BLACK WEEK ERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% BARA DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

TEST : Sony XH80 (KD-65XH8096)

Prisvärd Android-TV från Sony

Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.

Sony XH80 (KD-65XH8096)

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen erbjuder massor av utrustning för priset, bra bildkvalitet och en klart förbättrad fjärrkontroll jämfört med tidigare generationer.
XH8096 saknar individuella zoner med lokala dimning och kan därför inte leverera lika saftig kontrast som Sonys bästa modeller.
Storlek/typ: 65 tum 4K LCD
Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
Operativsystem: Android
Ingångar: 4 HDMI (2.0), 3 USB
Utgångar: Optisk digital ljudutgång, HDMI eARC
HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
Övrigt: X1-videoprocessor

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 12990 kr

Sony har lanserat ett stort och brett TV-sortiment för 2020, med modeller skräddarsydda för allt från PlayStation-spel till kräset filmtittande. Om du har en tillräckligt stor budget finns det både exotiska OLED-modeller och gigantiska 8K-skärmar att välja mellan. Men naturligtvis finns det ett behov av några snusförnuftiga vardagsmodeller också!

Sony KD-65XH8096. (Foto: Sony)

Nykomlingen XH8096 är en sådan: Detta är bland de mer prisvärda premiummodellerna från Sony i år. Den får klara sig med en enklare form av LED-bakbelysning, utan lokal dimning som vi hittar på storebror XH90, och är inte heller speciellt inriktad på spel. Den kan dock erbjuda 4K-upplösning, stöd för HDR, Dolby Atmos och senaste Android-TV i ett till synes ganska prisvärt paket.

Vi har tagit oss an 65-tummaren KD-65XH8096, men det är värt att nämna att Sony-modellen finns i ett brett spektrum av storlekar, från 43″ upp till 85″(!) med ett tilltalande pris per tum. Hela vägen från sovrums-TV till bio-storskärm alltså…

Design

När det gäller design har Sony XH8096 en ganska ordinärt, kantigt utseende med räta linjer. Ramen runt skärmen är drygt en centimeter bred sedd framifrån: bilden går alltså inte hela vägen till kanten, men nästan. Sett från sidan är Sony-skärmen något tjockare än många andra skärmar, eftersom den direkta LED-bakgrundsbelysningen kräver mer utrymme på djupet.

Sony XH8096 har en märkbar ram och ser lite tjockare ut från sidan än många andra LCD- och OLED-skärmar. (Foto: Sony)

En viktig punkt när det gäller placering: XH80 har två V-formade fötter som sitter monterade relativt långt ut i kanterna. TV:n får därför ett ganska brett fotavtryck som kräver en motsvarande bred TV-bänk. Detta är värt att ta med i planeringen, inte minst om du funderar på en ännu större 75 ”eller 85” upplaga av XH8096! På den positiva sidan finns det gott om utrymme för en ljudplanka mellan benen.

Kräver en bred TV-bänk, men har plats för ljudplanka mellan fötterna (Foto: Sony)

Användarvänlighet och nyanser

Sony XH80 är en Android-baserad TV (vårt testexemplar kom laddat med version 9). Det märks att årets modell har blivit betydligt snabbare och mer intuitiv att använda, och liksom storebror XH90 har den mycket snabb smart TV-funktionalitet. TV:n startar blixtsnabbt från vänteläge och menyer och appar laddas på noll och ingenting.

Som de flesta Android-TV-apparater har XH8096 fullt stöd för Google Assistant röststyrning, och inbyggd Chromecast gör det enkelt att strömma eller dela innehåll via din Android-telefon. Den stöder också Airplay och Homekit, så att den kan visa innehåll från iPhone och enkelt ingå i ett Apple-kontrollerat smart hem.

Sonys nya fjärrkontroll är en dröm att använda, och tack vare Bluetooth behöver man inte sikta på TV:n. (Foto: Audun Hage L&B)

Sony skickar med sin nya Bluetooth-fjärrkontroll, vilket är en betydande förbättring från den infraröda föregångaren. Det ligger stadigt i handen, och knapparna ger en fin taktil känsla. Tidigare var du tvungen att nästan vara en skarpskytt för att träffa rätt med IR-signalerna! Den nya kontrollen kommunicerar däremot snabbt och effektivt med TV:n, utan att ens behöva riktas mot den. Det ger ett klart lyft i användarvänlighet, och tummen upp från oss.

Saknar HDMI 2.1

Sony har meddelat att några av deras 2020-modeller är klara och skräddarsydda för den kommande spelkonsollen PlayStation 5. Det är dock en relativt kort lista, som hittills endast innehåller LCD-modellerna XH9005 och ZH8 (8K). Den modell vi testar här, XH8096, klarar inte riktigt kraven. Det beror främst på frånvaron av HDMI 2.1-kompatibla videoingångar och kompatibilitet med 4K/120-videoformatet (upp till 120 bildrutor per sekund). Därmed inte sagt att XH8096 inte kan användas med PS5: den kommer bara inte att fungera optimalt med alla speltitlar.

Läs också TV-apparaterna som är klara för PS5 Sony meddelar nu vilka av deras apparater som officiellt är kompatibla med Playstation 5.

Sony-skärmen klarar sig ändå bra när det gäller fördröjning. Vi mätte input-lag till ca 10 millisekunder i spelläge, vilket är mycket bra.

Bildkvalitet

Sony KD-65XH8096 är utrustad med en 4K LCD-panel av typen IPS (In Plane Switching). Denna typ av LCD-paneler är kända för att offra lite kontrast och svartnivå, till förmån för en bredare betraktningsvinkel. Här är Sony i samma klass som många av LG:s LCD-skärmar, som också använder IPS.

Sony XH8096 ger fin bildkvalitet, med bra kontrast och svartnivå för priset. Här från Breaking Bad filmen El Camino (Netflix). (Foto: Audun Hage)

Sony-skärmen kan också skryta med direkta LED-bakljus, snarare än den billigare kant-belysta LED-varianten. Här talar vi dock bara om statisk bakbelysning, utan lokal dimning som vi hittar på storebror XH9005. Med andra ord kan Sony-skärmen inte stänga av eller öka ljusstyrkan i vissa delar av bilden, vilket annars tydligt påverkar kontrasten.

Det första intrycket är att Sony har gjort mycket rätt med denna skärm. Den nämnda LED-bakgrundsbelysningen ger jämn ljusfördelning, och vi kan röra oss relativt mycket åt sidan utan att färgerna ändrar sig. Detta är helt klart en fördel, inte minst när vi går upp i skärmstorlek.

Sony-skärmen utmärker sig också med imponerande bildskärpa och jämn, naturlig färgbalans. Vi kan njuta av allt från närbilder i naturprogram till snabba sportsändningar med stor realism. XH8096 lyckas visa allt från lågupplösta SD-sändningar till äkta 4K-filmer från sin bästa sida, utan att man får överdriven skärpa eller ”mosig” brusreducering. Rörelserna är mycket smidiga och jämna, utan att införa någon onaturlig såpopera-effekt.

XH80 vs XH90

Under testet hade vi också den dyrare storebrodern XH9005 stående bredvid, och XH8096 klarar faktiskt jämförelsen förvånansvärt bra på flera områden. De två Sony-modellerna använder samma videoprocessor (Sony X1) för bildbehandling, men två olika typer av bildpanel (IPS i XH8096 och VA med lokal dimning i XH9005).

Först och främst är det uppenbart att XH8096 inte hänger med storebror vad gäller maximal ljusstyrka och kontrast. Den senare kan skruva upp ljusstyrkan mer vilket är en klar fördel vid TV-tittande i dagsljus. Det gäller också när vi tittar på video i HDR-kvalitet: XH9005 har betydligt mer ”tryck” i de ljusaste partierna, där solljus, eldslågor och bländande billjus, får betydligt mer glöd.

Men allt är inte svart eller vitt mellan Sony-skärmarna. I dämpad vardagsrums-belysning ser XH80 faktiskt helt lysande ut. Frånvaron av aktiv lokal dimning ger en något lägre svartnivå, men gör också att man slipper ojämn belysning och konturer runt ljusa objekt, som XH90 kan tendera till. I själva verket måste XH8096 sägas klara sig imponerande bra, särskilt med tanke på prisskillnaden. Med undantag för kontrasten beter sig skärmarna relativt likt, med samma bra bildbehandling, mjuka rörelser och utmärkta brusreducering.

Ljudkvalitet

Sony XH8096 har ingen speciellt dyr högtalarlösning ombord, endast konventionella stereohögtalare. Röster återges relativt tydligt och distinkt, men ljudet i allmänhet framstår som lite klent och basfattigt.

Sony XH8096 stöder lyckligtvis Atmos ljudbehandling och har HDMI eARC-kontakten i ordning. Därmed kan den enkelt uppgraderas med hjälp av en extern ljudplanka som Sonos Arc eller andra Atmos-kapabla ljudplankor.

Läs också: Nya soundbar-högtalare från Sony

Slutsats

Med XH8096 kan Sony erbjuda en prisvärd storskärm som har de flesta finesserna på plats. Här får du 4K-upplösning, Android-TV med massor av appar, stöd för Dolby Vision HDR och Dolby Atmos-ljud, vilket gör detta till en mångsidig TV för de allra flesta.

Bildkvaliteten hör dock inte till high-end klassen. Frånvaron av lokala dimning innebär att du inte kan förvänta dig lika saftig kontrast i de mest krävande filmscenerna. Men på vissa områden kan XH8096 faktiskt mäta sig med mycket dyrare apparater. Skärpan är imponerande, färgerna naturliga (med bred betraktningsvinkel), och rörelserna sömlösa. Allt som allt en prisvärd TV med fler styrkor än svagheter!

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  De bästa TV-apparaterna till PS5 och Xbox Series X

  Riktpris: kr Spelarnas TV-favorit

  Samsung Q80T (QE55Q80T)

  Riktpris: 15000 kr Smidig och bra!

  Sony XH9005 (KD-55XH9005)

  Riktpris: 13000 kr Nära de bästa

  LG NANO99 vs Sony ZH8

  Riktpris: kr Knivskarp 8K-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.