test : Samsung 55KS7005

Skiner som solen!

Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.

Oktober 2016Samsung 55KS7005

Ljud & Bild tycker

Utmärkt ljusstyrka och kontrast gör att Samsung-skärmen skiljer sig från konkurrenterna.
Till det här priset finns det inte mycket att klaga på. Bäst i test!
 • 55-tums UHD
 • 4 HDMI (2.0), 3 USB (2.0)
 • HDR/Ultra HD Premium
 • One Connect-kopplingsbox
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 14000 kr

Samsung har länge varit en av de mest tongivande TV-tillverkarna, i synnerhet när det gäller design och smarta finesser. Årets modeller har också fått ett lyft i bilden, med nya sofistikerade LCD-paneler som utlovar både bredare färgspektrum och högre kontrast än vad som tidigare varit möjligt.

Bland årets modeller är 7-serien extra intressant. Den får visserligen klara sig med lite enklare design och mindre exklusivt utförande än 8- och 9-serierna, men erbjuder däremot många finesser till ett förnuftigt pris.

 

Design

Samsungs 7-serie finns både i en platt (KS7005) och konkav (KS7005) form, den här gången har vi tittat närmare på den platta versionen. Rent designmässigt handlar det om en ganska så enkel historia med smal, avrundad ram och V-formade fötter på var sin kant. På grund av fötternas placering måste TV-bänken vara minst lika bred som skärmen – annars är naturligtvis väggmontering ett alternativ.

 

Användning och finesser

Årets Samsung-modeller har fått en ny fjärrkontroll. Den har väldigt få knappar men är ändå behändig att använda. Den kan också enkelt programmeras och styra andra enheter som TV-boxar, Apple TV, PlayStation och liknande.

Skötseln är väldigt användarvänlig: TV:n reagerar blixtsnabbt på kommandon och det går att hoppa in och ut ur tjänster på bråkdelen av en sekund. Trycker man på Hem-knappen får man omedelbart upp en menyrad som visar tillgängligt material, om man till exempel är Netflix-kund kan man snabbt välja vad man vill titta på utan att gå in i själva appen först. Man kan också arrangera sitt favoritmaterial i den ordningsföljd man vill.

Även anslutningarna är bra: Samsung-skärmen har en särskild One Connect-kopplingsbox som gör att man kan koppla in upp till fyra HDMI-källor, alla med stöd för HDMI 2.0/HDCP 2.2.

 

Bildkvalitet

Vi har tidigare blivit imponerade av bildkvaliteten i Samsungs KS805- och KS9005-modeller, och KS7005 lyckas bra den också – faktiskt ovanligt bra för sin prisklass. I likhet med sina större kusiner är 55KS7005 utrustad med en 10-bitars ”Quantum Dot”-LCD-panel som ger en väsentlig förbättring av ljus, kontrast och färger. Den är dessutom Ultra-HD Premium-certifierad, vilket betyder att den kan återge HDR och Ultra-HD Blu-ray på optimalt sätt.

Kontrasten är fenomenal om man jämför med konkurrenterna. Jämfört med exempelvis Panasonic 58XD700, som har en tämligen ordinär ljusstyrka, lyckas Samsungen återge ljusa bildeffekter (till exempel solljus) med mycket fler nyanser och mer realistisk intensitet.

Den extra ljusstyrkan kommer verkligen till sin rätt i HDR-filmer som Life of Pi eller The Revenant. UHD BD-versionerna får en helt annan djupkänsla och realism. Netflix Marco Polo blir också mer levande, med bättre glöd i eldslågor och liknande. Samsung-skärmen har en mycket bra svärta i mörka scener, med jämn ljusfördelning och få tendenser till clouding.

Samsung har inte alltid haft de bästa bildinställningarna direkt ur kartongen, men det kan verka som om de har fått ett litet lyft i och med introduktionen av Quantum Dot-panelerna. 55KS7005 har ett särskilt ”Film”-läge som har en oerhört jämn gråtonskala och även färgmättnaden är neutral med fabriksinställningarna.

 

Ljudkvalitet

Ljudsystemen i årets modeller är utvecklade i Samsungs nya studio i Kalifornien, och vi måste medge att KS7005 låter överraskande bra. Här hörs inte bara klara röster, det är också fart i trummor och bas vilket betyder en hel del för den totala ljudupplevelsen.

 

Slutsats

Konkurrensen är stenhård i det här prissegmentet, men Samsungs 7-serie är ett snäpp vassare än konkurrenterna på flera områden. 55KS7005 har genomgående mycket att erbjuda: snygg design, utmärkt användarvänlighet och framför allt en gnistrande bra bild. Samsung-skärmen är faktiskt den enda i testet som kan ge en någorlunda fullvärdig upplevelse av de nya HDR-formaten. Summan av allt detta gör att Samsung 55KS7005 är vår referens i prisklassen under 15 000 kronor!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  Philips 55PUS7101 - Ljus och värme
  Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.
  Panasonic 58DX700 - Gör det mesta rätt
  De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!
  Sony Bravia 55XD8505 - Ljussvaga prestanda
  Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.
  LG 55UH770 - Svag kontrast
  LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.
  Grundig Immensa 55VLX8670 - Stram design
  Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.