Search
Generic filters

: LG 55UH770

Svag kontrast

LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.

Ljud & Bild tycker

Strålande smartfunktioner med pekfjärrkontroll innebär att LG-skärmen är smidig att sköta.
Svag kontrast och svärta gör att imponansfaktorn från de nya HDR-filmerna uteblir.
 • 55-tums UHD, 3840 x 2160
 • Web OS 3.0
 • Magic Remote
 • 3 HDMI, 3 USB
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 13000 kr

Många tänker nog på OLED när de hör talas om LG-märket. Den sydkoreanska tillverkaren är den som kommit längst i utvecklingen av nästa generations TV-teknik, till rivalen Samsungs stora förtret. Men OLED är en kostsam teknik, en 55-tums OLED med 4K-upplösning skulle kosta ytterligare 25 000 kronor, eller ännu mer.

Lyckligtvis för LG (och oss andra) har de ett stort urval av vanliga LCD-skärmar i sortimentet. Modellen vi testar här, 55UH770, har nya finesser som Ultra-HD och HDR till ett inte alltför avskräckande pris.

 

Design

LG-skärmen har ett fint utförande med silverfärgad ram och en böjd, mittmonterad fot som är 87 cm bred. Den får med andra ord plats på de flesta TV-bänkar. Baksidan är gjord av svart plast, med sidmonterade kontakter infällda längs kortsidorna. Det finns inget heltäckande lock som täcker kablarna men de kan ledas nedåt längs foten på ett diskret sätt. Rent designmässigt är detta en av de läckraste testdeltagarna. Det enda som sänker intrycket är det blanka frontglaset, som ger väl mycket reflektioner av omgivningen.

 

Användning och finesser

De som redan har en LG-TV av modernare snitt känner igen sig när de startar 55UH770 för första gången. Den kör senaste versionen av LG:s eget smart-operativsystem, WebOS 3.0, som känns igen på pekfjärrkontrollen Magic Remote. Med den styr man en muspekare runt på skärmen. LG:s menyrad ligger längst ned på skärmen som en kortlek och ger snabb tillgång till materialet man vill titta på. Fjärrkontrollen styr även andra enheter. Sammantaget rangordnar vi LG-systemet som en av de bästa smart-plattformarna. TV:n är snabb och enkel att sköta och urvalet av appar är bra, fast inte bäst i klassen – Samsung kan skryta med ett större urval lokala tjänster.

 

Bildkvalitet

55UH770 har en LCD-panel av typen IPS (In-Plane Switching), en teknik som är känd för att ha en bättre betraktningsvinkel, men också för att vara lite gråare än VA-panelerna (Vertically Aligned) som bland annat Samsung använder. Båda har sina styrkor och svagheter, men med tanke på den senaste tidens utveckling av material (HDR) kan det tyckas som att IPS har hamnat lite efter. Svärtan är nämligen minst lika viktig som ljusstyrkan, och det syns särskilt tydligt i svåra testscener med HDR-format.

Netflix-serien Marco Polo är ett bra exempel eftersom den har många mörka scener med brinnande facklor mot kolsvart bakgrund som verkligen sätter kontrasten på prov. LG-skärmen har markanta problem med att visa både ljus och mörker i samma scen: svärtan är märkbart blekare än i flera av konkurrenterna och ljusstyrkan är mindre intensiv än i de bästa. Detta beror delvis på att bakbelysningen i LG-skärmen inte är tillräckligt finmaskig utan bara har en förmåga att lysa upp stora partier samtidigt.

55UH770 har däremot en övertygande skärpa och strålande färgåtergivning, men den begränsade kontrasten sänker helhetsintrycket.

 

Ljudkvalitet

Ljudkaraktären är ganska så instängd och det finns inte särskilt mycket bas. En soundbar rekommenderas definitivt om man ska ha glädje av bra ljud när man tittar på film och serier.

 

Slutsats

LG:s OLED-skärmar är kända för sin silkeslena svärta, som ger allt TV-material ett fenomenalt djup och en fin kontrast. Det är därför lite ironiskt att deras LCD-skärm uppför sig precis tvärtom: 55UH770 har visserligen knivskarpa detaljer och en korrekt färgåtergivning, men när det gäller kontrast, svärta och ljusstyrka kommer den till korta jämfört med de bästa i testet.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Philips 55PUS7101 - Ljus och värme
  Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.
  Panasonic 58DX700 - Gör det mesta rätt
  De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!
  Samsung 55KS7005 - Skiner som solen!
  Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.
  Sony Bravia 55XD8505 - Ljussvaga prestanda
  Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.
  Grundig Immensa 55VLX8670 - Stram design
  Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 320000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.