Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG NANO 90 (65NANO906)

Superstark kontrast

Med en ny bildpanel och förbättrad ljusstyrning kan LG NANO 90 hävda sig bland de bästa LCD-skärmarna.

Av / 2020-07-04 - 13:00
LG NANO 90 (65NANO906)
Audun Hage

Efter all framgång som LG haft med OLED de senaste åren kan det vara lätt att glömma bort att de också har TV-apparater med LCD-teknik. De här medlemmarna av LG-familjen har hamnat i skuggan av de supertunna kusinerna, som också ser betydligt skarpare, mer färgstarka och kontrastrika ut. Det hjälper ju inte heller att LG själva ägnar mycket tid åt att berätta hur överlägset OLED är …

Denna något ”svala” hållning kan det bli ändring på nu. Årets nya premium-LCD-skärmar, med smeknamnet NANOCELL, har fått en efterlängtad uppgradering på bildfronten. Modellen vi testar här, NANO 90, är ​​en av toppmodellerna med 4K-upplösning. Den finns i ett brett sortiment storlekar, från 55 tum ända upp till 86 tum!

LG NANO90 har en slät och fin finish med två små V-formade fötter. Bakbelysningstekniken gör att skärmen är betydligt tjockare än till exempel LG:s egna OLED-skärmar. (Foto: LG)

Design

LG NANO 90 tillhör som sagt premiumklassen när det gäller pris och prestanda, men vid första anblicken är det inget speciellt med NANO 90 som andas lyx. Detta är en relativt vanlig TV med en blank borstad ram och skal av grå plast och metall. Designen är ganska så nedtonad och NANO 90 är naturligtvis betydligt tjockare än sina OLED-kusiner. Det enda som lyfter intrycket är den släta baksidan som gör att TV:n kan stå fritt i rummet. De två plastfötterna står däremot relativt brett, förmodligen för att ge plats åt en soundbar. Det gör också att TV:n kräver en motsvarande bred bänk.

Obs! Den här NanoCell-modellen från LG finns även i en annan variant (NANO 91) som är likadan rent teknisk men som har lite annorlunda design. NANO 90 som säljs på Elgiganten har två V-formade fötter medan NANO 91 som säljs på Power har en mittmonterad, bågformad sockel (”Crescent Stand”). Enligt LG finns det inga skillnader i prestanda mellan dessa två.

Alternativ modell: LG NANO 91 är tekniskt lik NANO 90, endast med den bågformade Crescent Stand. (Foto: LG)

Användning och finesser

NANO 90 har senaste versionen av LG:s operativsystem WebOS (5.0), som är precis detsamma som vi hittar i OLED-modellerna. Årets version har fått en liten ansiktslyftning. Det grafiska gränssnittet känns modernt, överskådligt och lättskött – ett av marknadens bästa enligt vår åsikt. Fjärrkontrollen är den välbekanta och uppskattade Magic Remote med gyrokontroll och aktiv muspekare som gör det enkelt att navigera runt i menyerna.

LG:s användargränssnitt WebOS har fått en uppfräschad layout. Pekfjärren gör NANO90 lekande lätt att sköta. (Foto: Audun Hage)

App-utbudet är mycket bra: Förutom Netflix får du tillgång till bland annat HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ och inte minst Disney+ när den tjänsten kommer till Norden längre fram i år.

TV:n stöder också AirPlay och Homekit, vilket innebär att den kan visa innehåll från Apple iOS-enheter och vara en del av ett Homekit-styrt smarthem.

NANO 90 stöder HDMI 2.1 på två av de sammanlagt fyra ingångarna och är därför väl förberedd för nästa generation videokällor och inte minst spelkonsoler, tack vare stöd för 4K-video med upp till 120 bilder per sekund. Den har också ett särskilt spelläge med låg fördröjning. Vi uppmätte input lag till cirka 15 millisekunder: för ett år sedan skulle det ha varit ett rekordresultat, men i år finns det andra TV-apparater, bland annat Samsung Q80T, som knappar in ytterligare några millisekunder.

Bildkvalitet

Trogna läsare kommer förmodligen ihåg att vi inte precis har blivit imponerade av LG:s LCD-modeller de senaste åren. De speciella IPS-panelerna (In-Plane Switching) som LG använder sticker ut med en bred betraktningsvinkel, men har däremot inte så bra kontrast. Detta syns tydligt med videoinnehåll i HDR-format, där LG-skärmarna har blivit akterseglade av mer kontrastrika rivaler som har VA-teknik, till exempel Samsung och Sony.

2020-modellen LG NANO 90 har en 4K IPS LCD-panel med NanoCell-teknik. Detta är ett färgfilter som är fullt av små nanopartiklar som hjälper till att ta bort oönskade våglängder ljus. Detta gör att TV:n kan återge renare och mer naturtrogna färger. Nytt för årets modell är att LG också har använt direkt LED-belysning, med en speciell teknik som heter Pixel Compensation och som ger betydligt bättre ljusstyrning än i förra årets modeller. Bildbehandlingen hanteras av LG:s Alpha 7 gen3-videoprocessor, samma som används i LG:s billigaste OLED-skärm BX.

Hur ser då allt detta ut i praktiken? Riktigt bra, faktiskt! Faktum är att LG-skärmen är i en helt annan liga än fjolårsmodellen SM8600: kontrasten och svärtan ser mycket övertygande ut när vi startar sessionen med Netflix-filmen Extraction. Den halsbrytande actionfilmen tar oss genom en räddningsinsats i Bangladesh huvudstad Dhaka. I en extra krävande scen där Chris Hemsworth tar sig fram genom en mörk kloaktunnel med ficklampa, får vi se vad NANO 90 duger till. Ljuset från ficklampan är bländande starkt, på samma gång som LG-skärmen bevarar de mörka områdena trovärdig svärta. Här hade föregångarna sett betydligt mer bleka och gråa ut!

LG-skärmen har väldigt bra kontrast. Här med Netflix-filmen Extraction (Foto: Audun Hage)

NANO 90 har inte lika många individuella LED-zoner som de verkliga highend-skärmarna, men har fortfarande imponerande bra ljusstyrning. Ett bra exempel på det är att vita undertexter mot svart bakgrund visas utan att det skapar stora synliga konturer av ljusläckage. Det är inte lika bra som riktig highend-LCD – eller QLED eller OLED för den delen – men ändå imponerande med tanke på prisklassen vi befinner oss i.

LG-skärmen är däremot inte lika färgneutral som vi skulle vilja. Även med Cinema Home-inställningen, som måste förväntas vara relativt neutral, finns det en viss tendens till gulstick i bilden. En konkurrent som Sony XH90 ser betydligt mer neutral ut direkt ur kartongen, och samma sak kan sägas om Samsung Q80T. Den bästa och mest neutrala inställningen är därför Filmmaker Mode, men den går inte att aktivera med alla typer av innehåll. Därför kan det vara bäst att kosta på sig en professionell kalibrering om man vill få ut så mycket som möjligt av LG-skärmen.

Läs också Äntligen en OLED-TV som ser bra ut på väggen LG:s nya OLED-TV är skräddarsydd för väggmontering. Dessutom ser den oförskämt läcker ut!

Ljudkvalitet

LG NANO 90 är utrustad med ett relativt ordinärt ljudsystem med stereohögtalare utan extra bashögtalare på baksidan. Den har däremot avancerad ”AI”-ljudbehandling, plus särskilda ljudlägen för bio, sport och musik. Vi kom fram till att bioinställningen lät klart och starkt, med bra talförståelse och fin fyllighet i basen. Här är det betydligt mer tryck i ljudeffekterna än med många andra TV-apparater i prisklassen. Snyggt och bra ljud, är vår dom!

De flesta kommer nog ändå att vilja koppla LG-skärmen till en extern soundbar-högtalare. Då är det praktiskt att den stöder HDMI eARC och alltså kan skicka vidare högupplösta ljudsignaler (till exempel Dolby Atmos i TrueHD-format) till en kompatibel soundbar.

Slutsats

LG har lyckats höja kvaliteten på årets LCD-skärmar: NANO 90 har synliga förbättringar i kontrast och svärta, ett område där tidigare generationer har sett trist gråa ut.

NANO 90 är inte perfekt: vi skulle särskilt vilja att färgåtergivningen var ännu mer neutral från fabrik. Men LG-skärmen är en intressant utmanare på en marknad där konkurrenterna har tillåtits dominera. Om du gillar LG:s användargränssnitt och breda formatstöd kan den här NanoCell-skärmen vara ett prisvärt alternativ till LG:s egna OLED-skärmar!

 

Karakter
LG NANO 90 (65NANO906)
Premium

Ljud & Bild tycker

LG-skärmen är strålande användarvänlig och har ett brett formatstöd och utmärkt kontrast för att vara LCD. Färgåtergivningen har drag av ojämnheter och kontrasten är ännu inte i klass med de bästa konkurrenterna.

2 reaktioner på ”LG NANO 90 (65NANO906)”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen