annons
annons

test: Philips 65PFL9708

Djup och realism

Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!

Philips 65PFL9708 har en stor och knivskarp bild som ingen vanlig Full-HD kan mäta sig med. Ljudet och skötseln är också bra. Detta är utan tvekan en kostsam TV, men jämfört med andra 4K-modeller har den ett förhållandevis bra pris.
Även om upplösningen är helt grym så är detta en konventionell kant-LED-LCD med den teknikens styrkor och svagheter. De allra kräsnaste bildfantasterna kommer nog att sakna svärtan i de bästa bak-LED- och plasmaskärmarna.

TV-apparater med 4K – eller Ultra-HD, som det också kallas – är det allra senaste på TV-fronten och har fyra gånger högre upplösning än vanlig Full-HD. Nya 9000-serien har Ambilight-omgivningsljus samt Philips egen Ultra Pixel HD-bildbehandling. Den kommer väl till pass när bilden ska blåsas upp till 65 tum.

Användning och finesser
Philips har jobbat hårt med att piffa upp smart-delen i årets modeller och har stoppat i den populära Netflix-appen. Spotify-app ska också vara på gång längre fram i år.

Användarmässigt är TV:n enkel att sköta, även om pekfjärrkontrollen inte alltid fungerar lika mjukt som vi hade velat. Plus i kanten för en enkel och fin installationsmeny där du väljer ljud och bild efter dina egna preferenser.

Bildkvalitet
65PFL9708 har allt som behövs för att även vanligt full-HD-material ska visas med gnistrande 4K-skärpa. Bildbehandlingen analyserar bilden och lägger till de extra pixlarna samtidigt som den optimerar färgerna och konturskärpan. Dessutom läggs extra bildramar till (genom så kallad extrapolering) för att jämna ut rörelser. Bilden ser onekligen imponerande ut i standardläget, och även om säkert vissa puritaner skulle rynka på näsan över överdriven skärpa och färgmättnad så är wow-effekten enorm. Det känns nästan som om man kan sträcka ut handen och röra vid skådespelarna – och då snackar vi fortfarande om vanlig 2D!

Philips har också ett filmläge, samt kalibrerade ISF-lägen för natt och dag. Med dem blir bilden betydligt mer naturlig att titta på, samtidigt som djupkänslan blir ännu bättre.

Tack vare 4K-upplösningen kan Philips-TV:n visa 3D-bild i Full-HD-upplösning med flimmerfria, polariserande glasögon. Vi kollade på 3D-versionen av Star Trek: Into Darkness och kan avslöja att det såg löjligt bra ut.

Bildpanelen i 65PFL9708 har vanlig kant-LED-belysning vilket i praktiken gör att svärtan i levande bilder begränsas en smula. Philips använder dock sin Micro Dimming Pro-teknik för att justera ljuset aktivt efter ljusnivån i rummet, och lyckas ändå få bra kontrast, ljusstyrka och svärta efter förhållandena. Jämfört med 4K-rivalen från Sony är det ändå tydligt att Philips har valt ett något blankare frontglas som har större spegeleffekt i mörka rum.

Ljudkvalitet
Philips tycks ha varit extra flitiga med ljudet också i den här TV:n. Det finns gott om bas, och både dialog, musik och ljudeffekter framträder tydligt. Ljudbildens storlek når inte riktigt upp till Sonys superstarka ljudsystem, men är klart bättre än i de billigare testdeltagarna.

Bästa pris på Philips 65PFL9708
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 65-tums LED-LCD, 3840 x 2160
  • DVB-T2/C/S2
  • 4 HDMI, 2 USB
  • Ultra Pixel HD-uppskalning
  • Philips Smart TV
  • Ambilight
  • Pris: 45 000 kr
Pris: 45000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-