Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL C815 (65C815)

Fräck och fräsch budget-TV

TCL C815 har en snygg bild och massor av smarta finesser till ett förnuftigt pris. Du får till och med ett lysande ljud!

Av / 2020-10-08 - 06:00
TCL C815 (65C815)
Audun Hage

TCL gillar att göra saker lite annorlunda än det vanliga gänget TV-tillverkare. Det kinesiska märket sticker ofta ut med en piggare design och en fetare lista med funktioner än vad vi brukar hittar hos konkurrenterna i samma prisklass. Och så måste det ju nästan vara när det gäller att utmana kända tillverkare som LG och Samsung på deras hemmaplan!

Nya C815 har 4K-LCD-panel och moderna Android-smartfunktioner, samt stöder moderna video- och ljudformat som Dolby Vision och Dolby Atmos. Dessutom har den ett integrerat ljudsystem från Onkyo ombord. C815 finns i skärmstorlekarna 55, 65 och 75 tum, vi har tittat närmare på 65-tummaren. Och vi blev positivt överraskade av vad TCL lyckats åstadkomma för pengarna.

TCL C815 front right TCL C815 front
<
>
TCL C815 har ett fräscht och snyggt utseende med tre utskjutande fötter. Soundbar-högtalaren från Onkyo skickar ut ljudet rakt mot tittaren.

Design

TCL C815 har en ganska originell design: skärmen vilar på tre utstickande fötter vilket ger ett ganska så udda men friskt utseende. Lösningen med en bakåtvänd fot och två som pekar framåt är inte nödvändigtvis den mest stabila vi har stött på, men det ser fräscht jämfört med vanliga socklar. Sedd från sidan är skärmen lövtunn överst och tjockare längst ner för att ge plats för högtalare och elektronik. Alla anslutningar sitter infällda i ett fack på höger sida. Om det är något vi saknar måste det vara att TCL kunde ha gjort det lättare att dra kablarna dolt. Samsung har en mer elegant lösning med sina dolda kabelspår så löper ner genom foten. TCL-monitorn är för övrigt enkel att hänga upp på väggen tack vare integrerade VESA-fästen.

Användning och finesser

C815 är laddad med det välkända operativsystemet Android 9.0 och TCL har meddelat att det kommer en uppgradering till version 10 mot slutet av 2020. Dagens Android-version har blivit överskådlig och smidig att ha med att göra. C815 laddar appar och tjänster aningen snabbare än TCL QLED800 men är fortfarande inte lika snabb som de bästa Sony-skärmarna (XH80 och XH90). Fjärrkontrollen svarar också lite långsammare på kommandon än vi skulle vilja, men det är ingen kris. Förutom den långsmala infraröda fjärrkontrollen ingår det en Bluetooth-fjärrkontroll.

Det ingår två fjärrkontroller, den mindre har Bluetooth också.

I likhet med andra TCL-skärmar utmärker sig C815 med ett brett formatstöd. Här finns det till exempel fullt stöd för HDR-format Dolby Vision och HDR10+, både via HDMI-ingångarna och inbyggda appar. Tack vare Android-plattformen finns det också ett stort urval intressanta strömningstjänster. Netflix, Amazon Prime och Rakuten finns naturligtvis på plats och numera även Disney+. Den senare har mycket innehåll i 4K Dolby Vision HDR-format, vilket alltså kan avnjutas i optimal kvalitet på TCL-skärmen.

Skärmen har för övrigt inga HDMI 2.1-kompatibla ingångar, bara 2.0b. Den får alltså klara sig utan de senaste gaming-vänliga finesserna som ALLM och VRR, samt 4K med 120 bilder per sekund. Det kan vara värt att tänka på om du tänker köpa en ny spelkonsol som PS5 eller Xbox Series X/S. Hur viktiga och utbredda dessa funktioner blir i praktiken är fortfarande osäkert, men om du är en enträgen gamer kan det vara smart att vara på den säkra sidan!

 

Bildkvalitet

TCL C815 har en 4K LCD-bildpanel av typen VA (Vertically Aligned) med så kallad QLED-teknik på insidan. Den här tekniken har ett färgfilter med pyttesmå kvantprickar som hjälper LCD-panelen att återge ett bredare färgspektrum och en bättre ljusstyrka. Själva bakbelysningen är kantmonterad (Edge LED), till skillnad från direkt LED som vi hittar i en del andra modeller. Detta sätter vissa gränser för vilken kontrast och svärta vi kan förvänta oss, men behöver inte vara någon kris: direkt LED är en dyrare teknik som också kräver många individuella zoner för att fungera optimalt.

Obs! TCL meddelar att 65- och 75-tumsversionerna är utrustade med en panelfrekvens på 100/120 Hz, medan den mindre 55-tumsmodellen får nöja sig med 50/60 Hz.

TCL-skärmen har utmärkt bildkvalitet för blandat tittande. Här med Karate Kid (1984).

TCL-skärmen har flera olika bildlägen. Filmläget är det bästa för oss som föredrar neutrala och naturliga bilder utan för mycket krydda. C815 har en oerhört ren, tydlig och kontrastrik bild som imponerar direkt.

Den senaste tiden har vi gottat oss med Karate Kid (1984) och throwback-serien Cobra Kai från 2018 (båda finns numera på Netflix). Men varning: när nostalgi-trippen är över kan det hända att du plötsligt känner dig väldigt gammal! Lyckligtvis ser både nytt och gammalt innehåll strålande bra ut på TCL-skärmen.

För det första har C815 en effektiv men skonsam brusreducering och välfungerande uppskalning som ger en skarp bild av Daniel-san och Mr. Miyagi från 1984. Rörelserna är jämna och utan flimmer, utan att orsaka någon onaturlig såpopera-effekt. Här är C815 märkbart bättre än sin lillebror QLED800, och faktiskt fullt i klass med mycket dyrare skärmar när det gäller rörelser.

I filmläget är färgbalansen jämn och fin. Här finns ingenting som sticker ut som särskilt negativt. Gråtonskalan är också relativt jämn och i vårt testexemplar hade LCD-panelen dessutom en jämn ljusfördelning. LCD-panelen är relativt matt, utan några speciella problem med ljusreflektioner eller spegling.

Vi märkte dock att TCL-skärmen tappar en smula detaljer i mörka områden (black crush). Detta syns på att de mörkaste gråtonerna helt enkelt blir helt svarta. Lyckligtvis finns det inställningar i bildmenyn som kan hjälpa till med detta, vi fick bra resultat genom att sänka Gamma-kontrollen ett par steg. Då fick vi både bra kontrast och utmärkt svärta utan att dränka några detaljer.

Sammantaget måste vi säga att vi är mycket nöjda med bildkvaliteten i TCL C815, i synnerhet när vi har med priset i beräkningen. Du kan visserligen inte förvänta dig ALLT till det här priset: jämfört med dyrare premiummodeller som Samsung Q80T, Sony XH9005 och LG Nano 90, som alla har direkt LED-bakgrundsbelysning, får TCL-skärmen hålla tillgodo med en ordinär ljusstyrka på ungefär 400 nits. Det här är alltså ingen ”ljuskanon” för de mest hårresande HDR-scenerna, men den duger fint för det mesta TV-innehållet och de flesta tittarförhållanden!

Ljudkvalitet

Bilden är en sak, men ljudet är som bekant halva upplevelsen. Och på det området är TCL bland de mest välutrustade i prisklassen. C815 har en inbyggd högtalarlösning från märket Onkyo som är elegant integrerad på undersidan av skärmen. Exakt hur inblandad den japanska tillverkaren har varit i utformningen av ljudet nämns inte, fast det är inte så viktigt heller. Poängen är hur det låter i praktiken och här tycker vi att TCL har åstadkommit något bra!

TCL C815 har ett bra ljud från de inbyggda högtalarna.(Foto: Audun Hage)

CC815 utmärker sig med en stark och tydlig röståtergivning, som kommer ut tydligt mot oss där vi sitter i soffan. Klangbalansen är fin och fyllig, med en distinkt diskant och en utmärkt klarhet i mellanregistret. Netflix-serien om Formel 1-cirkusen låter piggt och tufft när F1-motorerna vrålar i högtalarna. En extra bashögtalare på baksidan ser också till att det finns tillräckligt med tryck och tyngd i musiken och ljudeffekterna. Det låter rent, snyggt och fylligt och TV:n hade inga problem med att fylla vårt relativt stora testrum med tillräcklig volym.

De som vill kan naturligtvis uppgradera ljudet med en extern soundbar, trådlös subwoofer och hela köret. Men det kan lätt kosta 4 000–5 000 kronor extra för att göra någon meningsfull kvalitetsskillnad.

Slutsats

TCL C815 är en prisvärd TV med få uppenbara svagheter. Tack vare en skarp och kontrastrik bild, brett formatstöd och rikliga mängder inbyggda tjänster från Android-systemet är allt dukat för sköna TV-upplevelser. TCL-skärmen lyckas också bättre än genomsnittet när det gäller ljud: De inbyggda högtalarna är tillräckligt solida för att klara sig utan en separat soundbar. Allt detta bidrar till att göra TCL C815 till ett mycket bra köp och väl värd en rekommendation!

Karakter
TCL C815 (65C815)
Basic

Ljud & Bild tycker

TCL-skärmen har en snygg och kontrastrik bild. Ljudet är också klart och fylligt, tack vare utmärkta inbyggda högtalare. C815 får klara sig utan de senaste HDMI 2.1-finesserna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen