annons
annons

Panasonic TX-P65VT60

Konungens återkomst?

Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.

Panasonic 65VT60 har en enastående bildkvalitet med djup svärta, naturliga färger och bra synvinkel.
Ett par färggraderingar glider in i varandra vilket ger en aning färre nyanser än vi hade velat. Som vanligt med plasmatekniken får du tåla lite surrande från plasmapanelen, plus visst fläktljud. Ljusstyrkan är också begränsad på den här plasmaskärmen som passar bäst i mörka rum.

Det är osäkert hur länge japanerna tänker fortsätta tillverka plasmaskärmar, de har redan flaggat för en nedtrappning till fördel för moderna 4K-LED-skärmar. Men det betyder inte att du inte ska överväga att låta din nästa TV bli en plasma!

För ett par månader sedan testade vi Panasonics referensmodell TX-P60ZT60 med ytterst gott resultat. Den ”vanliga” toppmodellen TX-P65VT60 har en 5 tum större bilddiagonal och mycket av tekniken är likadan, fast till ett lägre pris.

Användning och finesser
Panasonic har putsat på sitt menysystem och givit det en ny startskärm. My Home Screen visar en kombination av direktsänd TV, smart-tjänster och annat material på ett väldigt överskådligt sätt. Du kan själv komponera startmenyn med de tjänster som känns mest väsentliga, till exempel med en genväg till Netflix.

Fjärrstyrningen görs med en vanlig kontroll plus en mindre med tryckkänslig panel. Den använder du när du navigerar runt på webbsidor och i andra appar. Det går inte lika smidigt som med LG:s gyrosensitiva pekfjärr, men är klart bättre än piltangenterna. Panasonic har också en fin fjärrkontroll via mobil och surfplatta, till både iOS och Android.

Bildkvalitet
Trots senaste tidens landvinningar inom LED-LCD finns det fortfarande gott om argument för att välja en plasma som 65VT60. Den fina färgåtergivningen är ett av dem, men det viktigaste är antagligen kombinationen av djup svärta och bred synvinkel. När man tittar på film i dunkla eller mörklagda rum är det viktigt att svart ser ut som svart, inte grått eller mörkblått. För det andra gillar man att kunna bänka sig i soffan tillsammans med vänner, och då är det en fördel om man kan njuta av samma bild i mitten av soffan som när man sitter ut mot sidan.

Detta är uppgifter som Panasonic 65VT60 löser på ett utomordentligt sätt. Svärtan är utmärkt och detaljeringen i mörka scener överträffar samtliga LCD-skärmar i testet, inklusive Philips påkostade 4K-TV. Rent allmänt kommer bilden väldigt, väldigt nära den dyrare ZT60-modellens. Att titta på film på 65VT60 är en ren och skär njutning!

Ett område där vi däremot ser svagheter hos båda Panasonicarna är så kallad ”banding”, där vissa färggraderingar går in i varandra utan att få fram lika många nyanser som hos konkurrenterna. I synnerhet Philips 4K-modell lyckas få fram fler graderingar, men även Samsungs plasmautmanare har en något mer nyanserad färgåtergivning vilket är tämligen uppseendeväckande.

Ljudkvalitet
Rent ljudmässigt är Panasonic bra, med en klar diskant och ett fylligt mellanregister, däremot verkar inte Panasonic ha ansträngt sig extra mycket med ljudet. De flesta plasmafantaster parar nog ihop den här TV:n med en separat hemmabio. Precis som ZT60 har 65VT60 en fläkt på baksidan. Man kan också höra antydan till transformatorbrum emellanåt. Detta är dock något man får räkna med i plasmaskärmar.

Bästa pris på Panasonic TX-P65VT60
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 65-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • DVB-T2/C/S2
  • 3 HDMI, 2 USB, SD
  • Viera Smart-portal
  • Pris: 30 000 kr
Pris: 30000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-