TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

LG 55LA860W

Användarvänligast

55LA860W är en lättskött TV med de rätta finesserna och testets tveklöst smartaste fjärrkontroll.

forfatter
Publicerad 2013-05-20 - 05:00
L&B tycker
Skarp bild och tungt ljud Genial fjärrkontroll
Blankt skärmglas
Specifikationer
 • 55-tums 3D LED-LCD, 1920 x 1080
 • CI+, DVB-T2/S2/C
 • 4 HDMI in, 2 USB
 • Optisk ljudutgång
 • Skype-videokamera

Koreanska LG är en av Samsungs bittraste konkurrenter och deras nya 55LA860W är en direkt utmanare till Samsungs F8000-serie både när det gäller pris och utrustning. Den har en smal design där bildpanelen nästan går ända ut till skärmkanten, vilket LG själva kallar för ”vanished bezel”. Själva bildpanelen är av kant-LED-typ med 3D via passiva glasögon. På insidan är LG-skärmen utrustad med en 1,25 GHz dualcore-processor som ska se till att de olika smartfinesserna går så mjukt och snabbt som möjligt.

Användning och finesser
Första gångerna man använder LG-TV:n kan den kännas lite ovan. Det ingår nämligen inte något traditionell fjärrkontroll med siffror och snabbknappar. Den har ersatts av LG:s egen Magic Remote, en pekfjärr med inbyggd gyrosensor som registrerar handrörelser. Den styr en muspekare i menyerna där du klickar för att välja. Det kräver lite tillvänjning men efter ett tag känns detta som ett genialt sätt att sköta alla funktioner. Det märks att TV:n jobbar snabbt, man kan gå in i och lämna menyerna snabbt utan fördröjning.

Förutom vanlig TV och streaming kan 55LA860W dela innehåll med såväl datorer som handhållna enheter via trådlöst nätverk eller direkt mellan enheterna. LG stöder Intel Wi-Di som är en trådlös videoöverföring mellan PC och TV, så att man till exempel kan använda skärmen vid presentationer. Med MiraCast-tjänsten kan du göra samma sak med skärminnehåll från mobilen – kul om du spelar spel eller vill visa bilder på den stora skärmen. Du kan också använda mobilen eller surfplattan som fjärrkontroll och överföra skärmbilden till den om du vill titta på TV i ett annat rum.

Bildkvalitet
Fjolårets skärmar från LG hade en hög bildkvalitet och LA860W-serien följer i dess fotspår med superstark kontrast och mycket bra färg-

återgivning. LG-skärmen utmärker sig också med riktigt bra svärta och är den som kommer närmast Panasonics plasmaskärm när det gäller detaljer i mörka filmscener. Dessvärre har LG valt ett ganska så blankt frontglas som reflekterar mycket av omgivningen. I ett starkt upplyst rum beter sig skärmen som en spegel, och i mörkare rum syns ljuskällor som lampor, stearinljus och mobilskärmar. Detta behöver inte vara något problem så länge man ser till att mörklägga, men vi hade ändå föredragit att LG satsade på en något mattare yta nu när bildkvaliteten är så bra i övrigt.

Ljudkvalitet
Å andra sidan är det bra tryck i ljudet från LG-skärmen. 55LA860W har stereohögtalare på undersidan samt en egen bashögtalare på baksidan, som tillsammans ger ett fylligt och kraftfullt ljud. Här finns det gott om bas i ljudeffekter, röster och musik, och de övriga testdeltagarna är märkbart tunnare. Helt klart värdefullt för dem som ska använda det inbyggda TV-ljudet.

Slutsats
55LA860W har en snygg och minimalistisk design och en hög bild- och ljudkvalitet. Särskilt användarvänligheten utmärker sig tack vare den smarta Magic Remote-fjärrkontrollen. På området smarta funktioner är LG-TV:n testets överlägset bästa när det gäller styrning, men i dagsläget saknar den en smula jämfört med Samsung och deras lokalt förankrade app-tjänster.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Philips 55PFL6008S/12

Välutrustad

Förr i tiden var man tvungen att betala ett högt pris för kombinationen snygg design och bra bild. Så är det inte med Philips nya mellanklassmodell.

Snygg design och bra bild för pengarna
Dåligt urval av appar i dagsläget

Samsung UE55F8005

Smart och skarp

Samsungs nya F8005-serie har mycket att leva upp till – den tar över stafettpinnen efter en av marknadens allra mest populära TV-apparater.

Mycket bra app-urval Användarvänlig Knivskarp bild
Saknar bättre pekfjärrkontroll

Panasonic TX-P50ST60Y

Biochefen

P50ST60 kan mycket väl vara en av de sista plasmaskärmarna någonsin från Panasonic. Det tycker vi är lite synd, för i år är de smartare och mer användarvänliga än någonsin.

Suverän svärta Snyggt menysystem
Tunt ljud

Panasonic TX-L47ET60Y

Mycket Bättre

Panasonic satsar stenhårt på LCD i år – och de börjar bra med plånboksvänliga TX-L47ET60Y!

Mycket bra färgåtergivning Snyggt menysystem
Tunt ljud
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend