Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Epson EH-TW2800

Med opartisk blick

Epson tillhör våra favoriter när det handlar om mer kostsamma LCD-projektorer. Men hur klarar sig deras första 1080-projektor för under 20 000 kronor?
Ljud & Bild tycker
Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.
Specifikationer
Fakta Epson EH-TW2800 LCD inte äkta 1080p/24 1600 ANSI Lumen 16 000:1 (dynamisk iris) 22 dB fläktljud Lens shift Pris: 21 700 kr

Jämfört med Epsons läckra och ström­linjeformade hemmabiomodeller i de högre prisklasserna är EH-TW2800 en ganska så trist konstruktion. Den påminner mer om en stor kontorsmodell än något som är avsett för hemmaunderhållning.

Fjärrkontrollen är ganska så stor och mycket överskådlig tack vare stora, fina knappar och genvägar till färgbalans, bildformat, skärpa och testmönster. Fast av någon outgrundlig anledning inte till kontrast och ljusstyrka.
Fläktljud hörs det inte mycket av, man kan montera projektorn ganska så nära soffan utan att man tänker på fläktens surrande.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen har Epson-projektorn en skarp bild med välmättade färger. En scen ur filmen ”Blood Diamond” med ett brinnande hus har realistiska eldsflammor, utan att bilden bränner ut i de ljusaste områdena. Lågorna är naturligt gula, med fin skärpa och gott om detaljer. Samtidigt återges Leonardo DiCaprios hy med nyanserade toner. Han är varken för blek eller för röd i ansiktet (och färgbalansen kan dessutom justeras åt det håll man vill).

Bilden är rent allmänt bättre än hos Sanyo och har en bättre känsla av djup och tredimensionalitet. Optiken har ännu lite skarpare fokus, med aningen fler detaljer i skägg och hår. Svärtan är dock lite matt här också, så man får inte direkt någon stor film noir-känsla av Batman-filmen ”The Dark Knight”.

När vi aktiverar den dynamiska irisen blir mörka områden skarpare och djupare, så vi dras in mer i handlingen. Bilden blir mer tredimensionell och det känns som om bakgrunden i bilden drar sig lite inåt. Svärtan hade dock kunnat vara ännu mörkare. När projektorn är optimalt kalibrerad i båda ändar av gråtonskalan får vi en klarare bild med lite skarpare skuggor och ännu lite mer djup. Svartaste svart är fortfarande lite grått, men inte mer än hos en ganska så bra LCD-TV. Det visuella uttrycket är med andra ord tillräckligt bra för tämligen storslagna bioupplevelser.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sanyo PLV-Z700

Billig väg till HD

Med ett pris på 16 000 kronor är PLV-Z700 definitivt en av billigaste HD-projektorerna. Kan den mäta sig med resten av deltagarna?

Billig. Lättanvänd. Lättplacerad.
Matt svärta.

Optoma HD800X LV

Skarp som ett rakblad

Testets enda DLP-projektor har ett par kompromisser för att få ner priset. Men den har ändå en av testets bästa bilder!

Knivskarp bild. Superb svärta. Bra färger. Lågt pris.
Brummande fläkt. Ingen linsjustering.

Panasonic PT-AE3000

Äkta bred- format

Tack vare lins i äkta 2,35:1-bredformat och imponerande kontrast har Panasonics projektor testets bästa bild.

Detaljerad svärta. Strålande ljusstyrka. Mättade och naturliga färger. Lättmonterad.
Lite dyr?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.