin har testat.

Mer för pengarna
Om vi ska börja med den tekniska biten så klarar XPS 12 sig enastående i vårt benchmark-test. Det är bara ASUS Taichi som lyckas bättre, och det är med en hårsmån, i praktiken är de två datorerna helt jämbördiga. Och med XPS 12 får man mer för pengarna. Den har till exempel 8 GB RAM-minne i stället för 4 GB, bättre batteritid och skärmen är en smula – men en viktig smula – större: 12,5 tum i stället för 11,6. Och med Intel Core i7-processor och 256 GB SSD-disk som grädde på moset hittar man inte bättre specifikationer i den här kategorin.

Kvadratisk, praktisk, bra
Men det är hybrid-möjligheterna som gör att Dell XPS 12 verkligen imponerar. Dells lösning är nämligen varken cool eller tekniskt utmanande som de två skärmarna på ASUS Taichi. Nej, den är snarare mer jordnära och närmast genialt simpel. Och den fungerar varenda gång!

Kort och gott påminner XPS 12 närmast om en helt vanlig bärbar dator, med den skillnaden att skärmen sitter i en robust aluminiumram och roterar runt sin egen axel. På så sätt kan man vända på skärmen och fälla ihop datorn igen, så får man en kraftfull surfplatta med 12,5-tums skärm och Windows 8. Man kan också låta bli att fälla ner locket och snabbt vrida skärmen utåt om man vill visa något för någon, till exempel på ett möte. Det låter måhända inte lika tufft som dubbla skärmar, men till vardags är det en lösning som är helt perfekt!

Rör vid den
Och så är det kanske bättre med en enda fantastisk skärm än två som är bästa fall är medelmåttiga. Dell XPS 12 är under alla omständigheter utrustad med en fantastisk skärm av typen WLED, som utan jämförelse är bäst i detta test. Den är naturligtvis tryckkänslig, men också knivskarp, har starka färger och är precis så stor att den fungerar perfekt som en bärbar skärm – och precis så liten att den inte är för stor för att vara en surfplatta.

Utöver den robusta aluminiumramen som håller skärmen är kolfiberskalet, övriga aluminiumlister och hela utförandet av mycket hög standard. Och tangentbordet, som är överskådligt, har bra slaglängd och fint avstånd mellan tangenterna. Sammantaget är XPS 12 en produkt som känns så robust och användarvänlig att man bara vill röra vid den och använda den. Det är goda egenskaper för en dator!

Slutsats
Dell XPS 12 är på alla sätt och vis en fantastisk hybrid-dator. Som ultrabook ger den massor av topprestanda för pengarna, och en helt genial och enkel hybridkonstruktion förvandlar den blixtsnabbt till en särdeles praktisk surfplatta. Lägg därtill testets bästa skärm och en design och en byggkvalitet som skriker av användarvänlighet. Vi tvekade aldrig en sekund: Bäst i test.

Bästa pris på Dell XPS 12
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Windows 8
  • Skärm: 12,5 tum, 1920 x 1080 pixlar
  • Processor: 2,4 GHz Intel Core i7
  • Minne: 8 GB
  • Lagring: 256 GB SSD
  • Trådlöst: 802.11n, Bluetooth 4.0
  • Anslutningar: 2 x USB 3.0, eSATA, Mini Display
  • Mått: 31,7 x 21,5 x 2 cm
  • Vikt: 1,52 kg
  • Batteri: Upp till 6 timmar
Pris: 14800:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-