LG 55LA860W

Användarvänligast

55LA860W är en lättskött TV med de rätta finesserna och testets tveklöst smartaste fjärrkontroll.

Plus
Skarp bild och tungt ljud Genial fjärrkontroll
Minus
Blankt skärmglas

Koreanska LG är en av Samsungs bittraste konkurrenter och deras nya 55LA860W är en direkt utmanare till Samsungs F8000-serie både när det gäller pris och utrustning. Den har en smal design där bildpanelen nästan går ända ut till skärmkanten, vilket LG själva kallar för ”vanished bezel”. Själva bildpanelen är av kant-LED-typ med 3D via passiva glasögon. På insidan är LG-skärmen utrustad med en 1,25 GHz dualcore-processor som ska se till att de olika smartfinesserna går så mjukt och snabbt som möjligt.

Användning och finesser
Första gångerna man använder LG-TV:n kan den kännas lite ovan. Det ingår nämligen inte något traditionell fjärrkontroll med siffror och snabbknappar. Den har ersatts av LG:s egen Magic Remote, en pekfjärr med inbyggd gyrosensor som registrerar handrörelser. Den styr en muspekare i menyerna där du klickar för att välja. Det kräver lite tillvänjning men efter ett tag känns detta som ett genialt sätt att sköta alla funktioner. Det märks att TV:n jobbar snabbt, man kan gå in i och lämna menyerna snabbt utan fördröjning.

Förutom vanlig TV och streaming kan 55LA860W dela innehåll med såväl datorer som handhållna enheter via trådlöst nätverk eller direkt mellan enheterna. LG stöder Intel Wi-Di som är en trådlös videoöverföring mellan PC och TV, så att man till exempel kan använda skärmen vid presentationer. Med MiraCast-tjänsten kan du göra samma sak med skärminnehåll från mobilen – kul om du spelar spel eller vill visa bilder på den stora skärmen. Du kan också använda mobilen eller surfplattan som fjärrkontroll och överföra skärmbilden till den om du vill titta på TV i ett annat rum.

Bildkvalitet
Fjolårets skärmar från LG hade en hög bildkvalitet och LA860W-serien följer i dess fotspår med superstark kontrast och mycket bra färg-

återgivning. LG-skärmen utmärker sig också med riktigt bra svärta och är den som kommer närmast Panasonics plasmaskärm när det gäller detaljer i mörka filmscener. Dessvärre har LG valt ett ganska så blankt frontglas som reflekterar mycket av omgivningen. I ett starkt upplyst rum beter sig skärmen som en spegel, och i mörkare rum syns ljuskällor som lampor, stearinljus och mobilskärmar. Detta behöver inte vara något problem så länge man ser till att mörklägga, men vi hade ändå föredragit att LG satsade på en något mattare yta nu när bildkvaliteten är så bra i övrigt.

Ljudkvalitet
Å andra sidan är det bra tryck i ljudet från LG-skärmen. 55LA860W har stereohögtalare på undersidan samt en egen bashögtalare på baksidan, som tillsammans ger ett fylligt och kraftfullt ljud. Här finns det gott om bas i ljudeffekter, röster och musik, och de övriga testdeltagarna är märkbart tunnare. Helt klart värdefullt för dem som ska använda det inbyggda TV-ljudet.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Slutsats
55LA860W har en snygg och minimalistisk design och en hög bild- och ljudkvalitet. Särskilt användarvänligheten utmärker sig tack vare den smarta Magic Remote-fjärrkontrollen. På området smarta funktioner är LG-TV:n testets överlägset bästa när det gäller styrning, men i dagsläget saknar den en smula jämfört med Samsung och deras lokalt förankrade app-tjänster.

Bästa pris på LG 55LA860W
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 55-tums 3D LED-LCD, 1920 x 1080
  • CI+, DVB-T2/S2/C
  • 4 HDMI in, 2 USB
  • Optisk ljudutgång
  • Skype-videokamera
Pris: 28000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.