HD i 300 tum till ”vrakpris”

HD i 300 tum till ”vrakpris”

HD i 300 tum till "vrakpris"

De nya HD-källorna gör filmupplevelserna förtrollande levande, tack vare sin knivskarpa bild och praktfulla färger. Det billigaste sättet att få stor bild i HD är med en projektor. Vi har testat de billigaste modellerna som har 1080p-upplösning.

Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.

Sedan HD-kriget tog slut och Blu-ray gick segrande ur striden har urvalet av filmer raskt blivit mycket bättre. Alla storfilmer kommer numera ut på det nya DVD-formatet, som är överlägset det gamla på alla sätt och vis. De viktigaste skillnaderna är mycket högre bild- och ljudkvalitet, vilket återigen ger mycket mer verklighetstrogna upplevelser. Till och med på en liten 32-tums TV-skärm ser man skillnad på DVD och Blu-ray, men det är inte förrän man kommer upp till 50 tum det verkligen börjar hända saker och ting!

Den som vill ha så trovärdiga filmupplevelser i vardagsrummet som möjligt har ingenting emot att ta ett steg till och satsa på en HD-projektor och en filmduk på minst 90–100 tum. Då kan man verkligen börja tala om bio hemma!
De första projektorerna med äkta HD-upplösning (1080p) kostade mer än 100 000 kronor. 2007 kröp de första ner under 30 000 kronor. I år kan man köpa 1080p-projektorer för gott och väl under 20 000 kronor. Tänk bara, 100 eller varför inte 300 tum knivskarp bild! Slå det om ni kan, LCD och plasma!

Men det är inte bara upplösning som är avgörande för bildkvaliteten. Även med hög­upplöst bild betyder kontrast, ljusstyrka och skärpa mycket för känslan. En 1080p-panel kostar dessutom mer än en panel med 720 linjer (”HD-ready”), även när det gäller processorkraft. Kraftigare processor kräver en starkare lampa, vilket återigen ställer högre krav på en stabil konstruktion om inte projektorn ska gå i bitar på grund av överhettning. Avkylningen kan lätt leda till ett högre fläktljud.

I detta test tar vi oss an fem tillverkares instegsmodeller. De varierar i pris, från 16 000 kronor till nästan dubbelt så mycket. Det är uppenbarligen inte alla märken som kan erbjuda en superbillig 1080p-projektor, vilket få oss att undra om de billigaste verkligen kan bjuda på fullgoda filmupplevelser.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
1 månad for 0:-
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 1 månad
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

Fakta
Sanyo PLV-Z700
LCD, 1080p/24
1200 ANSI Lumen
10 000:1 (dynamisk iris)
21 dB fläktljud
Lens shift
Pris: 15 900 kr

Pris

15900 :-

Bästa priser

Produkter i testet
Tack vare lins i äkta 2,35:1-bredformat och imponerande kontrast har Panasonics projektor testets bästa bild.

Bildkvalitet handlar inte bara om kontrast, inte enbart om ljusstyrka eller upplösning heller. Det är de olika egenskapernas synergi som avgör den totala bildkvaliteten. Med en angiven kontrast på hela 60 000:1 (med dynamisk iris aktiverad), 1600 ANSI Lumen och – bäst av allt – ett fullformats 2,35:1-objektiv som kan visa äkta Cinemascope-filmer med full upplösning, är det klart att konkurrenterna bör bli lite nervösa av Panasonic PT-AE3000.

Projektorn ser inte särskilt stilig ut, men fläkten är ganska tystgående och när vi upptäcker hur enkel PT-AE3000 är att sköta så förlåter vi den gärna. Det finns dessutom hela tre HDMI-ingångar, två komponentvideoingångar och en datoringång.

Bildkvalitet
Utan att göra några inställningar alls är projektorn helt enkelt bländande bra. Tillsammans med Sony har den testet bästa bild i okalibrerat tillstånd. Bilden är oerhört skarp, färgmättnaden är särdeles bra och det finns massor av detaljer i mörka områden. Sony har en lite mörkare svärta, trots Panasonics extrema angivna kontrastnivå. Men Panasonic har fler detaljer i skuggor, plus att den är mer kraftfull i ljusa områden. Himlar, ljus, eldsflammor, you get the picture… Den kraftigare lampan ger mer bländande scener. Bilden ger också ett bättre intryck av djup hos Panasonic, vi ser fler detaljer i skogar och gräs, och Leonardo DiCaprios skäggstubb är ett strå vassare i ”Blood Diamond”.

Efter kalibrering är skuggorna ännu lite mörkare. Det känns som om man tar bort en tunn slöja från bilden och djupet ökar. Sammantaget är bilden testets bästa, knappt före Sonys. Sonys projektor har mer mättade färger och bilden är lika skarp som hos Panasonic. En mörkare svärta talar också till Sonys fördel, men vi tycker att färgåtergivningen är jämnare, fokus är lite skarpare och detaljnivån i skuggor är aningen bättre hos Panasonic. Är den då värd 4 000 kronor extra? På anamorfa 2,35:1-filmer, som blivit allt vanligare, är svaret ja. PT-AE3000 återger dessa med högre upplösning, något som märks särskilt tydligt på en stor filmduk.

BetygFakta Panasonic PT-AE3000 LCD, 1080p/24fps 1600 ANSI Lumen 60 000:1 (dynamisk iris) 26 dB fläktljud Lens shift Pris: 29 000 krPris: 29000 kr
PlusDetaljerad svärta. Strålande ljusstyrka. Mättade och naturliga färger. Lättmonterad.
MinusLite dyr?
Sanyo PLV-Z700
Med ett pris på 16 000 kronor är PLV-Z700 definitivt en av billigaste HD-projektorerna. Kan den mäta sig med resten av deltagarna?
Epson EH-TW2800
Epson tillhör våra favoriter när det handlar om mer kostsamma LCD-projektorer. Men hur klarar sig deras första 1080-projektor för under 20 000 kronor?
Optoma HD800X LV
Testets enda DLP-projektor har ett par kompromisser för att få ner priset. Men den har ändå en av testets bästa bilder!
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till HD i 300 tum till ”vrakpris”

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har ljud från Onkyo

  TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG:s nya LCD-skärm mäta sig med OLED?

  LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

   data-srcset

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

   data-srcset

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...

   data-srcset

  Här börjar OLED

  LG:s billigaste OLED-modell ger fenomenal bildkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Den är så bra att konkurrenterna darrar på manschetten!

   data-srcset

  Enorm TV för de kräsna

  Årets största TV från Panasonic serverar en gnistrande bildkvalitet.

   data-srcset

  Konstutställning på väggen

  Samsungs superläckra tavel-TV The Frame är tillbaka i turboladdad QLED-version. Det har gett bildkvaliteten ett rejält lyft!

   data-srcset

  Äkta storskärmar till mini-pris

  En stor TV med bra bild behöver inte kosta en förmögenhet: vårt test visar att du nu kan få en stor och bra TV med få kompromisser för strax över 10 000 kronor!

  Scroll to Top