Search
Generic filters

: Sony Bravia 55XD8505

Ljussvaga prestanda

Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen har en naturlig färgåtergivning och felfri skärpa från alla videokällor.
Enkelt utförande och separat strömförsörjning sänker helhetsintrycket. Bravia 55XD8505 saknar ljusstyrka för att orka hänga med de allra bästa HDR-skärmarna.
 • 55-tums UHD
 • High Dynamic Range (HDR)
 • CI+ integrerad dekoder
 • DVB-C/T2/S2
 • 4 HDMI (2.0)
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 13000 kr

Sony har funnits som länge som TV-märke och släppte sin allra första modell med Ultra-HD-upplösning redan 2013. Sedan dess har de levererat många lysande TV-apparater, nu senast var det 65XD9305 som knep segern i vårt test av storskärmar till fotbolls-EM. För de som tycker att 9305-serien är lite för kostsam har Sony den betydligt mer ekonomiska XD8505-serien. Frågan är hur mycket man offrar i bildkvalitet och andra prestanda?

 

Design

Till att börja med har Bravia 55XD8505 ett betydligt enklare utförande, inte bara jämfört med XD9305 utan även med tidigare generationer av 8505-serien. Det mesta av metall är utbytt mot plast, och Sony-skärmen känns inte lika exklusiv längre. Baksidan är enkel och det går inte att dölja kablarna lika elegant som det gör hos exempelvis Samsung. Väggmontering går, även om det blockerar ett par av kontakterna. Sockeln är däremot tillräckligt smal för att passa i varje TV-möbel. En annan sak som ger minus i kanten är den massiva ”tegelstenen” som innehåller den externa nätdelen.

 

Användning och finesser

Bravia-skärmen bygger precis som tidigare Sony-modeller på Android och när man startar installationen börjar den med att man registrerar sitt Google-konto och laddar ner de senaste uppdateringarna.

Vi ska inte förneka att vi fortfarande inte är särskilt imponerade av Android som TV-operativsystem, även om det har blivit bättre än tidigare generationer. Sony-skärmen startar blixtsnabbt från standby-läge och är snabb på att växla mellan olika appar. Urvalet av applikationer är begränsat, med färre lokala tjänster än Samsung och LG.

Startskärmen innehåller massor av alternativ, menyer och genvägar, utan att det är någon sans och balans. Då är både Samsungs Tizen, LG:s WebOS och Panasonics Firefox bättre på att ge en skräddarsydd TV-upplevelse. Å andra sidan vänjer man sig fort vid Android-gränssnittets sätt att organisera saker och ting på.

 

Bildkvalitet

Sonys TV-apparater är kända för sin fina bildbehandling och det är ingen tvekan om att 55XD8505 gör mycket rätt. Färgåtergivningen är oerhört neutral och inställningen ”Film” har en snudd på optimal färgbalans. Skärmen lyckas också få vanliga HD-sändningar att se förbluffande skarpa ut.

Vi var väldigt imponerade av bilden från storebror Bravia 65XD9305, som tack vare sin speciella ”Slim Backlight Drive”-bakbelysning hade en utmärkt lokal kontrast, ljusstyrka och svärta. Bravia 55XD8505 får däremot nöja sig med vanlig LED-kantbelysning, och det märks att den ger en väsentligt lägre kontrast. Första gången vi tittade var vi faktiskt tvungna att dubbelkontrollera inställningarna eftersom Sonys skärm var betydligt mindre ljusstark än Samsungs, Panasonics och LG:s med standardinställningar.

Med UHD-filmer som The Revenant i spelaren har Sony en imponerande skarp och detaljerad bild, med fantastisk färgrikedom. Ändå är det märkbart mindre intensitet i solljuset och 55XD8505 lyckas inte få fram lika många nyanser i mörka områden som referensen. Den är inte heller fullt lika skarp i rörelser som Samsung och Panasonic.

 

Ljudkvalitet

Sony-skärmen har inget särskilt påkostat ljudsystem och ljudet får betraktas som tämligen tunt, utan nämnvärd bas och fyllighet. En soundbar är vad doktorn ordinerar i det här fallet.

 

Slutsats

Bravia 55XD8505 är ett prisvärt alternativ till Sonys dyrare modeller, men man tappar också den fenomenala ljusstyrkan som finns i toppmodeller som XD9305. Sammantaget är detta en välbalanserad TV som klarar sig bra på alla områden, men om du vill ha full glädje av nymodigheter som Ultra-HD och HDR så finns det alltså bättre, mer framtidssäkra val bland testdeltagarna.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Philips 55PUS7101 - Ljus och värme
  Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.
  Panasonic 58DX700 - Gör det mesta rätt
  De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!
  Samsung 55KS7005 - Skiner som solen!
  Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.
  LG 55UH770 - Svag kontrast
  LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.
  Grundig Immensa 55VLX8670 - Stram design
  Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 320000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.