Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Runbo F1

För modemedvetna verktygslådor

F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.

Av / 2016-02-13 - 05:00
Runbo F1
John Hvidlykke

F1 från kinesiska Runbo är inte bara testets största telefon rent fysiskt, utan också den som tydligast signalerar ”toughphone”. Skalet är gjort av svart och gul plast i samma stil som elverktyg. Även om allt ser grovt och hantverkaraktigt så är F1-beteckningen faktiskt förkortning för ”Fashion 1” eftersom telefonen är Runbos första ”eleganta” modell – och bara ungefär hälften så tjock som Q5, som vi har testat tidigare.

Även om telefonen är lika stor som en fiskfilé så är 5,5-tumsskärmen faktiskt en aning mindre än LG V10:s. Och upplösningen är ”bara” Full HD. En gummiklädd lucka på baksidan ger tillgång till två SIM-kortplatser och en annan lucka täcker hörlursuttaget. Micro-USB-porten är däremot oskyddad. Telefonen är IP67-klassad och tål dessutom att användas i temperaturer mellan –20 och +60 grader!

Som enda testdeltagare körde F1 Android 4.4 vid testtillfället, men Runbo Sverige lovar att det kommer en systemuppdatering i början av 2016 så att telefonen ska ha Android 5 när du läser detta.

Skärmen är vare sig den bästa eller den klaraste Full HD-skärmen vi har sett på en smartmobil. Men förmodligen den ljusstarkaste. Det finns 2 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. Det är tillräckligt, men också lite fattigt i en mobil för de här pengarna.

Ljudet är klart och kraftfullt, men aningen matt i den inbyggda högtalaren. I hörlursuttaget är ljudet mer behagligt, även om det är uppenbart att ljud inte är telefonens bästa sida. Inbyggd FM-radio finns däremot.

Runbo F1 klarade både vatten- och falltestet utan minsta tecken på stress. De kraftiga plasthörnen absorberade kraften från stötarna varje gång.

Runbo F1 är stor som en fiskfilé och ser ut som ett elverktyg. Men F1 står för ”Fashion One” eftersom den är Runbos första ”designmodell”. Foto: Runbo.
Runbo F1 är stor som en fiskfilé och ser ut som ett elverktyg. Men F1 står för ”Fashion One” eftersom den är Runbos första ”designmodell”. Foto: Runbo.

 

Prestanda

Det finns gott om kräm i F1. Geekbench 3 gav 809 poäng single-core och 3972 multi-core. Det senare är fullt jämförbart med marknadens bästa smartmobiler just nu. I Browsermark fick F1 1399 poäng. Snyggt, men inte i topp. I 3D Mark fick F1 resultatet 10 544. Även om det inte är lika bra som monstermobilerna så räcker det för att spela 3D-spel när du ligger i en snödriva.

Batteriet är på hela 5000 mAh – dubbelt så mycket som de flesta normala mobiltelefoner. Och Geekbench 3-batteritestet körde i hela 7 timmar och 37 minuter innan telefonen dog.

Bakom en lucka på baksidan finns plats för två SIM-kort. Ett för arbetet och ett för fritid. Foto: Runbo.
Bakom en lucka på baksidan finns plats för två SIM-kort. Ett för arbetet och ett för fritid. Foto: Runbo.

 

Slutsats

Runbo F1 är dyr och inte på något sätt diskret. Men just nu är den marknadens starkaste toughphone. Rent fysiskt tål den det mesta så länge du inte kör över den med bilen. Och hastighetsmässigt är den nästan i klass med civila toppmobiler. Men bara nästan. Om du har ett jobb eller ett intresse som kräver att du kör de tyngsta apparna i de mest krävande miljöer så saknar den dock konkurrens.

Home tycker

Kolossalt gediget byggd phablet med utmärkt skärm och hög hastighet, och ett batteri som bara fortsätter och fortsätter. Plats för två SIM-kort. En riktigt stor mobil som kräver rymliga fickor. Designen är allt annat än diskret. Inga särskilda hantverkarfunktioner. Mer minne hade varit ett plus.

Också i detta test:

Tåliga mobiltelefoner

CAT S40

Märkesvara utan särskilda fördelar

Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.

Förtroendeingivande konstruktion. Skärmen är klar och har utmärkt upplösning i förhållande till sin storlek. 4G finns också.
Testets långsammaste telefon. Prestanda ligger inte på samma nivå som priset och 1 GB RAM-minne är för lite för en modern smartmobil.
Läs hela testet

LG V10

Lyxmodell med stål

V10 är en ”civil” telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.

Robust toppmodell från LG med superskärm och massor av plats och kraft. Dubbel selfie-kamera och blixtsnabbt nät. Imponerande byggkvalitet.
Inte vattentät. Tjusiga prestanda men inte riktigt på samma nivå som de bästa premium-mobilerna. Högt pris, kort batteritid.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Xcover 3

Tålig budgetmodell till skolväskan

Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

Testets mest diskreta telefon – och billigaste. Om du bara ska ha en budgetmobil som du inte behöver vara rädd om så är den perfekt.
Rent högteknologiskt befinner sig inte Xcover 3 längst fram i utvecklingen. Skärmen har lägst upplösning av alla i testet och lagringsutrymmet är begränsat.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen