Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: LG V10

Lyxmodell med stål

V10 är en ”civil” telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.

Publicerad 2016-02-13 - 05:00
LG V10
John Hvidlykke

LG är den nye killen i den hårda klassen. V10 är egentligen ingen toughphone utan en rejält byggd 5,7-tums lyx-phablet – och faktiskt märkets toppmodell. Att den ändå har fått vara med i testet beror på att den har den militära MIL-810G-klassningen. Den påstås däremot inte vara vare sig damm- eller vattentät, så den har bara testats för sin slagtålighet.

LG V10 är aningen smalare och har en mer elegant design än de andra i testet. Två kofångare i stål ger skydd på sidorna och gör att telefonen är fullständigt vridstabil. Baksidan, som kan tas loss för att komma åt batteriet, SIM-kortet och ett microSD-kort, är överdragen av en räfflad gummiyta som gör det enkelt att hålla mobilen i ett säkert grepp.

LG V10 har inte en utan två skärmar. En 5,7-tums huvudskärm i 2K-upplösning (2560 x 1440 pixlar) och en extraskärm (160 x 1040 pixlar) som ligger som en smal remsa längst upp. Med en knivskarp upplösning på 513 ppi på båda skärmarna och massor av ljusstyrka är telefonen ett sant nöje att titta på!

Även ljudet har visats omsorg i V10. En 32-bitars DAC från ESS samplar upp musikfiler och strömmande ljud, men kan av naturliga orsaker inte ersätta den kvalitet som förlorades under komprimeringen. Och skillnaden mellan 32-bitars, 24-bitars och för all del en bra 16-bitars DAC är av underordnad betydelse i en mobiltelefon, där andra faktorer påverkar kvaliteten mer. Den inbyggda högtalaren är dock av riktigt godkänd kvalitet och i hörlurar är det ett nöje att lyssna på musik genom V10. Som enda testdeltagare har LG valt att skicka med hörlurar: ett par Quad Beat 3-öronsnäckor som är ”tuned by AKG”.

För selfie-älskare ger LG V10 nya möjligheter. Två separata frontkameror, båda med 5 Mp men med olika brännvidd, ger valfrihet mellan solo- och gruppbilder. Och om du vill ta bilder av omgivningen ibland så finns det en lysande 16-megapixelkamera med optisk bildstabilisering och laserstyrd autofokus.

LG V10 är inte någon traditionell toughphone utan faktiskt LG:s nya toppmodell som bara råkar vara byggd för att tackla hårda tag. Foto: LG.
LG V10 är inte någon traditionell toughphone utan faktiskt LG:s nya toppmodell som bara råkar vara byggd för att tackla hårda tag. Foto: LG.

V10 stöder det senaste trådlösa protokollet 802.11ac, så när du surfar i hemmets eller kontorets trådlösa nätverk så kan du göra det med upp till 300 Mbit/s.

På känt LG-manér sitter knapparna på baksidan. När man är van vid att leta efter Android-knapparna på sidan så känns det avigt. Men tanken är tillräckligt bra eftersom man ju har ett finger där helt naturligt när man håller telefonen i handen.

Även om V10 inte marknadsförs som toughphone så klarade den falltestet. Baksidan behövde dock knäppas fast igen, precis som hos Samsung. Eftersom LG inte säljer den här mobilen som vatten- och dammtät har vi inte gjort något dyktest.

Prestanda

V10 är märkets toppmodell och det syns i våra mätningar. En Geekbench-poäng på 1117 (single) och 3585 (multi) är blixtsnabbt, även om iPhone 6S fortfarande är i särklass snabbast. Browswermark-resultatet 2101 poäng är lysande och när det gäller 3D-grafik är V10 nästan dubbelt så snabbt som Runbo F1, och flera mil före de övriga. Men den är trots allt inte marknadens snabbaaste med 3D-grafik.

En snabb sexkärnig processor och en högupplöst, ljusstark skärm kostar att hålla igång. Batteritiden 3 timmar och 45 minuter är kortast i testet.

På känt LG-manér sitter navigeringsknapparna mitt på baksidan. Den runda knappen är dessutom en fingeravtryckslösare. Foto: LG.
På känt LG-manér sitter navigeringsknapparna mitt på baksidan. Den runda knappen är dessutom en fingeravtryckslösare. Foto: LG.

 

Slutsats

Gränserna mellan toughphones och vanliga smartmobiler suddas ut mer och mer. LG V10 kallas inte för toughphone men är tillräckligt robust för att kunna användas av militären. Om du behöver en toppklassmobil som inte går sönder om du tappar den, så är den perfekt. Och ingen annan telefon i testet kommer i närheten av V10:s prestanda. Men ta inte med dig den när du badar. Vill du surfa på vågorna får du titta närmare på antingen Runbo eller Samsung.

Home tycker

Robust toppmodell från LG med superskärm och massor av plats och kraft. Dubbel selfie-kamera och blixtsnabbt nät. Imponerande byggkvalitet. Inte vattentät. Tjusiga prestanda men inte riktigt på samma nivå som de bästa premium-mobilerna. Högt pris, kort batteritid.

Också i detta test:

Tåliga mobiltelefoner

Runbo F1

För modemedvetna verktygslådor

F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.

blank
Kolossalt gediget byggd phablet med utmärkt skärm och hög hastighet, och ett batteri som bara fortsätter och fortsätter. Plats för två SIM-kort.
blank
En riktigt stor mobil som kräver rymliga fickor. Designen är allt annat än diskret. Inga särskilda hantverkarfunktioner. Mer minne hade varit ett plus.
Läs hela testet

CAT S40

Märkesvara utan särskilda fördelar

Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.

blank
Förtroendeingivande konstruktion. Skärmen är klar och har utmärkt upplösning i förhållande till sin storlek. 4G finns också.
blank
Testets långsammaste telefon. Prestanda ligger inte på samma nivå som priset och 1 GB RAM-minne är för lite för en modern smartmobil.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Xcover 3

Tålig budgetmodell till skolväskan

Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

blank
Testets mest diskreta telefon – och billigaste. Om du bara ska ha en budgetmobil som du inte behöver vara rädd om så är den perfekt.
blank
Rent högteknologiskt befinner sig inte Xcover 3 längst fram i utvecklingen. Skärmen har lägst upplösning av alla i testet och lagringsutrymmet är begränsat.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

6 mobiler du har råd med

Pixel 7a nya kungen

Maximala muskler till minimalt pris

Den lilla säkra svarta

Bokmal utan ryggont

Bästa surfplattan om du hatar iPad

Rulla till toppen