Samsung LE40C650

Stilig bild med LCD

Koreanska Samsung är mest kända för sina trådsmala LED-skärmar, men i budgetklassen kör de fortfarande med vanlig LCD.
Ljud & Bild tycker
Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.
Specifikationer
  • 40-tums LCD, 1920 x 1080
  • DVB-T/C, MPEG4
  • 4 HDMI
  • 2 USB
forfatter

Många tror kanske att LCD är en utdöende teknik, en uppfattning som Samsung själva har bidragit till genom en ihärdig marknadsföring av LED-skärmarna. Skillnaden är dock inte så stor som många kanske tror. I båda fallen handlar det om en bildpanel med flytande kristaller som genomlyses av en bakgrundsbelysning för att skapa TV-bilden. I den här Samsung-modellen kommer alltså bakgrundsbelysningen från traditionella lysrör i stället för moderna lysdioder, och den mest uppenbara skillnaden är därför skärmens tjocklek.

Användning och funktioner
LE40C650 långtifrån så smal och läcker som sina LED-kusiner, och inte heller lika enkel att montera på väggen eftersom kontakterna är riktade bakåt i stället för nedåt. Fast det spelar ju mindre roll om du ändå ska ställa TV:n på en bänk eller ett bord.

Anslutningarna är bra, med 4 HDMI-kontakter och 2 USB-portar. Samsung har ett välutvecklat och logiskt menysystem, och även fjärrkontrollen är lättskött. Dess belysta knappar är ett stort plus om du gillar att titta på film i mörker.

Bildkvalitet
En fördel med den här LCD-skärmen jämfört med skärmar som har LED-kantbelysning är att den har en jämn ljusfördelning. LE40650 har inga synliga problem med så kallad ”hotspotting”, alltså ljusa fläckar som ger en ojämn svärta på många LED-skärmar. Samsung-skärmen har alltså lite jämnare ljusfördelning över hela bildytan än Grundig-skärmen.

Vi har lärt oss att räkna med god bildkvalitet från Samsung och LE40C650 gör oss inte besvikna. Här får du en skarp, kontrastrik bild med starka men naturliga färger. Den här modellen visar sig också ha fina bildinställningar från fabriken. Den dynamiska inställningen passar utmärkt för TV på dagtid. Samsung utmärker sig med väldigt fina färger. Här finns inga problem med färgstick, och när vi ställer in TV:n i filmläget sänks färgtemperaturen och bilden bli naturlig och påminner mycket om Panasonics plasma. Skillnaden är att Samsung-skärmen bevarar den fina bilden i upplysta rum tack vare en riklig ljusstyrka och ett inte alltför blankt frontglas. Dessutom är svärtan märkbart bättre än vad vi fick till med Grundigs TV.

Ljudkvalitet
LED-skärmarna är beryktade för att ha ett ljud som är lika tunt som själva skärmarna. På den här LCD-modellen finns det mer plats för högtalare, och det hörs på att dialogen är fylligare. Ljudet är dessutom lite klarare än hos såväl Panasonic som Grundig.

Slutsats
LE40C650 har kanske inte lika läcker design som Samsung LED-modeller, men en riktigt bra bild och de rätta funktionerna till ett förnuftigt pris. Och ett bättre ljud får man på köpet.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Uppseendeväckande bra!

Det är minsann inte lätt att utse en vinnare när alla deltagare är så här kompetenta! Samtliga fyra TV-apparater har egenskaper som gör dem väl värda pengarna.

Toshiba 42SL738N

Japansk comeback

Toshiba har goda traditioner av att bygga bra och billiga TV-apparater. Med den här välsvarvade 42-tummaren tycks de ha hittat tillbaka till gamla takter.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.

Grundig 40 VLE 7140 C

Välutrustad designmodell

Grundig är tillbaka med en ny modell i Vision 7-serien, men 7140 påminner inte om andra budgetmodeller när man tittar på utrusningsnivån.

Många funktioner.
Dåligt filmläge.

Panasonic TX-P42C3

Perfekt för filmälskare

Panasonics billigaste plasmaskärm är ett bra val för film- och spelentusiaster.

Naturliga färger. Mycket bra filmläge.
Begränsad ljusstyrka. En del ljusreflektioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.