Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Tredje gången gillt

Xperia Z3 Tablet Compact är den tredje highend-surfplattan från Sony, och den är dessutom den bästa.

Skrivet av / 2014-12-12 - 08:00
Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Peter Gotschalk

Sånär som på iPad Air 2 är det ingen annan surfplatta i det här testet som är tunnare än Xperia Z3 Tablet Compact, som känns både fjäderlätt och robust på samma gång. Baksidan är gjord av greppsäker plast, medan framsidan är av glas och hela härligheten är omgärdad av en kromad list som löper in i metallhörn vilket bidrar till att göra surfplattan mindre porös. På samma gång är den både vatten- och dammtät (IP65/IP68-klassad), vilket gör den idealisk för utomhusbruk.

Detta beror också på den extremt ljusstarka skärmen, som tack vare Full HD-upplösning och en pixeltäthet på 283 ppi har en riktigt snygg bild med god kontrast och en mycket, mycket dynamisk färgtemperatur. Ska vi kritisera bildkvaliteten för något så måste det vara att framför allt ljusa bilder med för mycket vitt får ett närmast blåaktigt skär. Sony har åtminstone varit generösa med blåfärgerna när skärmen kalibrerades, om man säger så …

Tyvärr är inte kameran lika bra i praktiken som på papperet. 8,1 megapixlar är annars ambitiöst för en surfplattekamera, men resultatet är halvgrumliga och oskarpa bilder – i synnerhet om ljusförhållandena inte är de allra bästa.

Om Xperia Z3 Tablet Compact har en akilleshäl så är det dock inte kameran utan ljudet, som inte är i närheten av så bra som vi hade förväntat oss. Föregångaren, Xperia Z2 Tablet, kunde utan att blinka ta upp kampen med de bästa musikspelarna på marknaden, men det kan man inte säga om Xperia Z3 Tablet Compact. Ljudet saknar helt enkelt liv och tyngd, och man måste rota runt bland de många ljudinställningarna och EQ:n innan ljudbilden blir respektabel. Däremot är det ett plus att Sony-surfplattan stöder brusreducering när man använder den tillsammans med en rad av Sonys egna hörlurar.

Under skalet sitter en av Qualcomms snabbaste processorer, en quad-core Snapdragon 801 på 2,5 GHz som tillsammans med 3 GB RAM-minne levererar prestanda på nivå med Samsungs octa-core-surfplatta Galaxy Tab S. Både vårt benchmark-test och daglig användning med tunga appar som Asphalt 8: Airborne visar att Xperia Z3 Tablet Compact är en av testets snabbaste, det är bara iPad Air 2 som orkar köra om Sony-surfplattan.

Även när det gäller funktioner och användarvänlighet har vi bara rosor att dela ut. Precis som föregångarna har Xperia Z3 Tablet Compact Sonys egen streaming-tjänst Music Unlimited i en speciell version för surfplattor, samt tjänsten PlayStation Mobile som gör att användaren kan spela surfplatteversioner av äldre PlayStation-spel – och till och med koppla in en DualShock 3-kontroll. Den stöder PS4 Remote Play också, vilket innebär att man via sitt hemnätverk kan spela spel som egentligen kör på PlayStation 4, direkt på surfplattans skärm. Smart.

Slutsats
Sony Xperia Z3 Tablet Compact har en strålande skärmkvalitet, höga prestanda och massor av extra funktionalitet till ett bra pris. Designen är lätt och smal, och tack vare vatten- och smutsskydd samt en mycket ljusstark skärm är den idealisk för utomhusbruk. Bästa köp!

Home tycker

Strålande skärm, höga prestanda och massor av funktioner – inklusive vatten- och smutsskydd – kombinerat med en lätt och smal design. Och allt till ett rimligt pris. Ljudbilden saknar tryck och liv, och kameran lever inte riktigt upp till förväntningarna.

Också i detta test:

5 Highend-surfplattor

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

En riktig baddare

Det är inte storleken som räknas, Lenovo!

Bra inbyggda stereohögtalare som kompletteras av en subbas. Den stora skärmen är bra till spel och film – och så har surfplattan till och med en inbyggd projektor!
Lenovo får inte ut tillräckligt mycket ur den stora skärmen, vanliga appar kör ojämnt och med ett par hörlurar är ljudet platt och tråkigt.
Läs hela testet

Apple iPad Air 2

Mycket vill ha mer

iPad Air 2 är den bästa surfplattan på marknaden. Precis som föregångaren.

Världens tunnaste surfplatta. Lättanvänd och lyxig design, oöverträffade prestanda och imponerande hög bildkvalitet. Och nu med Touch ID.
Knappen som kunde slå på och av ljudet har försvunnit. Minnet kan inte utökas.
Läs hela testet

ASUS MeMO Pad 7 ME572CL

En liten pärla

ASUS MeMO Pad 7 är kanske klen, men den kan verkligen vara med och leka bland de stora grabbarna.

Framför allt med tanke på priset får man enastående prestanda, läcker bildkvalitet och gedigen byggkvalitet.
Ljudet är en smula för bastungt, touch-funktionen hade kunnat vara bättre och ramen runt skärmen är mycket, mycket bred. Kameran tar grumliga bilder i dålig belysning och surfplattan är full av bloatware
Läs hela testet

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Bästa. Skärmen. Någonsin.

Med Galaxy Tab S har Samsung äntligen fått ett äkta surfplatte-flaggskepp.

Oöverträffad skärm med vackra färger och hög upplösning. Prestanda ligger också i topp, och designen är lätt, tunn och robust. Massor av fin funktionalitet och gratis innehåll.
Ljudkvaliteten är egentlig fin, men ljudstyrkan hade kunnat vara bättre.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen