Panasonic TX-L47ET60Y

Mycket Bättre

Panasonic satsar stenhårt på LCD i år – och de börjar bra med plånboksvänliga TX-L47ET60Y!
Ljud & Bild tycker
Mycket bra färgåtergivning Snyggt menysystem
Tunt ljud
Specifikationer
  • 47-tums LED-LCD, 1920 x 1080
  • CI+, DVB-T2/C
  • 4 HDMI in
  • Optisk ljudutgång
forfatter

Hos Panasonic har plasmatekniken alltid stått högst i kurs, men parallellt med detta har de även vidareutvecklat sina LCD-skärmar. Det syns särskilt tydligt på årets modeller som fått en rejäl ansiktslyftning på såväl exteriören som interiören. Första LCD-modellen vi testar kommer från ET60-serien, som ligger under de dyrare DT60 och WT60 i rangordning. Skillnaden är främst något enklare bildpaneler, samt avsaknad av inbyggd videokamera vilket påverkar vissa av smartfinesserna.

Användning och finesser
L47ET60 har rent utrustningsmässigt mycket gemensamt med plasmaskärmen P50ST60. Fjärrkontrollen, anslutningarna och menysystemet är nästan precis likadant. Nya Home Screen-startskärmen kan även här skräddarsys med allt man vill se. Till exempel kan man placera en genväg till Netflix-appen direkt på startskärmen. L47ET60 stöder också Skype, men kräver precis som P50ST60 att man kompletterar med videokamera som är extrautrustning.

Bildkvalitet
Panasonic har i alla år hävdat att plasma har en bildkvalitet som är överlägsen LCD, men det har inte hindrat dem från att fortsätta utveckla sina LCD-skärmar. L47ET60 har en så kallad IPS-LCD-panel (In-Plane Switching) som ger en bredare synvinkel än vanliga LCD-skärmar. Det märks genom att man kan sitta längre ut mot sidan och titta på skärmen utan att färgerna blir urlakade och matta – ungefär som man kan göra med en tvättäkta plasmaskärm.

L47ET60 har precis som sin plasmakusin en väldigt rik och balanserad färgåtergivning och vi misstänker att många traditionella plasmaälskare kommer att föredra Panasonics version av LCD före konkurrenternas: färgerna är oerhört neutrala, utan påfallande färgstick när vi ställer in det äkta filmläget. L47ET60 kan visserligen inte riktigt mäta sig med svärtan i LG:s mer kostsamma 860-serie, inte heller är den lika knivskarp och brusfri som Samsungs 8000-serie. Fast med tanke på priset måste Panasonicen ändå betraktas som riktigt bra.

Ljudkvalitet
Panasonic-skärmen har ett klart och öppet ljud som fungerar bra med röster men till film och musik kan det bli lite tunt i längden, och det finns inte lika mycket tryck som i LG:s och Samsungs skärmar.

Slutsats
TX-L47ET60 gör ett märkbart kliv framåt jämfört med fjolårets Panasonic-modeller både när det gäller design, bildkvalitet och användarvänlighet. Om 47-tumsmodellen vi testar här är för liten så finns det även en 55-tumsversion som kostar 18 000 kronor.

Också i detta test:

Philips 55PFL6008S/12

Välutrustad

Förr i tiden var man tvungen att betala ett högt pris för kombinationen snygg design och bra bild. Så är det inte med Philips nya mellanklassmodell.

Snygg design och bra bild för pengarna
Dåligt urval av appar i dagsläget

Samsung UE55F8005

Smart och skarp

Samsungs nya F8005-serie har mycket att leva upp till – den tar över stafettpinnen efter en av marknadens allra mest populära TV-apparater.

Mycket bra app-urval Användarvänlig Knivskarp bild
Saknar bättre pekfjärrkontroll

LG 55LA860W

Användarvänligast

55LA860W är en lättskött TV med de rätta finesserna och testets tveklöst smartaste fjärrkontroll.

Skarp bild och tungt ljud Genial fjärrkontroll
Blankt skärmglas

Panasonic TX-P50ST60Y

Biochefen

P50ST60 kan mycket väl vara en av de sista plasmaskärmarna någonsin från Panasonic. Det tycker vi är lite synd, för i år är de smartare och mer användarvänliga än någonsin.

Suverän svärta Snyggt menysystem
Tunt ljud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.