Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Bravia 55XD8505

Ljussvaga prestanda

Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.

Av / 2016-10-16 - 05:00
Sony Bravia 55XD8505
Audun Hage

Sony har funnits som länge som TV-märke och släppte sin allra första modell med Ultra-HD-upplösning redan 2013. Sedan dess har de levererat många lysande TV-apparater, nu senast var det 65XD9305 som knep segern i vårt test av storskärmar till fotbolls-EM. För de som tycker att 9305-serien är lite för kostsam har Sony den betydligt mer ekonomiska XD8505-serien. Frågan är hur mycket man offrar i bildkvalitet och andra prestanda?

 

Design

Till att börja med har Bravia 55XD8505 ett betydligt enklare utförande, inte bara jämfört med XD9305 utan även med tidigare generationer av 8505-serien. Det mesta av metall är utbytt mot plast, och Sony-skärmen känns inte lika exklusiv längre. Baksidan är enkel och det går inte att dölja kablarna lika elegant som det gör hos exempelvis Samsung. Väggmontering går, även om det blockerar ett par av kontakterna. Sockeln är däremot tillräckligt smal för att passa i varje TV-möbel. En annan sak som ger minus i kanten är den massiva ”tegelstenen” som innehåller den externa nätdelen.

 

Användning och finesser

Bravia-skärmen bygger precis som tidigare Sony-modeller på Android och när man startar installationen börjar den med att man registrerar sitt Google-konto och laddar ner de senaste uppdateringarna.

Vi ska inte förneka att vi fortfarande inte är särskilt imponerade av Android som TV-operativsystem, även om det har blivit bättre än tidigare generationer. Sony-skärmen startar blixtsnabbt från standby-läge och är snabb på att växla mellan olika appar. Urvalet av applikationer är begränsat, med färre lokala tjänster än Samsung och LG.

Startskärmen innehåller massor av alternativ, menyer och genvägar, utan att det är någon sans och balans. Då är både Samsungs Tizen, LG:s WebOS och Panasonics Firefox bättre på att ge en skräddarsydd TV-upplevelse. Å andra sidan vänjer man sig fort vid Android-gränssnittets sätt att organisera saker och ting på.

 

Bildkvalitet

Sonys TV-apparater är kända för sin fina bildbehandling och det är ingen tvekan om att 55XD8505 gör mycket rätt. Färgåtergivningen är oerhört neutral och inställningen ”Film” har en snudd på optimal färgbalans. Skärmen lyckas också få vanliga HD-sändningar att se förbluffande skarpa ut.

Vi var väldigt imponerade av bilden från storebror Bravia 65XD9305, som tack vare sin speciella ”Slim Backlight Drive”-bakbelysning hade en utmärkt lokal kontrast, ljusstyrka och svärta. Bravia 55XD8505 får däremot nöja sig med vanlig LED-kantbelysning, och det märks att den ger en väsentligt lägre kontrast. Första gången vi tittade var vi faktiskt tvungna att dubbelkontrollera inställningarna eftersom Sonys skärm var betydligt mindre ljusstark än Samsungs, Panasonics och LG:s med standardinställningar.

Med UHD-filmer som The Revenant i spelaren har Sony en imponerande skarp och detaljerad bild, med fantastisk färgrikedom. Ändå är det märkbart mindre intensitet i solljuset och 55XD8505 lyckas inte få fram lika många nyanser i mörka områden som referensen. Den är inte heller fullt lika skarp i rörelser som Samsung och Panasonic.

 

Ljudkvalitet

Sony-skärmen har inget särskilt påkostat ljudsystem och ljudet får betraktas som tämligen tunt, utan nämnvärd bas och fyllighet. En soundbar är vad doktorn ordinerar i det här fallet.

 

Slutsats

Bravia 55XD8505 är ett prisvärt alternativ till Sonys dyrare modeller, men man tappar också den fenomenala ljusstyrkan som finns i toppmodeller som XD9305. Sammantaget är detta en välbalanserad TV som klarar sig bra på alla områden, men om du vill ha full glädje av nymodigheter som Ultra-HD och HDR så finns det alltså bättre, mer framtidssäkra val bland testdeltagarna.

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen har en naturlig färgåtergivning och felfri skärpa från alla videokällor. Enkelt utförande och separat strömförsörjning sänker helhetsintrycket. Bravia 55XD8505 saknar ljusstyrka för att orka hänga med de allra bästa HDR-skärmarna.

Också i detta test:

6 TV-apparater med 4K och HDR

Philips 55PUS7101

Ljus och värme

Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.

Philips 55PUS7101 målar upp en knivskarp Ultra-HD-bild och kryddar upplevelsen med Ambilight-omgivningsljus. Ljudet är också bättre än genomsnittet.
Tämligen ordinär kontrast och lyckas inte få fram alla nyanser i HDR-formatet.
Läs hela testet

Panasonic 58DX700

Gör det mesta rätt

De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!

Bra byggkvalitet, fin bild och stabila smartfunktioner gör detta till ett tryggt TV-köp – som också är kompatibelt med moderna videoformat.
Något begränsad ljusstyrka som därför inte ger full utdelning med de allra mest krävande HDR-filmerna, men klarar sig ändå bättre än många av konkurrenterna.
Läs hela testet

Samsung 55KS7005

Skiner som solen!

Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.

Utmärkt ljusstyrka och kontrast gör att Samsung-skärmen skiljer sig från konkurrenterna.
Till det här priset finns det inte mycket att klaga på. Bäst i test!
Läs hela testet

LG 55UH770

Svag kontrast

LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.

Strålande smartfunktioner med pekfjärrkontroll innebär att LG-skärmen är smidig att sköta.
Svag kontrast och svärta gör att imponansfaktorn från de nya HDR-filmerna uteblir.
Läs hela testet

Grundig Immensa 55VLX8670

Stram design

Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.

Stilren design och skarp, kontrastrik bild.
Stöder ännu inte UHD Blu-ray och HDR fullt ut.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen