annons
annons

LG 55LA860W

Användarvänligast

55LA860W är en lättskött TV med de rätta finesserna och testets tveklöst smartaste fjärrkontroll.

Skarp bild och tungt ljud Genial fjärrkontroll
Blankt skärmglas

Koreanska LG är en av Samsungs bittraste konkurrenter och deras nya 55LA860W är en direkt utmanare till Samsungs F8000-serie både när det gäller pris och utrustning. Den har en smal design där bildpanelen nästan går ända ut till skärmkanten, vilket LG själva kallar för ”vanished bezel”. Själva bildpanelen är av kant-LED-typ med 3D via passiva glasögon. På insidan är LG-skärmen utrustad med en 1,25 GHz dualcore-processor som ska se till att de olika smartfinesserna går så mjukt och snabbt som möjligt.

Användning och finesser
Första gångerna man använder LG-TV:n kan den kännas lite ovan. Det ingår nämligen inte något traditionell fjärrkontroll med siffror och snabbknappar. Den har ersatts av LG:s egen Magic Remote, en pekfjärr med inbyggd gyrosensor som registrerar handrörelser. Den styr en muspekare i menyerna där du klickar för att välja. Det kräver lite tillvänjning men efter ett tag känns detta som ett genialt sätt att sköta alla funktioner. Det märks att TV:n jobbar snabbt, man kan gå in i och lämna menyerna snabbt utan fördröjning.

Förutom vanlig TV och streaming kan 55LA860W dela innehåll med såväl datorer som handhållna enheter via trådlöst nätverk eller direkt mellan enheterna. LG stöder Intel Wi-Di som är en trådlös videoöverföring mellan PC och TV, så att man till exempel kan använda skärmen vid presentationer. Med MiraCast-tjänsten kan du göra samma sak med skärminnehåll från mobilen – kul om du spelar spel eller vill visa bilder på den stora skärmen. Du kan också använda mobilen eller surfplattan som fjärrkontroll och överföra skärmbilden till den om du vill titta på TV i ett annat rum.

Bildkvalitet
Fjolårets skärmar från LG hade en hög bildkvalitet och LA860W-serien följer i dess fotspår med superstark kontrast och mycket bra färg-

återgivning. LG-skärmen utmärker sig också med riktigt bra svärta och är den som kommer närmast Panasonics plasmaskärm när det gäller detaljer i mörka filmscener. Dessvärre har LG valt ett ganska så blankt frontglas som reflekterar mycket av omgivningen. I ett starkt upplyst rum beter sig skärmen som en spegel, och i mörkare rum syns ljuskällor som lampor, stearinljus och mobilskärmar. Detta behöver inte vara något problem så länge man ser till att mörklägga, men vi hade ändå föredragit att LG satsade på en något mattare yta nu när bildkvaliteten är så bra i övrigt.

Ljudkvalitet
Å andra sidan är det bra tryck i ljudet från LG-skärmen. 55LA860W har stereohögtalare på undersidan samt en egen bashögtalare på baksidan, som tillsammans ger ett fylligt och kraftfullt ljud. Här finns det gott om bas i ljudeffekter, röster och musik, och de övriga testdeltagarna är märkbart tunnare. Helt klart värdefullt för dem som ska använda det inbyggda TV-ljudet.

Slutsats
55LA860W har en snygg och minimalistisk design och en hög bild- och ljudkvalitet. Särskilt användarvänligheten utmärker sig tack vare den smarta Magic Remote-fjärrkontrollen. På området smarta funktioner är LG-TV:n testets överlägset bästa när det gäller styrning, men i dagsläget saknar den en smula jämfört med Samsung och deras lokalt förankrade app-tjänster.

Bästa pris på LG 55LA860W
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums 3D LED-LCD, 1920 x 1080
  • CI+, DVB-T2/S2/C
  • 4 HDMI in, 2 USB
  • Optisk ljudutgång
  • Skype-videokamera
Pris: 28000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-