TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test Philips 55PFL6008S/12

Välutrustad

Förr i tiden var man tvungen att betala ett högt pris för kombinationen snygg design och bra bild. Så är det inte med Philips nya mellanklassmodell.

forfatter
Publicerad 2013-05-20 - 05:00
L&B tycker
Snygg design och bra bild för pengarna
Dåligt urval av appar i dagsläget
Specifikationer

55-tums 3D LED-LCD, 1920 x 1080
CI+, DVB-T2/S/C
4 HDMI in, 2 USB
Optisk ljudutgång

Riktpris: 17000Pr. 2013-05-20 Produktsida

De flesta känner väl till TV-märket Philips men bakom kulisserna har den holländska tillverkaren gjort en omstrukturering det senaste året. TV-divisionen såldes nyligen till det nystartade bolaget TP Vision, som Philips alltjämt äger delar av. Förändringarna tycks dock inte ha påverkat modellerna i negativ riktning, snarare tvärtom.

Nya 6000-serien ligger på fjärde plats i modellhierarkin (under 7000, 8000 och toppserien 9000) men det är inte alls tal om någon orkeslös modell plundrad på funktioner bara därför, den delar faktiskt mycket utrustning med de dyrare modellerna. Rent designmässigt är 6008-skärmen läcker att titta på med sin tunna ram av mörk borstad metall. Den vridbara foten är också stilig och minimalistisk. På baksidan sitter nedåtriktade kontakter som förenklar väggmontering. Själva skärmen har en halvmatt yta som orsakar en del reflektioner i upplysta rum, men den är långtifrån lika spegelblank som en del designmodeller brukar vara.

Användning och finesser
Philips-TV:n är en ganska så enkel historia när det gäller kontakter. Den har fyra HDMI-ingångar, optisk ljudutgång till exempelvis en ljudlimpa, samt två USB-ingångar. Man kan koppla in en USB-hårddisk och spela in program eller pausa direktsändningar.

Det ingår bara en enda fjärrkontroll men den har ett tangentbord på baksidan. TV:n stöder 3D med hjälp av passiv teknik och det ingår fyra par 3D-glasögon.

55PFL6008S är enkel att komma igång med. Den har en särskild startguide och en interaktiv bruksanvisning som förklarar de olika funktionerna utan att man behöver bläddra i en tjock manual. Philips menysystem är däremot inte det mest intuitiva vi har skådat. Det behövs en del tryckningar fram och tillbaka för att komma dit man vill och vägen är inte alltid lika logisk.

Bildkvalitet
Som nämnts har Philips flera dyrare modeller i sitt sortiment och de får verkligen vara bra om de ska lyckas klå den här 6008-modellen. Det verkar som om Philips har förbättrat bildbehandlingen i årets modeller, och den så kallade ”idealinställningen” som anpassar sig automatiskt efter programmet fungerar utmärkt utan att manipulera bilden överdrivet mycket.

Färgtemperaturen drar en aning mot blått/kallt, men det går att rätta till genom att växla till filmläget som har en varmare och mer naturlig färgton. Då stängs också merparten av all bildbehandling av och många föredrar nog det läget när de ska ägna sig åt kräset filmtittande.

55PFL6008S står sig imponerande väl mot de dyrare modellerna från LG och Samsung i detta test. Skillnaden handlar mest om att det finns en antydan till mer brus i bilden och att svarta/mörka bilder är lite gråare hos Philips. Det senare går att kompensera för genom att sänka bakbelysningen en smula, men då tappar man samtidigt en aning kontrast. Det är tydligt att de två dyrare skärmarna har lite mer intensitet, liv och djup i bilden, men sammantaget är det liten skillnad i bildkvalitet i förhållande till skillnaden i pris.

Ljudkvalitet
Philips har övergivit konceptet med att placera högtalarna i foten. I stället har de flyttat dem till baksidan. 55PFL6008S har ett helt godkänt ljud med fin bas och en bra tyngd i röster. Ibland hade vi lite problem med att ljudet och bilden inte synkades riktigt, men det var förhoppningsvis bara ett firmware-problem i vårt tidiga testexemplar.

Slutsats
55PFL6008S är en TV med tjusig design och en fin bildkvalitet till ett förnuftigt pris. Bilden är faktiskt imponerande bra och ligger inte långt efter de dyrare modellerna. Skillnaden är en något lägre funktionsnivå och Philips-TV:n kan (åtminstone än så länge) inte skryta med lika många smarta appar som de mer välutrustade koreanerna och japanerna i testet.

Också i detta test:

Samsung UE55F8005

Smart och skarp

Samsungs nya F8005-serie har mycket att leva upp till – den tar över stafettpinnen efter en av marknadens allra mest populära TV-apparater.

Mycket bra app-urval Användarvänlig Knivskarp bild
Saknar bättre pekfjärrkontroll

LG 55LA860W

Användarvänligast

55LA860W är en lättskött TV med de rätta finesserna och testets tveklöst smartaste fjärrkontroll.

Skarp bild och tungt ljud Genial fjärrkontroll
Blankt skärmglas

Panasonic TX-P50ST60Y

Biochefen

P50ST60 kan mycket väl vara en av de sista plasmaskärmarna någonsin från Panasonic. Det tycker vi är lite synd, för i år är de smartare och mer användarvänliga än någonsin.

Suverän svärta Snyggt menysystem
Tunt ljud

Panasonic TX-L47ET60Y

Mycket Bättre

Panasonic satsar stenhårt på LCD i år – och de börjar bra med plånboksvänliga TX-L47ET60Y!

Mycket bra färgåtergivning Snyggt menysystem
Tunt ljud
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend