Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG 65SM8600

Ut ur skuggan?

LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

Av / 2019-12-19 - 12:40
LG 65SM8600
Audun Hage

LG har investerat miljardtals kronor på utveckling och marknadsföring av OLED under flera år, så mycket att de nästan har blivit synonyma med varandra. Koreanerna hävdar hårdnackat att OLED är framtidens bildteknik, med en bildkvalitet som är tekniskt överlägsen LCD på alla områden! Just därför kan det vara lätt att missa att LG även har många intressanta LCD-modeller i sortimentet.

65SM8600 är en av LG:s premium LCD-modeller för 2019, och en del av den så kallade Super UHD-familjen. Den har en avancerad LCD-panel med LG:s egen NanoCell-teknik, som ger ett bredare färgspektrum samtidigt som den bevarar en bra betraktningsvinkel. Utöver 65-tumsversionen vi testar här finns den i 55 och 75 tum. Den ger många av godbitarna man får från LG:s OLED B9, inklusive stöd för HDR, Dolby Vision och inte minst Dolby Atmos-ljud!

Design

Den böjda foten ger ett snyggt, futuristiskt utseende, men kan hamna lite i vägen för en eventuell soundbar. Foto: LG

LG SM8600 har ett snyggt utseende med smala linjer och en böjd, mittmonterad fot. Byggkvaliteten är bra med fin ytfinish, baksidan är helt slät och ren. Men några klagomål har vi. Även om foten bidrar till att ge TV:n ett modernt utseende så är den lite i vägen för en eventuell soundbar-högtalare. Det är inte heller någon tvekan om att TV:n verkar lite tjockare än märkets egna lövtunna OLED-skärmar. SM8600 är förberedd för väggmontering med VESA-fäste, men eftersom några av HDMI-kontakterna pekar bakåt så behöver de lite mellanrum till väggen.

Användarvänlighet och funktioner

LG WebOS-menysystem med Magic Remote gör det smidigt att fjärrstyra TV:n. Foto: Audun Hage

När det gäller användarupplevelsen är SM-serien nästan på pricken lik LG:s OLED-skärmar. Den kör samma operativsystem (WebOS 4.0) med den vid det här laget välkända Magic Remote-fjärrkontrollen. LG har ett väldigt fint gränssnitt där innehållet ligger sorterat i en överskådlig ”kortlek”, som är enkel att navigera i med hjälp av pekaren. Utbudet av appar är bra, Netflix och YouTube är naturligtvis självklara. Ännu så länge får LG klara sig utan Apples egen TV-app, men de betonar att den går att komma åt genom att koppla in en Apple iOS-enhet via AirPlay 2.

LG:s OLED-skärmar har utmärkt sig på flera områden, inklusive kort responstid och ingångsfördröjning (“input lag”), vilket är A och O för tävlingsinriktade gamers.

SM8600 är snabb också: vi uppmätte fördröjningen till 14 millisekunder, vilket är fullt i klass med OLED-skärmarna.

Nanocell

LG SM8600 har en 4K IPS LCD-panel med NanoCell-teknik. Detta är ett färgfilter som tar bort ljus med oönskade våglängder, vilket gör att TV:n kan återge renare och mer naturtrogna färger. LCD-panelen har LED-belysning i kanterna (Edge LED). De som vill ha en TV med direkt LED-bakgrundsbelysning (så kallad Full Array) bör hellre ta en titt på toppmodellen SM9500. Det är också värt att nämna att bildbehandlingen utförs av LG:s Alpha 7 s2-chip, samma som sitter i LG OLED B9.

Bildkvalitet

Som vi sa inledningsvis är det ingen tvekan om att LG:s LCD-skärmar har hamnat lite i skuggan av märkets egna OLED-skärmar. Det är kanske lite oförtjänt, för SM8600 har många fina egenskaper den också. Första intrycket är att just färgåtergivningen ser extra fin ut: här ser till exempel rött ut som riktigt rött, inte orange! Med mer exakta primärfärger blir det också lättare att få fram de små nyanserna och det är ingen tvekan om att SM8600 har en väldigt neutral, naturlig färgpalett. Tack vare IPS-tekniken lyckas TV:n bevara färgerna även om man inte sitter vinkelrätt mitt framför skärmen.

SM8600 har även gott om ljusstyrka – tillräckligt bra för att titta på TV en solig dag.

LG SM8600 har en tjusig färgåtergivning, men kontrasten är inte i klass med de bästa OLED-skärmarna. Foto: Audun Hage

LG har däremot inte lyckats förbättra det som varit IPS LCD-teknikens stora utmaning: kontrast och svärta. Så fort vi tittar på SM8600 i mörkare omgivningar och/eller med väldigt mörkt bildmaterial syns svagheterna. En annars kontrastrik och visuellt läcker serie som Suits blir dystert blek på LG-skärmen. Svart verkar mer som mörkgrått och bilden förlorar djupkänslan. Samma intryck upprepas när vi utmanar LG-skärmen med HDR-video. Martin Scorseses mästerverk The Irishman får inte djupet och skalan den förtjänar, trots att SM8600 stöder Dolby Vision som det bästa visningsformatet.

Jämfört med LG:s briljanta OLED-skärm OLED B9 blir det helt enkelt grått och trist. En ljusstark men smått kontrastsvag LCD-TV fungerar säkert utmärkt i ljusare delar av världen, men här uppe i kalla Norden där det är ”mörkt halva året” är det ingen tvekan om att vi föredrar en TV med mer kontrast och djupare svärta.

Ljudkvalitet

LG-skärmen lyckas lyfta intrycket lite när det gäller ljudet. Filmen The Irishman har många dialogscener mellan legenderna De Niro, Pacino och Pesci, SM8600 har ett distinkt och tydligt mellanregister som får fram och ut rösterna. Här finns också överraskande fyllig bas, vilket bidrar till en genomgående bra ljudbild. De som vill uppgradera ljudet har goda möjligheter: SM8600 stöder Dolby Atmos och kan enkelt skicka vidare ljudsignalen till en kompatibel soundbar via HDMI ARC.

Slutsats

LG 65SM8600 har ett par klara styrkor och svagheter. Här får du glädje av LG:s smarta TV-ekosystem WebOS, med användarvänlig pekfjärr, massor av appar och kompatibilitet med alla viktiga video- och ljudformat. Bildkvaliteten är utomordentlig och utmärker sig framför allt med fin, naturlig färgåtergivning. Den här LCD-skärmen ser bra ut i dagsljus. I filmläget lider bilden tyvärr av en ganska medelmåttig kontrast, vilket hämmar upplevelsen av filmer och serier i biomörkret”. Här är SM8600 en stark kontrast till en populär konkurrent som Samsung UE65RU8005 med VA LCD-panel, för att inte tala om LG:s egna OLED-skärmar som är några av marknadens bästa.

Karakter
LG 65SM8600
Premium

Ljud & Bild tycker

LG SM8600 levererar en skarp och färgrik bild med bred betraktningsvinkel. Användarvänligheten är också utmärkt, med kort fördröjning som bonus för spelare. Ljusstyrka och kontrast är bara medelbra och svärtan är inget att skryta med – en markant skillnad mot LG:s egna OLED-skärmar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen