Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sony XH90: Här är Sonys nya ”Playstation TV”

Nu när nya spelkonsoler som PlayStation 5 är på ingång släpper Sony en TV som är skräddarsydd för gaming.

Skrivet av / 2020-05-19 - 14:10
Sony XH90: Här är Sonys nya ”Playstation TV”

2020 blir antagligen ett bra år för spelentusiaster: före jul väntas nästa generations spelkonsoler PlayStation 5 och Xbox series X dyka upp, som båda utlovar markant bättre spelkänsla med nästan fotorealistisk grafik. Det finns bara en nackdel: Du kommer förmodligen att behöva en ny TV för att kunna njuta av dem!

Både Sony och Microsoft har bekräftat att de nya spelkonsolerna kommer att ha den senaste HDMI-standarden (2.1). Sony har också meddelat att PlayStation 5 kommer att stödja spel i 4K-upplösning med upp till 120 bilder per sekund, vilket också kräver en TV med den senaste generationen HDMI-kontakt.

Just detta med HDMI 2.1 har orsakat en del huvudbry bland TV-tillverkarna: i dagsläget är det bara ett fåtal, även bland de senaste 2020-modellerna, som är kompatibla med den nya tekniken. LG och Samsung har varit tidigt ute, men nu är även Sony – självaste PlayStation-tillverkaren – äntligen på banan med en tvättäkta gaming-TV. Fattas bara annat!

Sony XH90: 4K LCD-TV med HDMI 2.1

Sony vill locka till sig gaming-fantaster med sin nya spel-TV, XH90. (Foto: Sony)

Sony har just lanserat den nya Android-TV:n XH90 som kommer att säljas i Europa från slutet av maj. XH90 har uppgraderad bild- och ljudkvalitet och Sony berättar att den är byggd för att vara ”en bra följeslagare till nästa generations spelkonsoler”. XH90 finns i en mängd olika storlekar, från 55 upp till 85 tum!

På bildsidan kan XH90 skryta med direkt LED-bakgrundsbelysning, kallad Full-Array Local Dimming, som ändrar ljusnivån dynamiskt i olika områden på skärmen beroende på innehållet. Det vet vi brukar ge en betydande förbättring av kontrast och ljusstyrka och kommer säkert att göra stor skillnad med mycket innehåll i HDR-kvalitet. Dessutom stöder Sony-skärmen både Dolby Vision HDR-video och Dolby Atmos-ljudbehandling. All bildbehandling görs av Sonys avancerade X1-videoprocessor.

I övrigt har XH90 med Netflix Caibrated Mode, som ger en neutral bild precis som innehållsskaparna vill ha den.

Ljudmässigt har XH90 så kallade Acoustic Multi-Audio (65 tum och större versioner). Den har ytterligare två högtalare på baksidan av TV:n, vilket skapar en utökad surroundeffekt.

Russinen i kakan för spelfans är dock att XH90 (som en av få TV-apparater från Sony i år) kommer att stödja 4K/120 fps-bildfrekvens och kort responstid från HDMI-ingångarna. På så sätt ska den kunna garantera en maximal spelkänsla. Observera dock att denna funktion enligt Sony först kommer efter en senare programuppdatering.

Android-TV

XH90-serien är en Android TV (version 9 Pie) och har följaktligen Google Assistant-röststyrning och Chromecast inbyggt, vilket ger användarna enkel tillgång till innehåll, tjänster och delning via olika enheter. Sony-skärmen stöder Apple AirPlay 2 och kan strömma filmer, musik, spel och foton från iOS-enheter.

XH90 4K HDR Full Array släpps i Europa mot slutet av maj.

Priser

KD85XH90 (85 tum): 38 000 kr
KD75XH90 (75 tum): 27 000 kr
KD65XH90 (65 tum): 19 000 kr
KD55XH90 (55 tum): 16 000 kr

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

3 reaktioner på ”Sony XH90: Här är Sonys nya ”Playstation TV””

  1. Mikael Habel

    Ni har ju lovordat den här tvn för spel. Den ska ju få 120bilder/sec i 4 k efter uppdatering.
    Vet du om KD85XH9505 oxå får den egenskapen efter uppdatering? Den verkar ju vara mer påkostad generellt.
    Får inget vettigt svar från Sony.
    Väl mött/Mikael Habel

    1. Hei Mikael! XH9505 har et mer påkostet bildepanel (flere LED-soner). Tyvärr har den kun HDMI 2.0 chipset, så ingen støtte for 4K/120 fps. Dette er det kun XH90 og ZH8 som gjør blant 2020-modellene från Sony. Mvh Audun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen