TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic TX-P42C3

Perfekt för filmälskare

Panasonics billigaste plasmaskärm är ett bra val för film- och spelentusiaster.

forfatter
Publicerad 2011-04-14 - 12:18
L&B tycker
Naturliga färger. Mycket bra filmläge.
Begränsad ljusstyrka. En del ljusreflektioner
Specifikationer
  • 42-tums plasma, 1024 x 768
  • DVB-T/C
  • MPEG4-mottagare
  • 2 HDMI

Av erfarenhet vet vi att plasma är en teknik som passar utmärkt i en budget-TV. Plasmapaneler brukar ha bra färgåtergivning, kontrast och svärta, och behöver oftast inte någon kraftfull (och kostsam) bildprocessor för att se bra ut. LCD- och LED-skärmar behöver däremot ofta lite mer hjälp av bildbehandlingen för att ge en bra bild. Designen är simpel och Panasonics stativ går inte att vrida på.

Användning och funktioner
Detta är en budgetmodell i ordets rätta bemärkelse. TX-P42C3 är plundrad på extrafinesser och dessutom tämligen spartanskt utrustad när det gäller anslutningar. Det är ett plus att skärmen har SD-kortläsare för bildvisning, men bara 2 HDMI-ingångar är i minsta laget även i den här prisklassen. Panasonic-skärmen har däremot inbyggd TV-mottagare (som klarar MPEG4), så du kan spara en av ingångarna som TV-boxen annars hade behövt.

Användarvänligheten är god tack vare en fjärrkontroll som har stora och tydliga knappar, samt ett simpelt men effektivt menysystem. Panasonic har samma fjärrkontroll som till sina dyra TV-apparater, och den ligger fint i handen.

Bildkvalitet
Panasonic-skärmen är ett tveeggat svärd. Vid första anblicken ser den inte lika imponerande ut som de ljusstarka LED-skärmarna, och i fullt dagsljus är bilden lite grå och fattig på kontraster. TX-P42C3 har ett väldigt blankt frontglas som orsakar ganska så irriterande spegeleffekter. Detta är definitivt inte en TV vi skulle välja om vi hade gott om fönster i vardagsrummet och tittade mycket på TV på dagarna.

I mörkare omgivningar är bilden mycket bättre. Plasmapanelens fördel – fylliga och naturliga färger – framträder bättre. TX-P42C3 ser faktiskt lysande ut med de flesta TV-program, men passar särskilt bra till film och TV-serier med många mörka scener. Fabriksinställningarna är bra, fast det så kallade ekonomiläget kan man lika gärna stänga av med en gång eftersom det sänker ljusstyrkan alltför mycket.

Panasonics dyrare skärmar har ett så kallat THX-läge som innebär optimala inställningar för film. I C3-modellen finns i stället något som Panasonic kallar ”äkta biovisning” (antagligen för att slippa betala licenspengar till THX), som i själva verket ligger ganska nära det optimala. Perfekt för filmälskare som vill kunna se filmen precis så som regissören tänkte sig den.

Att den här skärmen har något lägre upplösning än testets LED/LCD-rivaler känns inte som en stor förlust, och på ett normalt avstånd av 3 meter är det svårt att se någon skillnad i skärpan och detaljerna. De som sitter tätt intill skärmen kan se tendenser till rutmönster, och de finkorniga detaljerna suddas ut. Detta är dock något som främst spelentusiaster behöver tänka på.

Ljudkvalitet
Panasonic-skärmen har ett helt godkänt ljud. Röster framträder klart och tydligt, men när det händer mycket på en gång, som i intensiva filmer eller musikprogram, får ljudet en smula ihålig och diffus karaktär. Men sammantaget låter det helt okej med tanke på prisklassen.

Slutsats
TX-P42C3 är en budget-TV utan krimskrams, och bildkvaliteten har också sina styrkor och svagheter. Till TV-program på dagtid finns det helt klart bättre skärmar där ute, men till film och annan underhållning på kvällstid är Panasonic i sitt esse. I rätt omgivningar ger TX-P42C3 fina filmupplevelser, och till ett skrattretande lågt pris.

Också i detta test:

Sammanfattning

Uppseendeväckande bra!

Det är minsann inte lätt att utse en vinnare när alla deltagare är så här kompetenta! Samtliga fyra TV-apparater har egenskaper som gör dem väl värda pengarna.

Toshiba 42SL738N

Japansk comeback

Toshiba har goda traditioner av att bygga bra och billiga TV-apparater. Med den här välsvarvade 42-tummaren tycks de ha hittat tillbaka till gamla takter.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.

Samsung LE40C650

Stilig bild med LCD

Koreanska Samsung är mest kända för sina trådsmala LED-skärmar, men i budgetklassen kör de fortfarande med vanlig LCD.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.

Grundig 40 VLE 7140 C

Välutrustad designmodell

Grundig är tillbaka med en ny modell i Vision 7-serien, men 7140 påminner inte om andra budgetmodeller när man tittar på utrusningsnivån.

Många funktioner.
Dåligt filmläge.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend