TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Grundig 40 VLE 7140 C

Välutrustad designmodell

Grundig är tillbaka med en ny modell i Vision 7-serien, men 7140 påminner inte om andra budgetmodeller när man tittar på utrusningsnivån.

forfatter
Publicerad 2011-04-14 - 12:22
L&B tycker
Många funktioner.
Dåligt filmläge.
Specifikationer
 • 40-tums LED-LCD, 1920 x 1080
 • DVB-T/C, MPEG4
 • 4 HDMI
 • USB-inspelning

Den här modellen är tydligt inspirerad av Grundigs toppmodell Fine Arts, fast här har ramen av borstad metall bytts ut mot blanksvart plast. Sockeln är däremot av glas och kan vridas åt olika håll. Vision 7 är utrustad med LED-kantbelysning och är därför mycket tunn. Kontakterna på baksidan pekar bakåt och ut mot sidan.

Användning och funktioner
Grundig har jobbat mycket med användarvänligheten det senaste året och här ställer de upp med ett uppgraderat menysystem för 2011 som är rena rama drömmen. Menyerna är väldigt överskådliga och skärmbilden delas upp i två delar så att du kan se hur inställningarna påverkar bilden.

När det gäller anslutningar hänger Grundig med bra, här finns hela 4 HDMI-ingångar och DVB-T/C-mottagare samt MPEG4. Nya Vision 7 har även dubbla USB-portar där man kan spela in eller pausa TV-program med hjälp av ett USB-minne – en praktisk funktion som Grundig var tidigt ute med.

Denna TV är också den enda i testet som har nätverksanslutning, vilket innebär att den kan visa bilder och video från en lokal hårddisk, samt spela upp internetradio. Det ingår två fjärrkontroller, en minifjärr för daglig skötsel samt en mer sofistikerad variant som har fler knappar.

Bildkvalitet
Grundig-skärmens fabriksinställning är ett ”eko-läge” som har en bra och lagom ljusstark allroundbild. Färgerna har en värm prägel och är inte lika korrekta som Panasonics – Grundig har satsat på en ”populär” bildestetik med lite mer värme och intensitet än vad som är helt neutralt.

Vision 7 skiljer sig från de övriga testdeltagarna genom att ha en mattare skärmyta som inte plågas av speglingar och reflektioner, vilket är lyckat i ljusa rum. När vi dämpar rummets belysning ser vi däremot att svärtan inte riktigt kan mäta sig med de bästa. Lyckligtvis beror detta mycket på inställningarna, och är relativt enkelt att fixa i bildmenyn. Men vi tycker nog ändå att Grundig kunde ha givit TV:n ett filmläge som hade bättre svärta från början. Därför är det positivt att TV:n har överskådliga menyer som gör det enkelt att ”tweaka” bilden tills den blir som vi vill ha den. De som vill kalibrera bilden på allvar måste däremot ge sig in i servicemenyerna, eftersom Grundig har begränsat de avancerade inställningarna till justerbar gamma.

Ljudkvalitet
Grundig-skärmen har en separat högtalare som inte sitter ihop med resten av skärmen, nästan som ett slags mini-ljudlimpa. Det går också att koppla in TV:n digitalt till en hemmabioförstärkare (via koaxial digitalkabel) om du vill spela TV-ljudet med anläggningen. Det inbyggda ljudet ger klara och luftiga röster, men precis som de flesta LED-skärmar låter allt ganska så spinkigt.

Slutsats
Grundig fortsätter göra bra allround-TV-apparater som har de finesser som folk vill ha. Bra bild och en funktionsnivå som mer påminner om mellanklassen än budgetklassen betyder att Vision 7 är ett bra köp.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Uppseendeväckande bra!

Det är minsann inte lätt att utse en vinnare när alla deltagare är så här kompetenta! Samtliga fyra TV-apparater har egenskaper som gör dem väl värda pengarna.

Toshiba 42SL738N

Japansk comeback

Toshiba har goda traditioner av att bygga bra och billiga TV-apparater. Med den här välsvarvade 42-tummaren tycks de ha hittat tillbaka till gamla takter.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.

Samsung LE40C650

Stilig bild med LCD

Koreanska Samsung är mest kända för sina trådsmala LED-skärmar, men i budgetklassen kör de fortfarande med vanlig LCD.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.

Panasonic TX-P42C3

Perfekt för filmälskare

Panasonics billigaste plasmaskärm är ett bra val för film- och spelentusiaster.

Naturliga färger. Mycket bra filmläge.
Begränsad ljusstyrka. En del ljusreflektioner
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend