TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Panasonic PT-AE3000

Äkta bred- format

Tack vare lins i äkta 2,35:1-bredformat och imponerande kontrast har Panasonics projektor testets bästa bild.

forfatter
Publicerad 2009-09-13 - 20:03
Ljud & Bild tycker
Detaljerad svärta. Strålande ljusstyrka. Mättade och naturliga färger. Lättmonterad.
Lite dyr?
Specifikationer
Fakta Panasonic PT-AE3000 LCD, 1080p/24fps 1600 ANSI Lumen 60 000:1 (dynamisk iris) 26 dB fläktljud Lens shift Pris: 29 000 kr

Bildkvalitet handlar inte bara om kontrast, inte enbart om ljusstyrka eller upplösning heller. Det är de olika egenskapernas synergi som avgör den totala bildkvaliteten. Med en angiven kontrast på hela 60 000:1 (med dynamisk iris aktiverad), 1600 ANSI Lumen och – bäst av allt – ett fullformats 2,35:1-objektiv som kan visa äkta Cinemascope-filmer med full upplösning, är det klart att konkurrenterna bör bli lite nervösa av Panasonic PT-AE3000.

Projektorn ser inte särskilt stilig ut, men fläkten är ganska tystgående och när vi upptäcker hur enkel PT-AE3000 är att sköta så förlåter vi den gärna. Det finns dessutom hela tre HDMI-ingångar, två komponentvideoingångar och en datoringång.

Bildkvalitet
Utan att göra några inställningar alls är projektorn helt enkelt bländande bra. Tillsammans med Sony har den testet bästa bild i okalibrerat tillstånd. Bilden är oerhört skarp, färgmättnaden är särdeles bra och det finns massor av detaljer i mörka områden. Sony har en lite mörkare svärta, trots Panasonics extrema angivna kontrastnivå. Men Panasonic har fler detaljer i skuggor, plus att den är mer kraftfull i ljusa områden. Himlar, ljus, eldsflammor, you get the picture… Den kraftigare lampan ger mer bländande scener. Bilden ger också ett bättre intryck av djup hos Panasonic, vi ser fler detaljer i skogar och gräs, och Leonardo DiCaprios skäggstubb är ett strå vassare i ”Blood Diamond”.

Efter kalibrering är skuggorna ännu lite mörkare. Det känns som om man tar bort en tunn slöja från bilden och djupet ökar. Sammantaget är bilden testets bästa, knappt före Sonys. Sonys projektor har mer mättade färger och bilden är lika skarp som hos Panasonic. En mörkare svärta talar också till Sonys fördel, men vi tycker att färgåtergivningen är jämnare, fokus är lite skarpare och detaljnivån i skuggor är aningen bättre hos Panasonic. Är den då värd 4 000 kronor extra? På anamorfa 2,35:1-filmer, som blivit allt vanligare, är svaret ja. PT-AE3000 återger dessa med högre upplösning, något som märks särskilt tydligt på en stor filmduk.

Också i detta test:

Sanyo PLV-Z700

Billig väg till HD

Med ett pris på 16 000 kronor är PLV-Z700 definitivt en av billigaste HD-projektorerna. Kan den mäta sig med resten av deltagarna?

Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.

Epson EH-TW2800

Med opartisk blick

Epson tillhör våra favoriter när det handlar om mer kostsamma LCD-projektorer. Men hur klarar sig deras första 1080-projektor för under 20 000 kronor?

Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.

Optoma HD800X LV

Skarp som ett rakblad

Testets enda DLP-projektor har ett par kompromisser för att få ner priset. Men den har ändå en av testets bästa bilder!

Knivskarp bild. Superb svärta. Bra färger. Lågt pris.
Brummande fläkt. Ingen linsjustering.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
McIntosh uppdaterar MX100 med Control4 Nu kan du integrera processorn i ditt smarta hem.
Ny Blu-ray-spelare från Reavon Nykomlingen UBR-X110 har uppgraderats med möjligheten att spela SACD.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend