TEST : TCL QLED800 (65QLED800)

QLED-klipp från TCL

TCL är på banan med en QLED-TV som utlovar prisvärda prestanda.

TCL QLED800 (65QLED800)

Ljud & Bild tycker

TCL-skärmen stöder de viktigaste HDR-formaten och har fin kontrast och färgåtergivning till ett attraktivt pris.
QLED800 saknar de senaste HDMI 2.1-finesserna. Fjärrkontrollen är IR-baserad.
 • Storlek/typ: 65-tums 4K LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android
 • Ingångar: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud, HDMI ARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Webb: tcl.com/se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 13000 kr

En fullmatad 65-tums QLED-TV med direkt LED-bakbelysning, HDR och Dolby Vision för ynka 13 000 kronor? Ja, du läste rätt! Kinesiska TCL har länge varit en ”underdog” jämfört med kända TV-tillverkare som LG och Samsung, men de kryper allt närmare och stjäl marknadsandelar av den globala TV-försäljningen. Ett av TCL:s kännetecken är att de erbjuder TV-apparater med höga prestanda och bra specifikationer, ofta till ett betydligt lägre pris än konkurrenterna.

Nya QLED800 är en speciell modellserie för den nordiska marknaden som enligt planerna bara ska säljas på Elgiganten. Tillgängliga skärmstorlekar är 50, 55 och 65 tum och vi har tittat närmare på 65-tummaren!

Design

TCL-skärmen har en enkel och diskret design utan speciellt framträdande detaljer. Bilden går nästan helt ut till kanten av den tunna metallgrå ramen. Baksidan är lite tunnare längst upp och tjockare ned mot delen där högtalare och strömförsörjning sitter. QLED800 har två V-formade fötter som kan monteras i två olika bredder för att passa TV-bänken. Smart och praktiskt!

Användning och finesser

TCL har ända från början satsat på Android som operativsystem, årets modell använder version 9.0 (en uppgradering till version 10 ska komma mot slutet av 2020). Gränssnittet har blivit enkelt och överskådligt, men vi märker att QLED800 hänger lite efter de snabbaste Android-skärmarna vi har testat på sistone. Appar som YouTube laddar lite långsammare och TV:n växlar inte lika snabbt mellan olika appar som den blixtsnabba Sony XH9005, till exempel.

TCL-skärmen svarar också lite långsammare på fjärrkontrollkommandon än vad vi helst hade velat: fjärrkontrollen är IR-baserad och relativt riktningskänslig. Du måste peka fjärrkontrollen rakt mot TV:n för att den ska fånga upp signalerna. Ingen kris, men lite gammaldags jämfört med konkurrenter som kör med Bluetooth.

Fjärrkontrollen använder IR-signaler och är inte den snabbaste vi har provat. Vi hoppas att TCL snart kommer med en snabbare och modernare lösning med Bluetooth!

TCL QLED800 stöder en rad väsentliga videoformat, inklusive Dolby Vision och HDR10+. Detta garanterar att moderna filmer och serier från Netflix, Amazon Prime och Rakuten visas optimalt. Däremot verkar det inte som om TCL-skärmen har stöd för Atmos-ljudbehandling internt: vi lyckades inte aktivera Atmos-ljudsignaler från den inbyggda Netflix-appen, bara vanligt Dolby 5.1-ljud.

TCL-skärmen har för övrigt inga HDMI 2.1-kompatibla ingångar, bara 2.0b. Den får alltså klara sig utan de senaste gaming-vänliga finesserna som ALLM och VRR, men har däremot ett eget spelläge med extra kort fördröjning.

Bildkvalitet

Precis som Samsung har TCL satsat på så kallad QLED-teknik i sina senaste TV-modeller. I praktiken handlar det om ett färgfilter med så kallade kvantprickar, vilket ger ett starkare och bredare färgspektrum än traditionell LCD. QLED800 kan också skryta med direkt LED-bakbelysning i en prisklass där konkurrenter nöjer sig med kant-LED. Detta skapar naturligtvis detta vissa förväntningar på kontrast och svärta!

Däremot måste vi nog sänka förväntningarna en smula: det är ingen tvättäkta ”Full Array” LED-TV vi har att göra med. QLED800 har ingen avancerad lokal dimning med individuella LED-zoner som finns i highend-modellerna. Dessutom har TCL valt en 50 Hz-bildpanel i stället för den dyrare 100 Hz-varianten. Det sätter bland annat gränser för bildmaterial med hög bildfrekvens (HFR).

Med detta i åtanke måste vi ändå säga att TCL-skärmen klarar sig förvånansvärt bra i praktiken. Första intrycket är att QLED800 levererar en ytterst fin och nyanserad färgåtergivning och god skärpa. I ”Bio”-läget har färgerna en mycket bra och naturlig balans.

TCL QLED800 har en bra och kontrastrik bild. Närbilderna av Chris Hemsworth i full vigör ser oerhört detaljerade och naturliga ut. Här i Extraction på Netflix.

När det gäller kontrast och ljusstyrka är QLED800 inte helt i klass med Samsung Q80T eller Sony XH9005, som vi har testat nyligen. Båda dessa premiummodeller kan skryta med större ljusstyrka och djupare kontrast, vilket är särskilt märkbart i filmer med HDR-format. Chris Hemsworths ficklampa i Netflix-filmen Extraction lyser onekligen lite starkare från Sonyn, och TCL har inte heller samma djup som Samsung lyckas återskapa i de mörkaste delarna av Dhakas underjord. Men skillnaden är inte som natt och dag, speciellt när vi tar hänsyn till att TCL:s konkurrenter kostar 5 000 eller 6 000 kronor mer.

65QLED800 är däremot inte den bästa vi har sett när det gäller rörelser. Även om TCL har lagt till en rörelseutjämning (så kallad Black Frame Insertion) för att kompensera för 50 Hz-panelen så är det ingen tvekan om att bilden blir mer ojämn och ”stammar” mer än vi gillar nu för tiden. Snabba kamerapanoreringar och rörelser gör att bilden kan bryta upp och hacka lite med jämna mellanrum. Här är det verkligen klasskillnad mellan TCL och en supermjuk TV som Sony XH9005.

Ljudkvalitet

Jämfört med andra TCL-modeller, som ofta har en egen ”soundbar” från Onkyo eller JBL fastsatt under skärmen, får QLED800 klara sig med mer ordinära, inbyggda stereohögtalare som är riktade nedåt. Ljudåtergivningen är klart godkänd för den här prisklassen, med relativt tydlig röståtergivning, men utan särskilda bashögtalare blir den inte speciellt fyllig. Många föredrar förmodligen en separat soundbar-högtalare till QLED800, och då har TCL fått en intressant kandidat i form av nya RayDanz, som vi också har tagit emot för test. QLED800 har sin egen HDMI ARC-ljudreturkanal (Audio Return Channel) och stöder Dolby Atmos – visserligen bara genom så kallat pass-through, vilket innebär att du behöver en extern videokälla (mediespelare eller Blu-ray-spelare) för att ha glädje av den.

Slutsats

TCL är på banan med ännu en prisvärd LCD-TV: QLED800 ger mycket kontrast- och färgrika bilder med en kvalitet som är jämförbar med betydligt dyrare konkurrenter. Däremot är den inte den ”prisdödare” vi kanske hade förväntat oss: kontrast och ljusstyrka ligger en bra bit efter de allra bästa och TCL-skärmen saknar en del moderna finesser (bland annat HDMI 2.1) för att kunna mäta sig med de bästa i premiumklassen. Rörelserna hade också kunnat vara mjukare. Om du har en tight budget kan TCL QLED800 vara ett fint alternativ, men ibland lönar det sig att spendera lite extra!

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.