Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Philips 55PFL6008S/12

Välutrustad

Förr i tiden var man tvungen att betala ett högt pris för kombinationen snygg design och bra bild. Så är det inte med Philips nya mellanklassmodell.

Av / 2013-05-20 - 05:00
Philips 55PFL6008S/12
Audun Hage

De flesta känner väl till TV-märket Philips men bakom kulisserna har den holländska tillverkaren gjort en omstrukturering det senaste året. TV-divisionen såldes nyligen till det nystartade bolaget TP Vision, som Philips alltjämt äger delar av. Förändringarna tycks dock inte ha påverkat modellerna i negativ riktning, snarare tvärtom.

Nya 6000-serien ligger på fjärde plats i modellhierarkin (under 7000, 8000 och toppserien 9000) men det är inte alls tal om någon orkeslös modell plundrad på funktioner bara därför, den delar faktiskt mycket utrustning med de dyrare modellerna. Rent designmässigt är 6008-skärmen läcker att titta på med sin tunna ram av mörk borstad metall. Den vridbara foten är också stilig och minimalistisk. På baksidan sitter nedåtriktade kontakter som förenklar väggmontering. Själva skärmen har en halvmatt yta som orsakar en del reflektioner i upplysta rum, men den är långtifrån lika spegelblank som en del designmodeller brukar vara.

Användning och finesser
Philips-TV:n är en ganska så enkel historia när det gäller kontakter. Den har fyra HDMI-ingångar, optisk ljudutgång till exempelvis en ljudlimpa, samt två USB-ingångar. Man kan koppla in en USB-hårddisk och spela in program eller pausa direktsändningar.

Det ingår bara en enda fjärrkontroll men den har ett tangentbord på baksidan. TV:n stöder 3D med hjälp av passiv teknik och det ingår fyra par 3D-glasögon.

55PFL6008S är enkel att komma igång med. Den har en särskild startguide och en interaktiv bruksanvisning som förklarar de olika funktionerna utan att man behöver bläddra i en tjock manual. Philips menysystem är däremot inte det mest intuitiva vi har skådat. Det behövs en del tryckningar fram och tillbaka för att komma dit man vill och vägen är inte alltid lika logisk.

Bildkvalitet
Som nämnts har Philips flera dyrare modeller i sitt sortiment och de får verkligen vara bra om de ska lyckas klå den här 6008-modellen. Det verkar som om Philips har förbättrat bildbehandlingen i årets modeller, och den så kallade ”idealinställningen” som anpassar sig automatiskt efter programmet fungerar utmärkt utan att manipulera bilden överdrivet mycket.

Färgtemperaturen drar en aning mot blått/kallt, men det går att rätta till genom att växla till filmläget som har en varmare och mer naturlig färgton. Då stängs också merparten av all bildbehandling av och många föredrar nog det läget när de ska ägna sig åt kräset filmtittande.

55PFL6008S står sig imponerande väl mot de dyrare modellerna från LG och Samsung i detta test. Skillnaden handlar mest om att det finns en antydan till mer brus i bilden och att svarta/mörka bilder är lite gråare hos Philips. Det senare går att kompensera för genom att sänka bakbelysningen en smula, men då tappar man samtidigt en aning kontrast. Det är tydligt att de två dyrare skärmarna har lite mer intensitet, liv och djup i bilden, men sammantaget är det liten skillnad i bildkvalitet i förhållande till skillnaden i pris.

Ljudkvalitet
Philips har övergivit konceptet med att placera högtalarna i foten. I stället har de flyttat dem till baksidan. 55PFL6008S har ett helt godkänt ljud med fin bas och en bra tyngd i röster. Ibland hade vi lite problem med att ljudet och bilden inte synkades riktigt, men det var förhoppningsvis bara ett firmware-problem i vårt tidiga testexemplar.

Slutsats
55PFL6008S är en TV med tjusig design och en fin bildkvalitet till ett förnuftigt pris. Bilden är faktiskt imponerande bra och ligger inte långt efter de dyrare modellerna. Skillnaden är en något lägre funktionsnivå och Philips-TV:n kan (åtminstone än så länge) inte skryta med lika många smarta appar som de mer välutrustade koreanerna och japanerna i testet.

Ljud & Bild tycker

Snygg design och bra bild för pengarna Dåligt urval av appar i dagsläget

Också i detta test:

5 Smarta TV-apparater, 47–55 tum

Samsung UE55F8005

Smart och skarp

Samsungs nya F8005-serie har mycket att leva upp till – den tar över stafettpinnen efter en av marknadens allra mest populära TV-apparater.

Mycket bra app-urval Användarvänlig Knivskarp bild
Saknar bättre pekfjärrkontroll
Läs hela testet

LG 55LA860W

Användarvänligast

55LA860W är en lättskött TV med de rätta finesserna och testets tveklöst smartaste fjärrkontroll.

Skarp bild och tungt ljud Genial fjärrkontroll
Blankt skärmglas
Läs hela testet

Panasonic TX-P50ST60Y

Biochefen

P50ST60 kan mycket väl vara en av de sista plasmaskärmarna någonsin från Panasonic. Det tycker vi är lite synd, för i år är de smartare och mer användarvänliga än någonsin.

Suverän svärta Snyggt menysystem
Tunt ljud
Läs hela testet

Panasonic TX-L47ET60Y

Mycket Bättre

Panasonic satsar stenhårt på LCD i år – och de börjar bra med plånboksvänliga TX-L47ET60Y!

Mycket bra färgåtergivning Snyggt menysystem
Tunt ljud
Läs hela testet

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen