annonse
annonse
annonse

Runbo F1

Februari 2016Runbo F1

För modemedvetna verktygslådor

F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.

Kolossalt gediget byggd phablet med utmärkt skärm och hög hastighet, och ett batteri som bara fortsätter och fortsätter. Plats för två SIM-kort.
En riktigt stor mobil som kräver rymliga fickor. Designen är allt annat än diskret. Inga särskilda hantverkarfunktioner. Mer minne hade varit ett plus.

F1 från kinesiska Runbo är inte bara testets största telefon rent fysiskt, utan också den som tydligast signalerar ”toughphone”. Skalet är gjort av svart och gul plast i samma stil som elverktyg. Även om allt ser grovt och hantverkaraktigt så är F1-beteckningen faktiskt förkortning för ”Fashion 1” eftersom telefonen är Runbos första ”eleganta” modell – och bara ungefär hälften så tjock som Q5, som vi har testat tidigare.

Även om telefonen är lika stor som en fiskfilé så är 5,5-tumsskärmen faktiskt en aning mindre än LG V10:s. Och upplösningen är ”bara” Full HD. En gummiklädd lucka på baksidan ger tillgång till två SIM-kortplatser och en annan lucka täcker hörlursuttaget. Micro-USB-porten är däremot oskyddad. Telefonen är IP67-klassad och tål dessutom att användas i temperaturer mellan –20 och +60 grader!

Som enda testdeltagare körde F1 Android 4.4 vid testtillfället, men Runbo Sverige lovar att det kommer en systemuppdatering i början av 2016 så att telefonen ska ha Android 5 när du läser detta.

Skärmen är vare sig den bästa eller den klaraste Full HD-skärmen vi har sett på en smartmobil. Men förmodligen den ljusstarkaste. Det finns 2 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. Det är tillräckligt, men också lite fattigt i en mobil för de här pengarna.

Ljudet är klart och kraftfullt, men aningen matt i den inbyggda högtalaren. I hörlursuttaget är ljudet mer behagligt, även om det är uppenbart att ljud inte är telefonens bästa sida. Inbyggd FM-radio finns däremot.

Runbo F1 klarade både vatten- och falltestet utan minsta tecken på stress. De kraftiga plasthörnen absorberade kraften från stötarna varje gång.

Runbo F1 är stor som en fiskfilé och ser ut som ett elverktyg. Men F1 står för ”Fashion One” eftersom den är Runbos första ”designmodell”. Foto: Runbo.
Runbo F1 är stor som en fiskfilé och ser ut som ett elverktyg. Men F1 står för ”Fashion One” eftersom den är Runbos första ”designmodell”. Foto: Runbo.

 

Prestanda

Det finns gott om kräm i F1. Geekbench 3 gav 809 poäng single-core och 3972 multi-core. Det senare är fullt jämförbart med marknadens bästa smartmobiler just nu. I Browsermark fick F1 1399 poäng. Snyggt, men inte i topp. I 3D Mark fick F1 resultatet 10 544. Även om det inte är lika bra som monstermobilerna så räcker det för att spela 3D-spel när du ligger i en snödriva.

Batteriet är på hela 5000 mAh – dubbelt så mycket som de flesta normala mobiltelefoner. Och Geekbench 3-batteritestet körde i hela 7 timmar och 37 minuter innan telefonen dog.

Bakom en lucka på baksidan finns plats för två SIM-kort. Ett för arbetet och ett för fritid. Foto: Runbo.
Bakom en lucka på baksidan finns plats för två SIM-kort. Ett för arbetet och ett för fritid. Foto: Runbo.

 

Slutsats

Runbo F1 är dyr och inte på något sätt diskret. Men just nu är den marknadens starkaste toughphone. Rent fysiskt tål den det mesta så länge du inte kör över den med bilen. Och hastighetsmässigt är den nästan i klass med civila toppmobiler. Men bara nästan. Om du har ett jobb eller ett intresse som kräver att du kör de tyngsta apparna i de mest krävande miljöer så saknar den dock konkurrens.

F1 från kinesiska Runbo är inte bara testets största telefon rent fysiskt, utan också den som tydligast signalerar ”toughphone”. Skalet är gjort av svart och gul plast i samma stil som elverktyg. Även om allt ser grovt och hantverkaraktigt så är F1-beteckningen faktiskt förkortning för ”Fashion 1” eftersom telefonen är Runbos första ”eleganta” modell – och bara ungefär hälften så tjock som Q5, som vi har testat tidigare. Även om telefonen är lika stor som en fiskfilé så är 5,5-tumsskärmen faktiskt en aning mindre än LG V10:s. Och upplösningen är ”bara” Full HD. En gummiklädd lucka på baksidan ger tillgång till två SIM-kortplatser och en annan lucka täcker hörlursuttaget. Micro-USB-porten är däremot oskyddad. Telefonen är IP67-klassad och tål dessutom att användas i temperaturer mellan –20 och +60 grader! Som enda testdeltagare körde F1 Android 4.4 vid testtillfället, men Runbo Sverige lovar att det kommer en systemuppdatering i början av 2016 så att telefonen ska ha Android 5 när du läser detta. Skärmen är vare sig den bästa eller den klaraste Full HD-skärmen vi har sett på en smartmobil. Men förmodligen den ljusstarkaste. Det finns 2 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. Det är tillräckligt, men också lite fattigt i en mobil för de här pengarna. Ljudet är klart och kraftfullt, men aningen matt i den inbyggda högtalaren. I hörlursuttaget är ljudet mer behagligt, även om det är uppenbart att ljud inte är telefonens bästa sida. Inbyggd FM-radio finns däremot. Runbo F1 klarade både vatten- och falltestet utan minsta tecken på stress. De kraftiga plasthörnen absorberade kraften från stötarna varje gång. [caption id="attachment_59022" align="alignnone" width="1000"]Runbo F1 är stor som en fiskfilé och ser ut som ett elverktyg. Men F1 står för ”Fashion One” eftersom den är Runbos första ”designmodell”. Foto: Runbo. Runbo F1 är stor som en fiskfilé och ser ut som ett elverktyg. Men F1 står för ”Fashion One” eftersom den är Runbos första ”designmodell”. Foto: Runbo.[/caption]  

Prestanda

Det finns gott om kräm i F1. Geekbench 3 gav 809 poäng single-core och 3972 multi-core. Det senare är fullt jämförbart med marknadens bästa smartmobiler just nu. I Browsermark fick F1 1399 poäng. Snyggt, men inte i topp. I 3D Mark fick F1 resultatet 10 544. Även om det inte är lika bra som monstermobilerna så räcker det för att spela 3D-spel när du ligger i en snödriva. Batteriet är på hela 5000 mAh – dubbelt så mycket som de flesta normala mobiltelefoner. Och Geekbench 3-batteritestet körde i hela 7 timmar och 37 minuter innan telefonen dog. [caption id="attachment_59021" align="alignnone" width="960"]Bakom en lucka på baksidan finns plats för två SIM-kort. Ett för arbetet och ett för fritid. Foto: Runbo. Bakom en lucka på baksidan finns plats för två SIM-kort. Ett för arbetet och ett för fritid. Foto: Runbo.[/caption]  

Slutsats

Runbo F1 är dyr och inte på något sätt diskret. Men just nu är den marknadens starkaste toughphone. Rent fysiskt tål den det mesta så länge du inte kör över den med bilen. Och hastighetsmässigt är den nästan i klass med civila toppmobiler. Men bara nästan. Om du har ett jobb eller ett intresse som kräver att du kör de tyngsta apparna i de mest krävande miljöer så saknar den dock konkurrens.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Runbo F1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Certifiering: IP67
  • CPU: 1,5 GHz MTK6752A (octa-core)
  • Minne: 2 GB RAM, 16 GB lagring, microSD-kort upp till 64 GB
  • Skärm: 5,5 tum (1920 x 1080)
  • Operativsystem: Android 5.1
  • Kamera: 13 Mp + 5 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0
  • Batteri: 5 000 mAh
  • Mått: 91,0 x 171 x 15,2 mm, 313 gram
Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.