Search
Generic filters

: 6 TV-apparater med 4K och HDR

De bästa TV-köpen

Dags för en ny TV i höst? Här är modellerna som ger dig skarp bild och moderna finesser utan att tömma bankkontot.

Nu när höstmörkret sätter in på allvar är det ännu en gång dags att bänka sig framför TV:n med en bra film eller serie. Underhållningsmenyn innehåller mer godsaker än någonsin: Både Netflix, HBO, Viaplay, YouTube och de traditionella TV-kanalerna bjuder på massor av nytt originalmaterial som du kan titta på när du vill – under förutsättning att du har koll på utrustningen, så klart.

TV-utvecklingen står aldrig still och om du vill utnyttja det färskaste materialet och den skarpaste bilden till max så kan det vara dags att skaffa en ny TV med 4K-upplösning. Årets nya modeller har nämligen fått flera viktiga förbättringar när det gäller finesser och bildkvalitet, som tillsammans innebär ett riktigt ”kvantsprång” för användarvänligheten och hur man upplever bildkvaliteten.

Den traditionella TV-burken är inte vad den en gång var. Numera kommer mycket av materialet från appar och streamingtjänster som kräver att man har en modern smart-TV med internet. De som har en äldre TV utan smartfunktioner har hittills kunnat lösa det med en extern enhet som Xbox, PlayStation, Apple TV eller Google Chromecast, men nu måste man ha en sprillans ny 4K-TV med HDR för att få vara med på allt det roliga.

Den goda nyheten är att det inte behöver kosta en förmögenhet. Vi har samlat ihop ett knippe av de mest intressanta modellerna i prisklassen runt 13 000 kronor och blev positivt överraskade över bildkvaliteten!

 

HDR-TV

Den viktigaste nyheten i årets TV-modeller är utan tvekan High Dynamic Range. HDR är en modern videostandard som bland annat finns på UHD Blu-ray och som gör att TV-skärmen kan visa fler gråtoner och färgnyanser, plus betydligt högre kontrast och ljusstyrka, än vad som tidigare varit möjligt. Allt detta kan översättas med en mer naturtrogen bild, men det kräver också att du har en modern TV som kan ta emot och visa formatet på rätt sätt. Samtliga av de testade TV-apparaterna stöder HDR ”på papperet”, men som testet visar är det långtifrån alla som gör det full rättvisa.

 

Testet

Vi har tittat på sex 2016-modeller i storlekar från 55 till 58 tum, i prisklassen 10 000–15 000 kronor. Samtliga stöder HDR och HDMI 2.0/HDCP 2.2, vilket gör dem idealiska för det nya UHD Blu-ray-formatet.

I det här testet har vi som vanligt fokuserat på bildkvaliteten, men också undersökt ljudet och skötseln. Nu för tiden kommer mycket av TV-materialet från appar och streamingtjänster, vilket ställer högre krav på TV:ns fjärrkontroll och övriga gränssnitt för att fungera optimalt.

Kort ordlista

Smart-TV: En modern TV med internetuppkoppling (via kabel eller wifi) som kan ladda ner appar med nya funktioner, till exempel Netflix eller YouTube. De allra flesta TV-apparater som säljs i dag är ”smarta”.

Ultra-HD (även kallat 4K): Efterträdaren till Full-HD-formatet, med fyra gånger högre skärmupplösning (3840 x 2160 mot 1920 x 1080) vilket ger en betydligt bättre bild. Majoriteten av nya TV-apparater har Ultra-HD-upplösning.

HDR (High Dynamic Range): Större dynamikomfång. En videosignal med högre kontrast och bredare färgspektrum vilket ger en mer naturtrogen bild.

Ultra-HD Blu-ray: Den nya versionen av Blu-ray-formatet, där filmerna är lagrade i UHD-upplösning (4K).

HDMI (High Definition Multimedia Interface): Den moderna ”scart-kabeln” som överför ljudet och bilden från videokällor (till exempel Blu-ray-spelare och TV-boxar) digitalt till TV:n. Senaste versionen (HDMI 2.0) krävs för att överföra 4K-signaler från UHD Blu-ray.

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection): Kopieringsskydd som skyddar digitalt upphovsrättsskyddat material när det överförs från en enhet till TV:n, oftast genom en HDMI-kabel.

Ljus och värme

Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.

Ljud & Bild tycker

Philips 55PUS7101 målar upp en knivskarp Ultra-HD-bild och kryddar upplevelsen med Ambilight-omgivningsljus. Ljudet är också bättre än genomsnittet.
Tämligen ordinär kontrast och lyckas inte få fram alla nyanser i HDR-formatet.
 • 55-tums UHD
 • 4 HDMI (2x 2.0 + 2x 1.4)
 • 3 USB
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 11500 kr

Philips har stött på en del svårigheter sedan de började med Android-operativsystemet i sina TV-apparater, men nu verkar det som om det är på bättringsvägen. Årets sortiment består av flera intressanta TV-apparater, och bland dem sticker 55PUS7101 ut och tycks vara en prisvärd modell med Ultra-HD och HDR. Men hur bra är den i praktiken?

 

Design

Philips-skärmen är grymt snygg att titta på, med sitt mörka borstade metallutförande. En lysande Philips-logga sitter mitt på fronten (kan dimmas). Observera att fötterna sitter ända ut på kanterna och därför kräver en bred TV-bänk (Philips har också en liknande modell som heter 7181 och som har en mittmonterad fot). Baksidan är inte lika modern som framsidan, men har kontakter som är vinklade åt sidan vilket gör det enkelt att hänga skärmen tätt intill väggen om man vill det.

 

Användning och finesser

Precis som hos Sony kör TV:n Googles Android-operativsystem. Starten går snabbt och bra, när menysystemet guidar oss igenom de viktigaste grundinställningarna. Anslutna enheter kan enkelt namnges, till exempel ”Blu-ray-spelare” eller ”TV-mottagare”, och hamnar lätt åtkomliga i en snabbmeny. Fjärrkontrollen är ny för i år men har fortfarande Philips QWERTY-tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och annat.

Urvalet av appar är fortfarande lite bristfälligt i Android, men Netflix med 4K-upplösning finns lyckligtvis på plats (dock ej i HDR-version). Detsamma gäller YouTube i 4K-kvalitet.

 

Bildkvalitet

Philips har alltid haft en förkärlek för ”larger than life”-bild och 55PUS7101 är inget undantag. Den breder på ganska så tjockt med extra färgmättnad i standardläget, vi måste byta till de mer korrekta ISF Day- och ISF Night-lägena för att få någorlunda sansade färger. Även då är det en bit kvar till de mer neutrala skärmarna från Sony, Panasonic och Samsung.

55PUS7101 har en imponerande skärpa och lyckas verkligen få fram detaljerna i både Ultra-HD Blu-ray och vanliga HD-källor. På samma gång är rörelserna jämna och sömlösa. Vilket återigen vittnar om en bra videoprocessor. Betraktningsvinkeln är också bra: Philips har precis som LG utrustat sin TV med en IPS-panel som bevarar färger och kontrast även om man sitter en bit ut mot sidan av soffan.

Nackdelen med de IPS-baserade skärmarna är att de saknar kontrast. Inte heller Philips orkar få fram någon övertygande svärta, med resultatet att mörka scener tappar detaljer. Ljusstyrkan är också bara en bråkdel av vad Samsung 55KS7005 är kapabel att få fram.

Philips TV-apparater har fortfarande många trofasta anhängare, mycket tack vare Ambilight-tekniken, det patenterade omgivningsljuset. 55PUS7101 har tresidig Ambilight som badar bakväggen i färger, vilket i många sammanhang kan ge en bättre kontrastkänsla. Effekten kan justeras och stängas av helt om man vill.

 

Ljudkvalitet

Ljudsystemet är ganska så ordinärt, med högtalare monterade i nederkant plus en extra bashögtalare på baksidan. Den ger ljudet extra fyllighet och det går utmärkt att vrida upp volymen riktigt högt innan det låter obehagligt och förvrängt. Definitivt inte sämst i det här startfältet.

 

Slutsats

Philips-skärmen har flera goda bildegenskaper som många uppskattar, inklusive det unika Ambilight-färgljuset. Skärpan är också övertygande, medan färgerna gärna kunde ha varit ännu mer neutrala. Det som gör att 55PUS7101 tappar lite är bristen på ordentlig ljusstyrka och kontrast, som är nödvändigt för att visa HDR-video från sin bästa sida. I dagsläget saknar Philips-skärmen dessutom stöd för Netflix HDR, vilket ger minuspoäng i förhållande till de andra kandidaterna.

Gör det mesta rätt

De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!

Ljud & Bild tycker

Bra byggkvalitet, fin bild och stabila smartfunktioner gör detta till ett tryggt TV-köp – som också är kompatibelt med moderna videoformat.
Något begränsad ljusstyrka som därför inte ger full utdelning med de allra mest krävande HDR-filmerna, men klarar sig ändå bättre än många av konkurrenterna.
 • 55-tums UHD
 • 3 HDMI, 3 USB
 • High Dynamic Range
 • Wide Colour Spectrum
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 13000 kr

Panasonic har en lång tradition av att bygga välkonstruerade TV-apparater med förnuftiga prislappar och som lägger störst vikt på de mest väsentliga kvaliteterna utan för mycket krusiduller. Föregångaren 55CX700 var en av våra favoriter i sin klass, så vi var nyfikna att se vilken nivå årets efterträdare, DX700, skulle hamna på.

 

Design och byggkvalitet

Det första vi lägger märke till är – av uppenbar anledning – att skärmen har växt, från 55 till 58 tum. Panasonic kan alltså skryta med en lite större bildyta än rivalerna i samma prisklass. 58DX700 har en smal och läcker design med ram av borstad metall, medan baksidan är av plast på årets modell. Lock som täcker anslutningarna gör att kabelföringen kan göras diskret på baksidan. En smart detalj är att man kan välja om fötterna ska monteras smalt eller brett, så att TV:n kan anpassas efter TV-bänken.

 

Användning och finesser

Panasonics fjärrkontroll har stora och tydliga knappar till varje funktion, inklusive en särskild Netflix-knapp. DX700 har också ett utmärkt menysystem (MyHomeScreen 2.0) där man kan välja vilket slags material som ska finnas med i startmenyn. Gränssnittet är baserat på Mozilla Firefox och är snabbt, enkelt och överskådligt. Till skillnad från Android-skärmarna upplevde vi aldrig att Panasonics TV krånglade eller låste sig.

Nackdelen med Firefox är att det bara finns ett fåtal intressanta appar till den här plattformen. Panasonic kan visserligen skryta med bland annat Netflix, YouTube, SF Anytime, Viaplay, Eurosport Player och Firefox-webbläsare, men inte så mycket annat intressant. Panasonic har inte lyckats få till avtal med särskilt många lokala tjänster.

Anslutningarna är bra, men inte suveräna. TV:n nöjer sig med tre HDMI-ingångar och bara två av dem stöder HDCP 2.2 som är nödvändigt när man ska koppla in UHD Blu-ray eller andra 4K-källor.

 

Bildkvalitet

58DX700 har en 58-tums panel av VA-typ (Vertical Aligned) som är känd för att ha bra svärta och kontrast, fast lite på bekostnad av snävare betraktningsvinkel. Panasonic skryter med att DX700 stöder HDR-video (High Dynamic Range) men jämfört med deras egen toppmodell Viera DX900 så känns det i bästa fall som ”HDR light”! 58DX700 lyckas inte återge tillräckligt brett färgspektrum och har inte heller ljusstyrka nog för att mäta sig med UHD Premium-godkända TV-apparater.

Det var specifikationerna det, hur klarar sig TV:n då i praktiken? Vi kunde snabbt konstatera att 58DX700 både stöder och ser oerhört tjusig ut med HDR-video från Netflix och UHD Blu-ray. Panasonic utmärker sig med en naturlig färgpalett, ytterst lite brus och mjuka, jämna rörelser. Väljer man True Cinema-profilen får man också ytterst korrekta färger. Svärtan är inte dum heller: Panasonic lyckas gräva fram fler detaljer i de mörka områdena än många av konkurrenterna, nackdelen är att de mörkaste gråtonerna drar mot blått. Många dunkla scener får därför ett lite blåaktigt drag som vi inte lyckades justera bort.

I övrigt har Panasonic-skärmen, precis som förväntat, en ganska så medelmåttig ljusstyrka jämfört med testets bästa. DX700 lyckas återge de flesta ljusnyanser i bildsignalen, men saknar intensitet jämfört med exempelvis Samsung 55KS7005.

 

Ljudkvalitet

Panasonic har inte något utpräglat potent ljud men klarar sig bra med röster och musik. Någon särskild bas finns inte, men det går att spela relativt högt utan att förvrängningen blir störande.

 

Slutsats

Panasonic har lyckats med ännu en välkonstruerad TV i mellanklassen, och även om det märks att konkurrensen har hårdnat i år så får 58DX700 höga poäng på de flesta områden. Den är visserligen inte den mest imponerande eller ljusstarkaste HDR-skärmen, men har å andra sidan mycket naturliga färger och den fina bildbehandlingen som Panasonic är kända för. Lätt att rekommendera!

Ljussvaga prestanda

Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen har en naturlig färgåtergivning och felfri skärpa från alla videokällor.
Enkelt utförande och separat strömförsörjning sänker helhetsintrycket. Bravia 55XD8505 saknar ljusstyrka för att orka hänga med de allra bästa HDR-skärmarna.
 • 55-tums UHD
 • High Dynamic Range (HDR)
 • CI+ integrerad dekoder
 • DVB-C/T2/S2
 • 4 HDMI (2.0)
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 13000 kr

Sony har funnits som länge som TV-märke och släppte sin allra första modell med Ultra-HD-upplösning redan 2013. Sedan dess har de levererat många lysande TV-apparater, nu senast var det 65XD9305 som knep segern i vårt test av storskärmar till fotbolls-EM. För de som tycker att 9305-serien är lite för kostsam har Sony den betydligt mer ekonomiska XD8505-serien. Frågan är hur mycket man offrar i bildkvalitet och andra prestanda?

 

Design

Till att börja med har Bravia 55XD8505 ett betydligt enklare utförande, inte bara jämfört med XD9305 utan även med tidigare generationer av 8505-serien. Det mesta av metall är utbytt mot plast, och Sony-skärmen känns inte lika exklusiv längre. Baksidan är enkel och det går inte att dölja kablarna lika elegant som det gör hos exempelvis Samsung. Väggmontering går, även om det blockerar ett par av kontakterna. Sockeln är däremot tillräckligt smal för att passa i varje TV-möbel. En annan sak som ger minus i kanten är den massiva ”tegelstenen” som innehåller den externa nätdelen.

 

Användning och finesser

Bravia-skärmen bygger precis som tidigare Sony-modeller på Android och när man startar installationen börjar den med att man registrerar sitt Google-konto och laddar ner de senaste uppdateringarna.

Vi ska inte förneka att vi fortfarande inte är särskilt imponerade av Android som TV-operativsystem, även om det har blivit bättre än tidigare generationer. Sony-skärmen startar blixtsnabbt från standby-läge och är snabb på att växla mellan olika appar. Urvalet av applikationer är begränsat, med färre lokala tjänster än Samsung och LG.

Startskärmen innehåller massor av alternativ, menyer och genvägar, utan att det är någon sans och balans. Då är både Samsungs Tizen, LG:s WebOS och Panasonics Firefox bättre på att ge en skräddarsydd TV-upplevelse. Å andra sidan vänjer man sig fort vid Android-gränssnittets sätt att organisera saker och ting på.

 

Bildkvalitet

Sonys TV-apparater är kända för sin fina bildbehandling och det är ingen tvekan om att 55XD8505 gör mycket rätt. Färgåtergivningen är oerhört neutral och inställningen ”Film” har en snudd på optimal färgbalans. Skärmen lyckas också få vanliga HD-sändningar att se förbluffande skarpa ut.

Vi var väldigt imponerade av bilden från storebror Bravia 65XD9305, som tack vare sin speciella ”Slim Backlight Drive”-bakbelysning hade en utmärkt lokal kontrast, ljusstyrka och svärta. Bravia 55XD8505 får däremot nöja sig med vanlig LED-kantbelysning, och det märks att den ger en väsentligt lägre kontrast. Första gången vi tittade var vi faktiskt tvungna att dubbelkontrollera inställningarna eftersom Sonys skärm var betydligt mindre ljusstark än Samsungs, Panasonics och LG:s med standardinställningar.

Med UHD-filmer som The Revenant i spelaren har Sony en imponerande skarp och detaljerad bild, med fantastisk färgrikedom. Ändå är det märkbart mindre intensitet i solljuset och 55XD8505 lyckas inte få fram lika många nyanser i mörka områden som referensen. Den är inte heller fullt lika skarp i rörelser som Samsung och Panasonic.

 

Ljudkvalitet

Sony-skärmen har inget särskilt påkostat ljudsystem och ljudet får betraktas som tämligen tunt, utan nämnvärd bas och fyllighet. En soundbar är vad doktorn ordinerar i det här fallet.

 

Slutsats

Bravia 55XD8505 är ett prisvärt alternativ till Sonys dyrare modeller, men man tappar också den fenomenala ljusstyrkan som finns i toppmodeller som XD9305. Sammantaget är detta en välbalanserad TV som klarar sig bra på alla områden, men om du vill ha full glädje av nymodigheter som Ultra-HD och HDR så finns det alltså bättre, mer framtidssäkra val bland testdeltagarna.

Samsung 55KS7005
Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.
LG 55UH770
LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.
Grundig Immensa 55VLX8670
Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!