annons
annons

5 Highend-surfplattor

Rätt surfplatta!

Hur stor ska en surfplatta vara egentligen? Och vilken är bäst just nu? Här får du svaret på båda frågorna och mycket mer!

Även om inte Apple på något sätt uppfann tablet-datorn så var den första iPaden som lanserades på våren 2010 inte desto mindre ”Patient Zero” för hela surfplattemarknaden så som den ser ut idag. Apples iPad var den första lilla datorn som var baserad på ett operativsystem för mobila enheter, medan tidigare försök i produktkategorin hade byggt på illa anpassade versioner av Windows, som rent allmänt inte var särskilt användarvänliga och dessutom krävde skrivpenna för att styra operativsystemet och program som egentligen var avsedda för vanliga skrivbordsdatorer.

Det är alltså inte orimligt att tala om en tid före iPad och en tid efter. Nu för tiden finns det massor av surfplattor i butikshyllorna och iPaden är bara en av många. En stor andel av plattorna i dag bygger på det rivaliserande Android-operativsystemet.

Men kanske bör vi ta ett steg tillbaka och förklara exakt vad vi menar när pratar om surfplattor. För precis som alla Windows-baserade tablet-datorer som fanns på marknaden innan iPad föddes inte hade särskilt mycket gemensamt med våra dagars iPad eller Samsung Galaxy Tab S, finns det numera en lång rad datorer med pekskärm och ett surfplatte-liknande format som ändå inte passar in i samma kategori som de iOS- och Android-baserade surfplattorna. Vi tänker främst på produkter som Microsoft Surface Pro 3, Dell XPS 12 och Lenovo Yoga 3 Pro, som alla bygger på skrivbordsversionen av Windows 8.1 och som kan användas både som surfplatta via pekskärmen och som vanlig dator med tangentbord och styrplatta. Sådana Windows-datorer kallar vi ibland för hybrider, eftersom de kombinerar element från både surfplattor och traditionella laptopar. En avgörande skillnad är också att de bygger på Intels x86-arkitektur och kan köra ”riktiga” Windows-program, till skillnad från surfplattor som bygger på iOS eller Android som inte har samma öppna arkitektur utan får nöja sig med appar som hämtas från App Store eller Google Play.

Form och funktion
En ”riktig” surfplatta har i själva verket mer gemensamt med en smartmobil än med en dator. Och den sköts som regel enbart via pekskärmen.

Om någon minns så långt tillbaka i tiden så var detta faktiskt den största kritiken mot Apples första iPad strax efter dess lansering: ”Det är ju bara en väldigt stor iPhone, vad kan den som inte smartmobilen kan?” Egentligen är svaret på den frågan: ”Ingenting!”

Det centrala med en bra surfplatta är att tekniken tar så lite plats som det bara är möjligt. Det är innehållet och formfaktorn allt hänger på. Man tar den med sig i väskan precis som en tidning eller bok, och man använder den när man ligger utslängd på soffan, i sängen eller till och med på toaletten! En bra surfplatta ska vara lätt att ta med sig och enkel att sköta, ska kunna köra alla appar utan att krångla samt ha en bra bild- och ljudkvalitet så att man kan lyssna på musik och läsa e-böcker och webbsidor eller titta på film och videoklipp utan att bli trött i ögonen. Eller öronen, för den sakens skull.

I dag är marknaden full av bra surfplattor som kan precis allt de ska, men naturligtvis är inte alla precis lika bra. På de kommande sidorna har vi testat de fem surfplattor som vi anser vara bland de bästa på marknaden just nu. Det är inte säkert att du håller med oss helt och hållet i vår betygsättning, men vilken av de fem du än väljer lovar vi att du inte hamnar helt fel.

Så testade vi
Alla surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i en single-core- och en multi-core-del, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är.

Vi har också betygsatt följande: surfning och webbläsning, skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), kamera, media (inklusive ljudkvalitet och video), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och prestanda. Vi har bland annat testat med tunga spel som Asphalt 8 och Infinity Blade för att utvärdera skärmuppdatering, rendering, grafikeffekter samt pekskärmens kontroll.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

 

LÄS ÄVEN TESTET AV SURFPLATTOR I MELLANKLASSEN

Bästa pris på 5 Highend-surfplattor
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-