Search
Generic filters

test : Philips 55PUS7101

Ljus och värme

Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.

Ljud & Bild tycker

Philips 55PUS7101 målar upp en knivskarp Ultra-HD-bild och kryddar upplevelsen med Ambilight-omgivningsljus. Ljudet är också bättre än genomsnittet.
Tämligen ordinär kontrast och lyckas inte få fram alla nyanser i HDR-formatet.
 • 55-tums UHD
 • 4 HDMI (2x 2.0 + 2x 1.4)
 • 3 USB
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 11500 kr

Philips har stött på en del svårigheter sedan de började med Android-operativsystemet i sina TV-apparater, men nu verkar det som om det är på bättringsvägen. Årets sortiment består av flera intressanta TV-apparater, och bland dem sticker 55PUS7101 ut och tycks vara en prisvärd modell med Ultra-HD och HDR. Men hur bra är den i praktiken?

 

Design

Philips-skärmen är grymt snygg att titta på, med sitt mörka borstade metallutförande. En lysande Philips-logga sitter mitt på fronten (kan dimmas). Observera att fötterna sitter ända ut på kanterna och därför kräver en bred TV-bänk (Philips har också en liknande modell som heter 7181 och som har en mittmonterad fot). Baksidan är inte lika modern som framsidan, men har kontakter som är vinklade åt sidan vilket gör det enkelt att hänga skärmen tätt intill väggen om man vill det.

 

Användning och finesser

Precis som hos Sony kör TV:n Googles Android-operativsystem. Starten går snabbt och bra, när menysystemet guidar oss igenom de viktigaste grundinställningarna. Anslutna enheter kan enkelt namnges, till exempel ”Blu-ray-spelare” eller ”TV-mottagare”, och hamnar lätt åtkomliga i en snabbmeny. Fjärrkontrollen är ny för i år men har fortfarande Philips QWERTY-tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och annat.

Urvalet av appar är fortfarande lite bristfälligt i Android, men Netflix med 4K-upplösning finns lyckligtvis på plats (dock ej i HDR-version). Detsamma gäller YouTube i 4K-kvalitet.

 

Bildkvalitet

Philips har alltid haft en förkärlek för ”larger than life”-bild och 55PUS7101 är inget undantag. Den breder på ganska så tjockt med extra färgmättnad i standardläget, vi måste byta till de mer korrekta ISF Day- och ISF Night-lägena för att få någorlunda sansade färger. Även då är det en bit kvar till de mer neutrala skärmarna från Sony, Panasonic och Samsung.

55PUS7101 har en imponerande skärpa och lyckas verkligen få fram detaljerna i både Ultra-HD Blu-ray och vanliga HD-källor. På samma gång är rörelserna jämna och sömlösa. Vilket återigen vittnar om en bra videoprocessor. Betraktningsvinkeln är också bra: Philips har precis som LG utrustat sin TV med en IPS-panel som bevarar färger och kontrast även om man sitter en bit ut mot sidan av soffan.

Nackdelen med de IPS-baserade skärmarna är att de saknar kontrast. Inte heller Philips orkar få fram någon övertygande svärta, med resultatet att mörka scener tappar detaljer. Ljusstyrkan är också bara en bråkdel av vad Samsung 55KS7005 är kapabel att få fram.

Philips TV-apparater har fortfarande många trofasta anhängare, mycket tack vare Ambilight-tekniken, det patenterade omgivningsljuset. 55PUS7101 har tresidig Ambilight som badar bakväggen i färger, vilket i många sammanhang kan ge en bättre kontrastkänsla. Effekten kan justeras och stängas av helt om man vill.

 

Ljudkvalitet

Ljudsystemet är ganska så ordinärt, med högtalare monterade i nederkant plus en extra bashögtalare på baksidan. Den ger ljudet extra fyllighet och det går utmärkt att vrida upp volymen riktigt högt innan det låter obehagligt och förvrängt. Definitivt inte sämst i det här startfältet.

 

Slutsats

Philips-skärmen har flera goda bildegenskaper som många uppskattar, inklusive det unika Ambilight-färgljuset. Skärpan är också övertygande, medan färgerna gärna kunde ha varit ännu mer neutrala. Det som gör att 55PUS7101 tappar lite är bristen på ordentlig ljusstyrka och kontrast, som är nödvändigt för att visa HDR-video från sin bästa sida. I dagsläget saknar Philips-skärmen dessutom stöd för Netflix HDR, vilket ger minuspoäng i förhållande till de andra kandidaterna.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  Panasonic 58DX700 - Gör det mesta rätt
  De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!
  Samsung 55KS7005 - Skiner som solen!
  Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.
  Sony Bravia 55XD8505 - Ljussvaga prestanda
  Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.
  LG 55UH770 - Svag kontrast
  LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.
  Grundig Immensa 55VLX8670 - Stram design
  Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 320000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!