annons
annons

CAT S40

Märkesvara utan särskilda fördelar

Du kan köpa en telefon som heter samma sak som dina stövlar och din grävmaskin, men den kostar.

Förtroendeingivande konstruktion. Skärmen är klar och har utmärkt upplösning i förhållande till sin storlek. 4G finns också.
Testets långsammaste telefon. Prestanda ligger inte på samma nivå som priset och 1 GB RAM-minne är för lite för en modern smartmobil.

CAT är helt klart det mest kända toughphone-märket. Namnet är berömt från grävmaskiner och andra arbetsfordon, men via licenser har det också blivit synonymt med robusta märkesvaror och dito telefoner. CAT-mobilerna tillverkas av British Bullit Group.

CAT S40 är en nära lillebror till S50 som vi har testat tidigare. Den påminner om den både när det gäller utseende och konfiguration, men är en aning mindre omfångsrik och har också något nedbantad elektronik. Processorn är en 1,0 GHz quad-core och det finns 1 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. På ett enda område är S40 bättre än S50: frontkameran har 2 Mp i stället för 0,3 Mp.

Baksidan, som går i ett med skalet, är av grå plast. Två aluminiumskenor längs sidorna skyddar mot slag och stötar. Hörlursuttag, USB-port för laddning och kortläsare för SIM och microSD-kort är skyddade bakom gummerade luckor.

I hörlurar är ljudet helt acceptabelt men den inbyggda högtalaren låter ovanligt skarpt – även för att sitta i en mobiltelefon.

Skärmen är förmodligen S40:s starkaste kort. Jämfört med LG:s och Runbos phablet-mobiler är den liten, men i förhållande till storleken är upplösningen fin (960 x 540 pixlar) och CAT har faktiskt lyckats pressa in nästan lika många ikoner i gränssnittet som LG. Skärmen är ljusstark med en behaglig, lite varm färgton. Kontrasten är inte i klass med den fantastiska skärmen på LG V10, men ändå näst bäst i testet.

Liksom Runbo klarade sig CAT S40 oskadd genom både misshandel och dränkning. Inte en droppe vatten sipprade in bakom gummiluckorna och stöten från fallen absorberades utan problem.

CAT S40, som har samma namn som industriella grävmaskiner och grova kängor, byggs på licens av brittiska Bullit Group. Foto: CATPHONES.
CAT S40, som har samma namn som industriella grävmaskiner och grova kängor, byggs på licens av brittiska Bullit Group. Foto: CATPHONES.

 

Prestanda

CAT S40 har den minsta, långsammaste processorn, som är utrustad med minst RAM-minne. Och nej, detta är INTE en snabb telefon! I Geekbench 3 fick den 315 poäng single-core och 1023 poäng multi-core. Och det var länge sedan vi såg ett lägre Browsermark-resultat än 929.

Så det är inte så konstigt att grafiktesterna AnTuTu 6 och 3D-mark också ligger i den lägre divisionen. På en enda – och viktig – punkt gör dock S40 bra ifrån sig: Batteritestet körde i 6 timmar och 37 minuter, vilket är näst bäst i testet – precis en timme kortare än Runbo F1.

Telefonen är gjord av grå plast och sidorna är förstärkta med aluminiumskenor. Hörlursittag, USB-port och kortläsare är dolda bakom vattentäta luckor. Foto: CATPHONES.
Telefonen är gjord av grå plast och sidorna är förstärkta med aluminiumskenor. Hörlursittag, USB-port och kortläsare är dolda bakom vattentäta luckor. Foto: CATPHONES.

 

Slutsats

Det är egentligen inget fel på CAT S40. Bortsett från att man får mer för pengarna på alla andra ställen. Den har byggkvalitet och prestanda som hade varit lysande för ett år sedan, men som i dag överträffas eller åtminstone matchas av alla de andra deltagarna. Till och med Samsung Galaxy Xcover 3, som kostar hälften så mycket. Vare sig priset eller byggkvaliteten gör det lätt att rekommendera CAT S40 för annat än märkesnamnet.

CAT är helt klart det mest kända toughphone-märket. Namnet är berömt från grävmaskiner och andra arbetsfordon, men via licenser har det också blivit synonymt med robusta märkesvaror och dito telefoner. CAT-mobilerna tillverkas av British Bullit Group. CAT S40 är en nära lillebror till S50 som vi har testat tidigare. Den påminner om den både när det gäller utseende och konfiguration, men är en aning mindre omfångsrik och har också något nedbantad elektronik. Processorn är en 1,0 GHz quad-core och det finns 1 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. På ett enda område är S40 bättre än S50: frontkameran har 2 Mp i stället för 0,3 Mp. Baksidan, som går i ett med skalet, är av grå plast. Två aluminiumskenor längs sidorna skyddar mot slag och stötar. Hörlursuttag, USB-port för laddning och kortläsare för SIM och microSD-kort är skyddade bakom gummerade luckor. I hörlurar är ljudet helt acceptabelt men den inbyggda högtalaren låter ovanligt skarpt – även för att sitta i en mobiltelefon. Skärmen är förmodligen S40:s starkaste kort. Jämfört med LG:s och Runbos phablet-mobiler är den liten, men i förhållande till storleken är upplösningen fin (960 x 540 pixlar) och CAT har faktiskt lyckats pressa in nästan lika många ikoner i gränssnittet som LG. Skärmen är ljusstark med en behaglig, lite varm färgton. Kontrasten är inte i klass med den fantastiska skärmen på LG V10, men ändå näst bäst i testet. Liksom Runbo klarade sig CAT S40 oskadd genom både misshandel och dränkning. Inte en droppe vatten sipprade in bakom gummiluckorna och stöten från fallen absorberades utan problem. [caption id="attachment_59016" align="alignnone" width="1000"]CAT S40, som har samma namn som industriella grävmaskiner och grova kängor, byggs på licens av brittiska Bullit Group. Foto: CATPHONES. CAT S40, som har samma namn som industriella grävmaskiner och grova kängor, byggs på licens av brittiska Bullit Group. Foto: CATPHONES.[/caption]  

Prestanda

CAT S40 har den minsta, långsammaste processorn, som är utrustad med minst RAM-minne. Och nej, detta är INTE en snabb telefon! I Geekbench 3 fick den 315 poäng single-core och 1023 poäng multi-core. Och det var länge sedan vi såg ett lägre Browsermark-resultat än 929. Så det är inte så konstigt att grafiktesterna AnTuTu 6 och 3D-mark också ligger i den lägre divisionen. På en enda – och viktig – punkt gör dock S40 bra ifrån sig: Batteritestet körde i 6 timmar och 37 minuter, vilket är näst bäst i testet – precis en timme kortare än Runbo F1. [caption id="attachment_59015" align="alignnone" width="529"]Telefonen är gjord av grå plast och sidorna är förstärkta med aluminiumskenor. Hörlursittag, USB-port och kortläsare är dolda bakom vattentäta luckor. Foto: CATPHONES. Telefonen är gjord av grå plast och sidorna är förstärkta med aluminiumskenor. Hörlursittag, USB-port och kortläsare är dolda bakom vattentäta luckor. Foto: CATPHONES.[/caption]  

Slutsats

Det är egentligen inget fel på CAT S40. Bortsett från att man får mer för pengarna på alla andra ställen. Den har byggkvalitet och prestanda som hade varit lysande för ett år sedan, men som i dag överträffas eller åtminstone matchas av alla de andra deltagarna. Till och med Samsung Galaxy Xcover 3, som kostar hälften så mycket. Vare sig priset eller byggkvaliteten gör det lätt att rekommendera CAT S40 för annat än märkesnamnet.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på CAT S40
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Certifiering: IP68, MIL-STD-810G
  • CPU: 1,0 GHz Qualcomm (quad-core)
  • Minne: 1 GB RAM, 16 GB lagring, microSD upp till 64 GB
  • Skärm: 4,7-tms IPS (960 x 540)
  • Operativsystem: Android 5.1
  • Kamera: 8 Mp + 2 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, BT 4.1
  • Batteri: 3 000 mAh
  • Mått: 74,1 x 144,9 x 12,5 mm, 185 gram
Pris: 4000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-