: Runbo F1

För modemedvetna verktygslådor

F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.

Februari 2016Runbo F1

Ljud & Bild tycker

Kolossalt gediget byggd phablet med utmärkt skärm och hög hastighet, och ett batteri som bara fortsätter och fortsätter. Plats för två SIM-kort.
En riktigt stor mobil som kräver rymliga fickor. Designen är allt annat än diskret. Inga särskilda hantverkarfunktioner. Mer minne hade varit ett plus.
 • Certifiering: IP67
 • CPU: 1,5 GHz MTK6752A (octa-core)
 • Minne: 2 GB RAM, 16 GB lagring, microSD-kort upp till 64 GB
 • Skärm: 5,5 tum (1920 x 1080)
 • Operativsystem: Android 5.1
 • Kamera: 13 Mp + 5 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.0
 • Batteri: 5 000 mAh
 • Mått: 91,0 x 171 x 15,2 mm, 313 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

F1 från kinesiska Runbo är inte bara testets största telefon rent fysiskt, utan också den som tydligast signalerar ”toughphone”. Skalet är gjort av svart och gul plast i samma stil som elverktyg. Även om allt ser grovt och hantverkaraktigt så är F1-beteckningen faktiskt förkortning för ”Fashion 1” eftersom telefonen är Runbos första ”eleganta” modell – och bara ungefär hälften så tjock som Q5, som vi har testat tidigare.

Även om telefonen är lika stor som en fiskfilé så är 5,5-tumsskärmen faktiskt en aning mindre än LG V10:s. Och upplösningen är ”bara” Full HD. En gummiklädd lucka på baksidan ger tillgång till två SIM-kortplatser och en annan lucka täcker hörlursuttaget. Micro-USB-porten är däremot oskyddad. Telefonen är IP67-klassad och tål dessutom att användas i temperaturer mellan –20 och +60 grader!

Som enda testdeltagare körde F1 Android 4.4 vid testtillfället, men Runbo Sverige lovar att det kommer en systemuppdatering i början av 2016 så att telefonen ska ha Android 5 när du läser detta.

Skärmen är vare sig den bästa eller den klaraste Full HD-skärmen vi har sett på en smartmobil. Men förmodligen den ljusstarkaste. Det finns 2 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. Det är tillräckligt, men också lite fattigt i en mobil för de här pengarna.

Ljudet är klart och kraftfullt, men aningen matt i den inbyggda högtalaren. I hörlursuttaget är ljudet mer behagligt, även om det är uppenbart att ljud inte är telefonens bästa sida. Inbyggd FM-radio finns däremot.

Runbo F1 klarade både vatten- och falltestet utan minsta tecken på stress. De kraftiga plasthörnen absorberade kraften från stötarna varje gång.

Runbo F1 är stor som en fiskfilé och ser ut som ett elverktyg. Men F1 står för ”Fashion One” eftersom den är Runbos första ”designmodell”. Foto: Runbo.
Runbo F1 är stor som en fiskfilé och ser ut som ett elverktyg. Men F1 står för ”Fashion One” eftersom den är Runbos första ”designmodell”. Foto: Runbo.

 

Prestanda

Det finns gott om kräm i F1. Geekbench 3 gav 809 poäng single-core och 3972 multi-core. Det senare är fullt jämförbart med marknadens bästa smartmobiler just nu. I Browsermark fick F1 1399 poäng. Snyggt, men inte i topp. I 3D Mark fick F1 resultatet 10 544. Även om det inte är lika bra som monstermobilerna så räcker det för att spela 3D-spel när du ligger i en snödriva.

Batteriet är på hela 5000 mAh – dubbelt så mycket som de flesta normala mobiltelefoner. Och Geekbench 3-batteritestet körde i hela 7 timmar och 37 minuter innan telefonen dog.

Bakom en lucka på baksidan finns plats för två SIM-kort. Ett för arbetet och ett för fritid. Foto: Runbo.
Bakom en lucka på baksidan finns plats för två SIM-kort. Ett för arbetet och ett för fritid. Foto: Runbo.

 

Slutsats

Runbo F1 är dyr och inte på något sätt diskret. Men just nu är den marknadens starkaste toughphone. Rent fysiskt tål den det mesta så länge du inte kör över den med bilen. Och hastighetsmässigt är den nästan i klass med civila toppmobiler. Men bara nästan. Om du har ett jobb eller ett intresse som kräver att du kör de tyngsta apparna i de mest krävande miljöer så saknar den dock konkurrens.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  CAT S40 - Märkesvara utan särskilda fördelar
  Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.
  LG V10 - Lyxmodell med stål
  V10 är en ”civil” telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.
  Samsung Galaxy Xcover 3 - Tålig budgetmodell till skolväskan
  Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sony Xperia 5 II

  Riktpris: 9000 kr Den kompakta flaggskeppsmobilen vi har saknat

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.