Search
Generic filters

: CAT S40

Märkesvara utan särskilda fördelar

Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.

Ljud & Bild tycker

Förtroendeingivande konstruktion. Skärmen är klar och har utmärkt upplösning i förhållande till sin storlek. 4G finns också.
Testets långsammaste telefon. Prestanda ligger inte på samma nivå som priset och 1 GB RAM-minne är för lite för en modern smartmobil.
 • Certifiering: IP68, MIL-STD-810G
 • CPU: 1,0 GHz Qualcomm (quad-core)
 • Minne: 1 GB RAM, 16 GB lagring, microSD upp till 64 GB
 • Skärm: 4,7-tms IPS (960 x 540)
 • Operativsystem: Android 5.1
 • Kamera: 8 Mp + 2 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.1
 • Batteri: 3 000 mAh
 • Mått: 74,1 x 144,9 x 12,5 mm, 185 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4000 kr

CAT är helt klart det mest kända toughphone-märket. Namnet är berömt från grävmaskiner och andra arbetsfordon, men via licenser har det också blivit synonymt med robusta märkesvaror och dito telefoner. CAT-mobilerna tillverkas av British Bullit Group.

CAT S40 är en nära lillebror till S50 som vi har testat tidigare. Den påminner om den både när det gäller utseende och konfiguration, men är en aning mindre omfångsrik och har också något nedbantad elektronik. Processorn är en 1,0 GHz quad-core och det finns 1 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. På ett enda område är S40 bättre än S50: frontkameran har 2 Mp i stället för 0,3 Mp.

Baksidan, som går i ett med skalet, är av grå plast. Två aluminiumskenor längs sidorna skyddar mot slag och stötar. Hörlursuttag, USB-port för laddning och kortläsare för SIM och microSD-kort är skyddade bakom gummerade luckor.

I hörlurar är ljudet helt acceptabelt men den inbyggda högtalaren låter ovanligt skarpt – även för att sitta i en mobiltelefon.

Skärmen är förmodligen S40:s starkaste kort. Jämfört med LG:s och Runbos phablet-mobiler är den liten, men i förhållande till storleken är upplösningen fin (960 x 540 pixlar) och CAT har faktiskt lyckats pressa in nästan lika många ikoner i gränssnittet som LG. Skärmen är ljusstark med en behaglig, lite varm färgton. Kontrasten är inte i klass med den fantastiska skärmen på LG V10, men ändå näst bäst i testet.

Liksom Runbo klarade sig CAT S40 oskadd genom både misshandel och dränkning. Inte en droppe vatten sipprade in bakom gummiluckorna och stöten från fallen absorberades utan problem.

CAT S40, som har samma namn som industriella grävmaskiner och grova kängor, byggs på licens av brittiska Bullit Group. Foto: CATPHONES.
CAT S40, som har samma namn som industriella grävmaskiner och grova kängor, byggs på licens av brittiska Bullit Group. Foto: CATPHONES.

 

Prestanda

CAT S40 har den minsta, långsammaste processorn, som är utrustad med minst RAM-minne. Och nej, detta är INTE en snabb telefon! I Geekbench 3 fick den 315 poäng single-core och 1023 poäng multi-core. Och det var länge sedan vi såg ett lägre Browsermark-resultat än 929.

Så det är inte så konstigt att grafiktesterna AnTuTu 6 och 3D-mark också ligger i den lägre divisionen. På en enda – och viktig – punkt gör dock S40 bra ifrån sig: Batteritestet körde i 6 timmar och 37 minuter, vilket är näst bäst i testet – precis en timme kortare än Runbo F1.

Telefonen är gjord av grå plast och sidorna är förstärkta med aluminiumskenor. Hörlursittag, USB-port och kortläsare är dolda bakom vattentäta luckor. Foto: CATPHONES.
Telefonen är gjord av grå plast och sidorna är förstärkta med aluminiumskenor. Hörlursittag, USB-port och kortläsare är dolda bakom vattentäta luckor. Foto: CATPHONES.

 

Slutsats

Det är egentligen inget fel på CAT S40. Bortsett från att man får mer för pengarna på alla andra ställen. Den har byggkvalitet och prestanda som hade varit lysande för ett år sedan, men som i dag överträffas eller åtminstone matchas av alla de andra deltagarna. Till och med Samsung Galaxy Xcover 3, som kostar hälften så mycket. Vare sig priset eller byggkvaliteten gör det lätt att rekommendera CAT S40 för annat än märkesnamnet.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Runbo F1 - För modemedvetna verktygslådor
  F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.
  LG V10 - Lyxmodell med stål
  V10 är en ”civil” telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.
  Samsung Galaxy Xcover 3 - Tålig budgetmodell till skolväskan
  Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!