TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 4 TV-apparater i budgetklassen

Platt-TV åt folket!

Sugen på en TV som inte tömmer plånboken? Vi har testat fyra nyheter som ger hög bildkvalitet för småpengar!

forfatter
Publicerad 2010-04-14 - 12:09
Produkter i testet
 • Sammanfattning
 • Toshiba 42SL738N
 • Samsung LE40C650
 • Grundig 40 VLE 7140 C
 • Panasonic TX-P42C3
 • Även om det snackas mycket om 3D och exklusiva High End-skärmar i år så är den viktigaste kampen den om vem som kan erbjuda de bästa budgetskärmarna. Vem har den bästa TV:n för vanligt folk? Svensson traskar nämligen inte iväg och köper en enorm plasma för dussintals tusenlappar. Genomsnitts-TV:n är 40 tum stor och kostar mindre än 10 000 kronor.

  Den populära 40/42-tumsklassen är fortfarande det segment som säljer överlägset bäst. Det är en praktisk storlek som passar bra till små och medelstora vardagsrum och tittavstånd på allt mellan två och fyra meter. Och även om ”alla” drömmer om att ha en gigantisk plasma i vardagsrummet så är det oftast förnuftet och plånboken som bestämmer till slut. Då är det bra att priset på fina TV-apparater har blivit uppseendeväckande lågt det senaste året.

  Nya modeller
  TV-tillverkarna är äntligen klara med sina 2011-modeller och än en gång ser det ut som om förhållandet mellan pris och prestanda flyttas ett snäpp i rätt riktning. Kampen om kunderna är stenhård och tillverkarna har satsat hårt på att hinna få fram sina modeller. Årets budgetskärmar är fullmatade med bildpaneler och utrustning som kostade uppemot det dubbla för bara ett år sedan!

  Tillverkarna verkar ha lugnat ner sig och släppt den värsta bantningshysterin, så det krigas inte längre om vem som har den tunnaste TV:n. I praktiken är skärmarna redan tillräckligt tunna, och djupet spelar ju ändå mest roll för dem som ska hänga TV:n på väggen.

  Rivaliteten mellan de olika skärmteknikerna spetsar till sig och det intressanta är att de ”gammaldags” LCD-skärmarna med vanlig lysrörsbelysning faktiskt håller stånd. De är inte lika tunna som skärmarna med LED-kantbelysning (lysdioder), men kan ändå ha en fördel när det gäller bildkvalitet. Plasma lever också i högönsklig välmåga och många märken, med Panasonic i spetsen, fortsätter att utveckla vad de hävdar är den bästa skärmtekniken.

  Testkriterier
  Den här gången har vi siktet inställt på de billigaste 40/42-tummarna från de kända leverantörerna Grundig, Panasonic, Samsung och Toshiba (både Philips och Sony höll fortfarande på att byta ut sina modeller när testet genomfördes).

  Vi letar som vanlig efter den bästa allroundskärmen, alltså den som ger de bästa totalupplevelserna för pengarna.

  Bild- och ljudkvalitet är de viktigaste kriterierna. Dessutom har vi granskat användarvänligheten, inklusive menysystem, fjärrkontroll och hur lättplacerade TV-apparaterna är. Vi har jämfört testdeltagarna under kontrollerade former i vårt testrum, med både högupplöst och standardupplöst material.

  Produkter i testet

  Sammanfattning

  Uppseendeväckande bra!

  Det är minsann inte lätt att utse en vinnare när alla deltagare är så här kompetenta! Samtliga fyra TV-apparater har egenskaper som gör dem väl värda pengarna.

  Toshiba 42SL738N

  Japansk comeback

  Toshiba har goda traditioner av att bygga bra och billiga TV-apparater. Med den här välsvarvade 42-tummaren tycks de ha hittat tillbaka till gamla takter.

  Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
  Inte lika läcker som LED-rivalerna.

  Samsung LE40C650

  Stilig bild med LCD

  Koreanska Samsung är mest kända för sina trådsmala LED-skärmar, men i budgetklassen kör de fortfarande med vanlig LCD.

  Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
  Inte lika läcker som LED-rivalerna.

  Grundig 40 VLE 7140 C

  Välutrustad designmodell

  Grundig är tillbaka med en ny modell i Vision 7-serien, men 7140 påminner inte om andra budgetmodeller när man tittar på utrusningsnivån.

  Många funktioner.
  Dåligt filmläge.

  Panasonic TX-P42C3

  Perfekt för filmälskare

  Panasonics billigaste plasmaskärm är ett bra val för film- och spelentusiaster.

  Naturliga färger. Mycket bra filmläge.
  Begränsad ljusstyrka. En del ljusreflektioner

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend