: Samsung Galaxy Xcover 3

Tålig budgetmodell till skolväskan

Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

Ljud & Bild tycker

Testets mest diskreta telefon – och billigaste. Om du bara ska ha en budgetmobil som du inte behöver vara rädd om så är den perfekt.
Rent högteknologiskt befinner sig inte Xcover 3 längst fram i utvecklingen. Skärmen har lägst upplösning av alla i testet och lagringsutrymmet är begränsat.
 • Certifiering: IP67
 • CPU: 1,25 GHz ARM PXA 1908 (quad-core)
 • Minne: 1,5 GB RAM, 8 GB lagring, microSD upp till 128 GB
 • Skäm: 4,5-tums TFT, 800 x 480
 • Operativsystem: Android 5.1
 • Kamera: 5 Mp + 2 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0 (A2DP)
 • Batteri: 2 200 mAh
 • Mått: 70,1 x 132,9 x 10,0 mm
 • Vikt: 154 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2000 kr

Galaxy Xcover ser precis ut som en vanlig mellanprismobil med lite fyrkantig design, och egentligen är det precis vad den är. Xcover-modellerna är i praktiken standardtelefoner som är försedda med en skyddande kofångare hela vägen runt. Baksidan av plast är också lite mer robust, men det finns inga grunkor i form av gummerade lock på hörlurs- och USB-kontakten för att trygga dykförmågan. Trots detta är Xcover 3 IP67-klassad och klarar alltså en halvtimmes dykning på en meters djup.

Precis som LG V10 har Xcover 3 ett utbytbart batteri. Hållare till SIM-kort och microSD-kort befinner sig tillsammans med batteriet bakom den avtagbara baksidan. En smart detalj är att telefonen varnar om baksidan inte sitter fast ordentligt.

Skärmen är 4,5 tum och minst i testet. Upplösningen på 800 x 600 punkter är OK, men det skulle inte vara något nöje att arbeta med kalkylark i Google Sheets. Processorn är en 1,5 GHz med fyra kärnor. Det finns 1,5 GB RAM och 8 GB minne. Det räcker för de flestas behov, men gillar du att installera nya appar varje dag och ha många som körs samtidigt i bakgrunden så räcker det inte långt.

I det fysiska testet klarade sig Xcover 3, precis som de andra, oskadd genom strapatserna. Vi ett tillfälle behövde däremot baksidan klickas på plats igen, och vid ett annat försök trillade både baksidan och batteriet ut. Vi råkade ut för samma sak när vi testade föregångaren, och när vi satte ihop allting igen fungerade allt normalt.

Samsung Galaxy Xcover 3 ser ut som en lite fyrkantig mellanprismodell. På sätt och vis är den det också. Men den tål omild behandling. Foto: Samsung.
Samsung Galaxy Xcover 3 ser ut som en lite fyrkantig mellanprismodell. På sätt och vis är den det också. Men den tål omild behandling. Foto: Samsung.

 

Prestanda

Ett GeekBench 3-resultat på 575 poäng single-core och 1742 multi-core placerar Xcover 3 i mellanklassen. Browsermark (1019 poäng) visar att man får räkna med lite väntetid på de tyngsta hemsidorna.

3D-grafiktestet 3DMark och Antutu 6 är inte Xcover 3:s favorit. Telefonen kom igenom dem men låt bli att spela Asphalt 8 på den!

I batteritestet, som är mycket viktigare för toughphones, körde Xcover 3 i fem timmar och sju minuter innan skärmen slocknade. Det är mycket bättre än de flesta normala smartmobiler.

Jämfört med LG och Runbo känns Samsungen långsam. Men prestanda är faktiskt utmärkta – och högre än samtliga i vårt förra toughphone-grupptest. I vardagligt bruk känns uppgifter som surfning, Facebook, väderprognoser och reseplanerare inte problematiska.

Baksidan är gjord av plast och är fastknäppt. Men den håller tätt – även om den måste tryckas fast igen ibland när mobilen har gått i golvet. Foto: Samsung.
Baksidan är gjord av plast och är fastknäppt. Men den håller tätt – även om den måste tryckas fast igen ibland när mobilen har gått i golvet. Foto: Samsung.

 

Slutsats

Samsung Galaxy Xcover 3 är en kompakt och förnuftig mobiltelefon som orkar med mycket mer än normala budgetmobiler. Den är tillräckligt potent för att klara normala appar och även om den inte kan konkurrera med testets kraftfullaste så är den faktiskt en strålande prisvärd telefon. Den kan till exempel vara lysande till skolväskan och vandringsturen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Runbo F1 - För modemedvetna verktygslådor
  F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.
  CAT S40 - Märkesvara utan särskilda fördelar
  Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.
  LG V10 - Lyxmodell med stål
  V10 är en ”civil” telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sony Xperia 5 II

  Riktpris: 9000 kr Den kompakta flaggskeppsmobilen vi har saknat

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.