annons
annons

Panasonic 58DX700

Gör det mesta rätt

De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!

Bra byggkvalitet, fin bild och stabila smartfunktioner gör detta till ett tryggt TV-köp – som också är kompatibelt med moderna videoformat.
Något begränsad ljusstyrka som därför inte ger full utdelning med de allra mest krävande HDR-filmerna, men klarar sig ändå bättre än många av konkurrenterna.

Panasonic har en lång tradition av att bygga välkonstruerade TV-apparater med förnuftiga prislappar och som lägger störst vikt på de mest väsentliga kvaliteterna utan för mycket krusiduller. Föregångaren 55CX700 var en av våra favoriter i sin klass, så vi var nyfikna att se vilken nivå årets efterträdare, DX700, skulle hamna på.

 

Design och byggkvalitet

Det första vi lägger märke till är – av uppenbar anledning – att skärmen har växt, från 55 till 58 tum. Panasonic kan alltså skryta med en lite större bildyta än rivalerna i samma prisklass. 58DX700 har en smal och läcker design med ram av borstad metall, medan baksidan är av plast på årets modell. Lock som täcker anslutningarna gör att kabelföringen kan göras diskret på baksidan. En smart detalj är att man kan välja om fötterna ska monteras smalt eller brett, så att TV:n kan anpassas efter TV-bänken.

 

Användning och finesser

Panasonics fjärrkontroll har stora och tydliga knappar till varje funktion, inklusive en särskild Netflix-knapp. DX700 har också ett utmärkt menysystem (MyHomeScreen 2.0) där man kan välja vilket slags material som ska finnas med i startmenyn. Gränssnittet är baserat på Mozilla Firefox och är snabbt, enkelt och överskådligt. Till skillnad från Android-skärmarna upplevde vi aldrig att Panasonics TV krånglade eller låste sig.

Nackdelen med Firefox är att det bara finns ett fåtal intressanta appar till den här plattformen. Panasonic kan visserligen skryta med bland annat Netflix, YouTube, SF Anytime, Viaplay, Eurosport Player och Firefox-webbläsare, men inte så mycket annat intressant. Panasonic har inte lyckats få till avtal med särskilt många lokala tjänster.

Anslutningarna är bra, men inte suveräna. TV:n nöjer sig med tre HDMI-ingångar och bara två av dem stöder HDCP 2.2 som är nödvändigt när man ska koppla in UHD Blu-ray eller andra 4K-källor.

 

Bildkvalitet

58DX700 har en 58-tums panel av VA-typ (Vertical Aligned) som är känd för att ha bra svärta och kontrast, fast lite på bekostnad av snävare betraktningsvinkel. Panasonic skryter med att DX700 stöder HDR-video (High Dynamic Range) men jämfört med deras egen toppmodell Viera DX900 så känns det i bästa fall som ”HDR light”! 58DX700 lyckas inte återge tillräckligt brett färgspektrum och har inte heller ljusstyrka nog för att mäta sig med UHD Premium-godkända TV-apparater.

Det var specifikationerna det, hur klarar sig TV:n då i praktiken? Vi kunde snabbt konstatera att 58DX700 både stöder och ser oerhört tjusig ut med HDR-video från Netflix och UHD Blu-ray. Panasonic utmärker sig med en naturlig färgpalett, ytterst lite brus och mjuka, jämna rörelser. Väljer man True Cinema-profilen får man också ytterst korrekta färger. Svärtan är inte dum heller: Panasonic lyckas gräva fram fler detaljer i de mörka områdena än många av konkurrenterna, nackdelen är att de mörkaste gråtonerna drar mot blått. Många dunkla scener får därför ett lite blåaktigt drag som vi inte lyckades justera bort.

I övrigt har Panasonic-skärmen, precis som förväntat, en ganska så medelmåttig ljusstyrka jämfört med testets bästa. DX700 lyckas återge de flesta ljusnyanser i bildsignalen, men saknar intensitet jämfört med exempelvis Samsung 55KS7005.

 

Ljudkvalitet

Panasonic har inte något utpräglat potent ljud men klarar sig bra med röster och musik. Någon särskild bas finns inte, men det går att spela relativt högt utan att förvrängningen blir störande.

 

Slutsats

Panasonic har lyckats med ännu en välkonstruerad TV i mellanklassen, och även om det märks att konkurrensen har hårdnat i år så får 58DX700 höga poäng på de flesta områden. Den är visserligen inte den mest imponerande eller ljusstarkaste HDR-skärmen, men har å andra sidan mycket naturliga färger och den fina bildbehandlingen som Panasonic är kända för. Lätt att rekommendera!

Bästa pris på Panasonic 58DX700
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums UHD
  • 3 HDMI, 3 USB
  • High Dynamic Range
  • Wide Colour Spectrum
Pris: 13000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-