TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Toshiba 42SL738N

Japansk comeback

Toshiba har goda traditioner av att bygga bra och billiga TV-apparater. Med den här välsvarvade 42-tummaren tycks de ha hittat tillbaka till gamla takter.

forfatter
Publicerad 2011-04-14 - 12:31
L&B tycker
Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.
Specifikationer
  • 42-tums LED-LCD, 1920 x 1080
  • DVB-T/C, MPEG4
  • 4 HDMI
  • USB

Under många år var Toshiba en av de mest betydande tillverkarna av budget-TV-apparater, men den senaste tiden har det varit lite tyst om dem, åtminstone på den skandinaviska marknaden. En av anledningarna kan vara att Toshiba har tagit god tid på sig att uppgradera sina modeller med MPEG4-mottagare för HD-signaler. Nu finns det på plats, vilket innebär att Toshiba på allvar kan konkurrera med de andra märkena.

Användning och funktioner
42SL738N är en modell som är anpassad för den nordiska marknaden, och man får en hel del för pengarna. Bland anslutningarna finns bland annat 4 HMDI-ingångar och USB-port.

Toshiba-TV:n har också ett utseende som vi måste medge ser väldigt fräscht ut för att vara i den här klassen. Den har kantmonterade lysdioder (”Edge LED”) som ljuskälla och en tunn ram som bidrar till det smala intrycket. Menysystemet har fått sig ett lyft sedan förra generationen vi testade och känns nu enkelt och överskådligt. Toshiba har testets minsta fjärrkontroll, men vi tycker att den kunde ha legat bättre i handen.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen har Toshiba-skärmen en imponerande bild som formligen sprudlar av liv! Detta är en TV som har en utmärkt bild under de flesta ljusförhållanden. Det går utmärkt att titta på den även om det riktigt ljust i rummet eftersom skärmen har både den ljusstyrka och kontrast som behövs. 42SL738N har ett blankt frontglas som orsakar en viss spegeleffekt, fast den är inte alls lika tydlig som på Panasonics TV.

42SL738N imponerar i ljusa omgivningar men har en väldigt bra bild även när vi dämpar belysningen. Svärtan är mycket bra, om än inte riktigt på Samsungs och Panasonics nivå om vi mörklägger helt och hållet. Den totala bildkvaliteten kommer dock väldigt nära Samsungs. Toshiba har en aktiv ljussensor som justerar bakbelysningen i takt med bildmaterialet (alltså inte efter omgivningen, som Panasonic gör). Vi är dock inte helt nöjda med den eftersom den gör bilden nästan helt svart i mörka scener, och dessutom reagerar den inte tillräckligt snabbt så att ljusstyrkan fladdrar lite och hänger inte riktigt med i scenväxlingarna. Vi föredrog att stänga av denna funktion när vi tittade på film.

Toshiba har för övrigt en rad justeringsmöjligheter i bildmenyn. Mer erfarna användare kan glädja sig åt Toshibas 3D-färgkalibrering som ger en möjlighet att justera primärfärgerna rött, grönt och blått individuellt.

Ljudkvalitet
Man hör sällan ett fett ljud från tunna TV-apparater och Toshibas skärm är inget undantag från den regeln. Ljudet är påtagligt tunnare än från Samsung LCD-skärm, och har inte samma kraft i dialogen. Behovet av en separat ljudanläggning eller ljudlimpa är alltså stort.

Slutsats
Toshiba gör en aldrig så liten comeback i budgetklassen med den här välutrustade LED-skärmen. 42SL738N är dock inte helt perfekt, den saknar Panasonics svärta och Samsungs fina ljuskontroll. Skillnaden är ändå inte stor, och i kombination med det smala utseendet är detta en TV som ger väldigt mycket för pengarna. Det enda vi inte gillar är det tunna ljudet.

Också i detta test:

Sammanfattning

Uppseendeväckande bra!

Det är minsann inte lätt att utse en vinnare när alla deltagare är så här kompetenta! Samtliga fyra TV-apparater har egenskaper som gör dem väl värda pengarna.

Samsung LE40C650

Stilig bild med LCD

Koreanska Samsung är mest kända för sina trådsmala LED-skärmar, men i budgetklassen kör de fortfarande med vanlig LCD.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.

Grundig 40 VLE 7140 C

Välutrustad designmodell

Grundig är tillbaka med en ny modell i Vision 7-serien, men 7140 påminner inte om andra budgetmodeller när man tittar på utrusningsnivån.

Många funktioner.
Dåligt filmläge.

Panasonic TX-P42C3

Perfekt för filmälskare

Panasonics billigaste plasmaskärm är ett bra val för film- och spelentusiaster.

Naturliga färger. Mycket bra filmläge.
Begränsad ljusstyrka. En del ljusreflektioner
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend