TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

HD i 300 tum till ”vrakpris”

HD i 300 tum till "vrakpris"

De nya HD-källorna gör filmupplevelserna förtrollande levande, tack vare sin knivskarpa bild och praktfulla färger. Det billigaste sättet att få stor bild i HD är med en projektor. Vi har testat de billigaste modellerna som har 1080p-upplösning.

forfatter
Publicerad 2009-09-13 - 20:03
L&B tycker
Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.
Specifikationer

Fakta
Sanyo PLV-Z700
LCD, 1080p/24
1200 ANSI Lumen
10 000:1 (dynamisk iris)
21 dB fläktljud
Lens shift
Pris: 15 900 kr

Riktpris: 15900Pr. 2009-09-13 Produktsida
Produkter i testet
 • Sanyo PLV-Z700
 • Epson EH-TW2800
 • Optoma HD800X LV
 • Panasonic PT-AE3000
 • Sedan HD-kriget tog slut och Blu-ray gick segrande ur striden har urvalet av filmer raskt blivit mycket bättre. Alla storfilmer kommer numera ut på det nya DVD-formatet, som är överlägset det gamla på alla sätt och vis. De viktigaste skillnaderna är mycket högre bild- och ljudkvalitet, vilket återigen ger mycket mer verklighetstrogna upplevelser. Till och med på en liten 32-tums TV-skärm ser man skillnad på DVD och Blu-ray, men det är inte förrän man kommer upp till 50 tum det verkligen börjar hända saker och ting!

  Den som vill ha så trovärdiga filmupplevelser i vardagsrummet som möjligt har ingenting emot att ta ett steg till och satsa på en HD-projektor och en filmduk på minst 90–100 tum. Då kan man verkligen börja tala om bio hemma!
  De första projektorerna med äkta HD-upplösning (1080p) kostade mer än 100 000 kronor. 2007 kröp de första ner under 30 000 kronor. I år kan man köpa 1080p-projektorer för gott och väl under 20 000 kronor. Tänk bara, 100 eller varför inte 300 tum knivskarp bild! Slå det om ni kan, LCD och plasma!

  Men det är inte bara upplösning som är avgörande för bildkvaliteten. Även med hög­upplöst bild betyder kontrast, ljusstyrka och skärpa mycket för känslan. En 1080p-panel kostar dessutom mer än en panel med 720 linjer (”HD-ready”), även när det gäller processorkraft. Kraftigare processor kräver en starkare lampa, vilket återigen ställer högre krav på en stabil konstruktion om inte projektorn ska gå i bitar på grund av överhettning. Avkylningen kan lätt leda till ett högre fläktljud.

  I detta test tar vi oss an fem tillverkares instegsmodeller. De varierar i pris, från 16 000 kronor till nästan dubbelt så mycket. Det är uppenbarligen inte alla märken som kan erbjuda en superbillig 1080p-projektor, vilket få oss att undra om de billigaste verkligen kan bjuda på fullgoda filmupplevelser.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  LB+ Månad

  kr 119,00

  KÖP

  LB+ Vecka

  kr 59,00

  KÖP
  Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

  Produkter i testet

  Sanyo PLV-Z700

  Billig väg till HD

  Med ett pris på 16 000 kronor är PLV-Z700 definitivt en av billigaste HD-projektorerna. Kan den mäta sig med resten av deltagarna?

  Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
  Matt svärta.

  Epson EH-TW2800

  Med opartisk blick

  Epson tillhör våra favoriter när det handlar om mer kostsamma LCD-projektorer. Men hur klarar sig deras första 1080-projektor för under 20 000 kronor?

  Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
  Matt svärta.

  Optoma HD800X LV

  Skarp som ett rakblad

  Testets enda DLP-projektor har ett par kompromisser för att få ner priset. Men den har ändå en av testets bästa bilder!

  Knivskarp bild. Superb svärta. Bra färger. Lågt pris.
  Brummande fläkt. Ingen linsjustering.

  Panasonic PT-AE3000

  Äkta bred- format

  Tack vare lins i äkta 2,35:1-bredformat och imponerande kontrast har Panasonics projektor testets bästa bild.

  Detaljerad svärta. Strålande ljusstyrka. Mättade och naturliga färger. Lättmonterad.
  Lite dyr?

  Senaste artiklar:

  Lämna en kommentar

  You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

  Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

  lbpluss
  Nya ljudformat i LG TV från 2023 LG lanserar stöd för DTS-surroundljud i sina kommande TV-modeller för 2023
  lbpluss
  IFA 2022: LG lanserar flexibel OLED-skärm LG: s nya OLED-skärm är skräddarsydd för gaming och kan växla mellan böjd och platt med en knapptryckning. Men priset är saftigt!
  lbpluss
  Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
  Bild av studiokvalitet Panasonic LZ1500E ger imponerande hög kontrast och färgexakta bilder, och är något av det närmaste vi kan komma en studiomonitor för hemmabruk. En TV för den riktigt kräsna!
  lbpluss
  Samsung Relumino Ett nytt bildläge för Samsung TV-apparater ska göra bilden lättare att tyda för personer med nedsatt syn.
  Följ Ljud & Bild