TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Optoma HD800X LV

Skarp som ett rakblad

Testets enda DLP-projektor har ett par kompromisser för att få ner priset. Men den har ändå en av testets bästa bilder!

forfatter
Publicerad 2009-09-13 - 20:03
Ljud & Bild tycker
Knivskarp bild. Superb svärta. Bra färger. Lågt pris.
Brummande fläkt. Ingen linsjustering.
Specifikationer
Fakta Optoma HD800XLV DLP (DarkChip 1) Inte äkta 1080p/24 2000 ANSI Lumen 8000:1 (dynamisk iris) 28 dB fläktljud Pris: 16 500 kr

För att få ner priset på HD800XLV har Optoma använt sig av en bildpanel av äldre typ, DarkChip 1 från Texas Instruments. Denna används numera mest i billiga kontorsprojektorer där svärtan inte är så viktig (i dag är DarkChip 2 och 3 vanligast). DLP-tekniken har just kontrast som främsta egenskap i förhållande till LCD, men det ska bli spännande att se om detta fortfarande gäller med den äldre bildpanelen.

Optoma har ingen optisk linsjustering, vilket sänker användarvänligheten. Man måste därför vinkla projektorn optimalt mot filmduken från början (takmontering ger bäst resultat). Dess­utom hörs fläkten, särskilt på lågmälda scener. Den här projektorn passar bäst i hemmabiografer av den högljudda sorten.

Bildkvalitet
Om man kan leva med den surrande fläkten kan man glädja sig åt en gnistrande bild direkt när man tar upp HD800XLV ur kartongen. Svärtan är mörk och dessutom är ljusstyrkan mycket imponerande (2000 Lumen). Vitt är verkligen strålande vitt! Briljant optik i kombination med en bättre fill-rate än LCD gör dessutom bilden superskarp. Skarpast i hela testet, faktiskt! Färgerna har en ordentlig intensitet, vilket ger skogar och gräsmattor djup och detaljer. Detta tack vare BrilliantColor, som åstadkommer sekundärfärgerna turkos, rosa och gul som komplement till primärfärgerna röd, grön och blå. Färgåtergivningen känns ändå lite kall och klinisk, den blir lite mer ”digital” än LCD-projektorernas mer organiska bild. Eldsflammor är lite vitare än hos de övriga testdeltagarna. Dessutom har projektorn en viss regnbågseffekt, fast i ärlighetens namn märker vi knappt av den.

Med exakt kalibrerad svärta och vitnivå med hjälp av ”The Calibrator” är bilden ännu mer gnistrande. Den har bättre djupkänsla och ännu mer välmarkerade mörka områden. Äntligen kan film noir som ”The Dark Knight” och den första ”Terminator” avnjutas i all sin mörka prakt och ge de dunkla intryck som de var tänkta att leverera. För de här pengarna har Optoma-projektorn den bästa bild vi sett hittills, och den ligger baske mig inte långt efter de dyrare modellerna från Panasonic och Sony!

 

Också i detta test:

Sanyo PLV-Z700

Billig väg till HD

Med ett pris på 16 000 kronor är PLV-Z700 definitivt en av billigaste HD-projektorerna. Kan den mäta sig med resten av deltagarna?

Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.

Epson EH-TW2800

Med opartisk blick

Epson tillhör våra favoriter när det handlar om mer kostsamma LCD-projektorer. Men hur klarar sig deras första 1080-projektor för under 20 000 kronor?

Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.

Panasonic PT-AE3000

Äkta bred- format

Tack vare lins i äkta 2,35:1-bredformat och imponerande kontrast har Panasonics projektor testets bästa bild.

Detaljerad svärta. Strålande ljusstyrka. Mättade och naturliga färger. Lättmonterad.
Lite dyr?

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
McIntosh uppdaterar MX100 med Control4 Nu kan du integrera processorn i ditt smarta hem.
Ny Blu-ray-spelare från Reavon Nykomlingen UBR-X110 har uppgraderats med möjligheten att spela SACD.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend