TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic TX-P50ST60Y

Biochefen

P50ST60 kan mycket väl vara en av de sista plasmaskärmarna någonsin från Panasonic. Det tycker vi är lite synd, för i år är de smartare och mer användarvänliga än någonsin.

forfatter
Publicerad 2013-05-20 - 05:00
L&B tycker
Suverän svärta Snyggt menysystem
Tunt ljud
Specifikationer
  • 50-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • CI+, DVB-T2/C
  • 4 HDMI in, 2 USB
  • Optisk ljudutgång
Riktpris: 13000Pr. 2013-05-20 Produktsida

Panasonics plasmaskärmar har alltid varit ett givet alternativ för filmälskare som uppskattar optimal bildkvalitet. Men nu är det slut på det roliga, i april meddelade Panasonic att de planerar att avsluta produktionen av plasmapaneler inom en snar framtid, kanske redan under 2014. Det kan innebära att årets modellserier tillhör den sista plasmagenerationen. Det är onekligen tråkigt, för årets modeller är verkligen fullproppade med finesser.

P50ST60 som vi testar här finns även i 55- och 65-tumsversion och är Panasonics billigaste plasmaserie med 3D. Den tar över efter ST50-serien som vi utnämnde till Årets bästa plasma 2012 på grund av dess höga prestanda i förhållande till priset. Rent designmässigt är P50ST60 en enkel historia som är tjockare än LED-rivalerna, och därför väger skärmen också ett par kilo extra. Man får räkna med aningen större strömförbrukning, men vi märkte däremot inte av något surrande från plasmapanelen.

Användning och finesser
Panasonic har ett lite trist men lättbegripligt menysystem och en traditionell fjärrkontroll med tydliga knappar. I år har delar av menyerna fått en rejäl ansiktslyftning. Den största nyheten är en huvudmeny som heter Home Screen. Den visas varje gång TV:n slås på och innehåller länkar till olika kategorier som TV, inspelningar och appar. Det går naturligtvis att själv välja vilka länkar som ska visas på startskärmen.

Bildkvalitet
Plasmaskärmarna har alltid haft sina traditionella styrkor och svagheter. Eftersom plasmapanelen kan tända och släcka varje pixel individuellt har tekniken en oerhört bra svärta jämfört med LCD. Nackdelen är framför allt att plasmacellerna inte ger ifrån sig lika mycket ljus som LCD-skärmarna. Panasonic har dock kommit långt med att maximera fördelarna och maskera nackdelarna.

ST60-serien har ett nytt filter framför panelen som ska förbättra ljusutbytet och det fungerar imponerande väl i praktiken: P50ST60 har gott om intensitet i ljusa scener – inte lika bländande ljust som en LED-skärm, men ändå fullt tillräckligt för upplysta rum. Man måste inte alls släcka alla lampor på samma sätt som man var tvungen med äldre plasmaskärmar.

Panasonic-skärmen är definitivt i sitt esse när den visar filmer med mörka scener. Ta till exempel stjärnhimlen i början av Star Wars-filmen ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Där är rymden becksvart samtidigt som man ser betydligt fler stjärnor och detaljer i mörkret. Det fina är att Panasonic-skärmen även lyckas skilja mellan ljusa och mörkare stjärnor och visa dem med precis rätt mängd ljus. Det skapar ett bättre djup och ger liv åt bilden.

P50ST60 har en oerhört nyanserad och naturlig förgåtergivning, även om skillnaden mot LCD-konkurrenterna inte är så stor som förväntat. I synnerhet Samsung utmärker sig med färger som ligger nära vad Panasonic klarar av, plus har lite bättre skärpa och kontrast.

Ljudkvalitet
Man hör på ljudet att P50ST60 är en av de billigare testdeltagarma. Det finns inte särskilt mycket sprutt i de inbyggda högtalarna och ljudet är ganska tunt och instängt. Här får man helt klart använda en separat anläggning eller ljudlimpa om man vill göra den fina bilden rättvisa.

Slutsats
Panasonic TX-P50ST60 har en väldigt bra bild för en förnuftig summa pengar. Om underhållningen hemma mest består av film och TV-serier är detta en TV som är enkel att rekommendera, inte minst för att den också är fint uppdaterad på app-fronten. Testets avgjort bästa köp!

Också i detta test:

Philips 55PFL6008S/12

Välutrustad

Förr i tiden var man tvungen att betala ett högt pris för kombinationen snygg design och bra bild. Så är det inte med Philips nya mellanklassmodell.

Snygg design och bra bild för pengarna
Dåligt urval av appar i dagsläget

Samsung UE55F8005

Smart och skarp

Samsungs nya F8005-serie har mycket att leva upp till – den tar över stafettpinnen efter en av marknadens allra mest populära TV-apparater.

Mycket bra app-urval Användarvänlig Knivskarp bild
Saknar bättre pekfjärrkontroll

LG 55LA860W

Användarvänligast

55LA860W är en lättskött TV med de rätta finesserna och testets tveklöst smartaste fjärrkontroll.

Skarp bild och tungt ljud Genial fjärrkontroll
Blankt skärmglas

Panasonic TX-L47ET60Y

Mycket Bättre

Panasonic satsar stenhårt på LCD i år – och de börjar bra med plånboksvänliga TX-L47ET60Y!

Mycket bra färgåtergivning Snyggt menysystem
Tunt ljud
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend