Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

HD i 300 tum till ”vrakpris”

HD i 300 tum till "vrakpris"

De nya HD-källorna gör filmupplevelserna förtrollande levande, tack vare sin knivskarpa bild och praktfulla färger. Det billigaste sättet att få stor bild i HD är med en projektor. Vi har testat de billigaste modellerna som har 1080p-upplösning.
Ljud & Bild tycker
Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.
Specifikationer

Fakta
Sanyo PLV-Z700
LCD, 1080p/24
1200 ANSI Lumen
10 000:1 (dynamisk iris)
21 dB fläktljud
Lens shift
Pris: 15 900 kr

Sedan HD-kriget tog slut och Blu-ray gick segrande ur striden har urvalet av filmer raskt blivit mycket bättre. Alla storfilmer kommer numera ut på det nya DVD-formatet, som är överlägset det gamla på alla sätt och vis. De viktigaste skillnaderna är mycket högre bild- och ljudkvalitet, vilket återigen ger mycket mer verklighetstrogna upplevelser. Till och med på en liten 32-tums TV-skärm ser man skillnad på DVD och Blu-ray, men det är inte förrän man kommer upp till 50 tum det verkligen börjar hända saker och ting!

Den som vill ha så trovärdiga filmupplevelser i vardagsrummet som möjligt har ingenting emot att ta ett steg till och satsa på en HD-projektor och en filmduk på minst 90–100 tum. Då kan man verkligen börja tala om bio hemma!
De första projektorerna med äkta HD-upplösning (1080p) kostade mer än 100 000 kronor. 2007 kröp de första ner under 30 000 kronor. I år kan man köpa 1080p-projektorer för gott och väl under 20 000 kronor. Tänk bara, 100 eller varför inte 300 tum knivskarp bild! Slå det om ni kan, LCD och plasma!

Men det är inte bara upplösning som är avgörande för bildkvaliteten. Även med hög­upplöst bild betyder kontrast, ljusstyrka och skärpa mycket för känslan. En 1080p-panel kostar dessutom mer än en panel med 720 linjer (”HD-ready”), även när det gäller processorkraft. Kraftigare processor kräver en starkare lampa, vilket återigen ställer högre krav på en stabil konstruktion om inte projektorn ska gå i bitar på grund av överhettning. Avkylningen kan lätt leda till ett högre fläktljud.

I detta test tar vi oss an fem tillverkares instegsmodeller. De varierar i pris, från 16 000 kronor till nästan dubbelt så mycket. Det är uppenbarligen inte alla märken som kan erbjuda en superbillig 1080p-projektor, vilket få oss att undra om de billigaste verkligen kan bjuda på fullgoda filmupplevelser.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Sanyo PLV-Z700

Billig väg till HD

Med ett pris på 16 000 kronor är PLV-Z700 definitivt en av billigaste HD-projektorerna. Kan den mäta sig med resten av deltagarna?

Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.

Epson EH-TW2800

Med opartisk blick

Epson tillhör våra favoriter när det handlar om mer kostsamma LCD-projektorer. Men hur klarar sig deras första 1080-projektor för under 20 000 kronor?

Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.

Optoma HD800X LV

Skarp som ett rakblad

Testets enda DLP-projektor har ett par kompromisser för att få ner priset. Men den har ändå en av testets bästa bilder!

Knivskarp bild. Superb svärta. Bra färger. Lågt pris.
Brummande fläkt. Ingen linsjustering.

Panasonic PT-AE3000

Äkta bred- format

Tack vare lins i äkta 2,35:1-bredformat och imponerande kontrast har Panasonics projektor testets bästa bild.

Detaljerad svärta. Strålande ljusstyrka. Mättade och naturliga färger. Lättmonterad.
Lite dyr?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.