Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung 55JU6875

Close, but no cigar

Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.

Av / 2015-12-23 - 05:00
Samsung 55JU6875
Audun Hage

Samsung är marknadsledande i TV-segmentet. Det betonas av ett stort antal olika modeller i serierna 5, 6, 7, 8 och 9! 55JU6875 som vi testar här är till exempel en av ”toppmodellerna” i 6-serien. Vid första anblicken påminner den om sina dyrare kusiner, men här är det bara sockeln som är konkav, själva skärmen är platt. Den silvergrå ramen ser ut som borstad metall, men är gjord av grå plast. Men designen är förnuftig, med sidoriktade kontakter som förenklar väggmontering.

 

Användning och finesser

55JU6875 är utrustad med Samsungs eget Tizen-operativsystem, som vi anser vara det bästa på marknaden just nu. Ett av skälen är urvalet av intressanta appar, men det viktigaste är att systemet är enkelt att använda och passar oavsett om man vill titta på YouTube, Netflix eller direktsänd TV. Man kan hoppa in i och ut ur appar hur man vill och sedan fortsätta titta där man var utan att behöva börja om från början varje gång. Däremot noterar vi att den här modellen saknar den sista ”växeln” jämfört med de turboladdade 8- och 9-serierna. Den känns därför inte överlägsen konkurrenterna.

 

Bildkvalitet

Den här Samsung-TV:n är lite speciell eftersom den har en LCD-panel med så kallade nanokristaller. Något förenklat sitter det ett extra skikt med små nanopartiklar bakom LCD-panelen, som ökar det totala spektrat av färger som skärmen kan visa. Vi känner igen tekniken från Samsungs avancerade S’UHD-modeller, men här är den alltså i en billigare version.

Vårt intryck är också att Samsung-skärmen återger färger på ett tämligen spektakulärt sätt. Allt bildmaterial har rikare färgnyanser och det märks särskilt att röda färger (tänk Coca-cola och Ferrari-bilar) har en annan, mer naturtrogen nyans och att bilden är livligare. Skärpan och mängden detaljer är också utmärkt. 55JU6875 klarar alla sorters signaler, från standard till äkta Ultra-HD, på ett bra sätt.

De starka kulörerna lyckas dock inte dölja det faktum att vi har att göra med en ganska så ordinär LCD-TV när allt kommer till kritan. Svärtan, det mörkaste svart som TV:n kan visa, och det totala kontrastomfånget är också bara medelbra. Dessutom är ljuset från de kantmonterade lysdioderna en aning ojämnt fördelat på skärmen och orsakar tendenser till skuggiga effekter i mörka områden. För övrigt har skärmen en ganska så snäv betraktningsvinkel. Vi behövde inte flytta oss långt ut mot sidan för att de så fina färgerna skulle bli urlakade. Bortsett från de fräscha färgerna känns bildkvaliteten tämligen ordinär.

 

Ljudkvalitet

Samsung-skärmen har ett standardljudsystem med 2 x 10 watt och högtalare i nederkant, utan ”woofer” till basen. Ljudet är varmt och fylligt men ganska så instängt och mörkt i klangen och utan särskilt klar diskant. Jämfört med rivalen från Grundig låter 55JU6875 betydligt mer instängt, ungefär som om nyhetsuppläsarna pratar i en pappkartong. Vi misstänker att de flesta lär föredra att investera i en separat soundbar när de hör det här.

 

Slutsats

Den här TV:n från Samsung presterar förhållandevis bra när det gäller design och användarvänlighet, och bildkvaliteten är bra om än inte bäst i det här sällskapet. Även om färgerna är fina och detaljerna knivskarpa så ligger inte kontrasten och svärtan i topp. Ljudet är också ganska så mesigt och instängt. 55JU6875 är bra, men inte någon highend-TV till budgetpris som man hade kunnat hoppas. Vi tycker att det finns bättre köp i Samsungs sortiment och hos några av konkurrenterna.

Ljud & Bild tycker

Grym skärpa och fenomenala färger är några av Samsung-skärmens imponatorfaktorer. Den har också ett mycket bra smart-system och bra urval av appar. Kontrast, svärta och ljusfördelning är inte fullt lika bra som de bästa egenskaperna.

Också i detta test:

5 billiga TV-apparater med 4K

Philips 55PUT6400

Sen, men bra?

Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …

Philips-skärmen är ganska så nedbantad när det gäller funktioner men har bra fart på smartfinesserna tack vare Android-operativsystemet som ger stora möjligheter. Låg input lag (20 ms).
Konkurrensen är hård i den här klassen och Philips bildkvalitet hamnar längre bak i startfältet, särskilt när det gäller uppskalning av vanliga TV-program.
Läs hela testet

Grundig 55VLX9570BP

Skarp nykomling

Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.

Utmärkt ljusstyrka, kontrast och skärpa gör att Grundig-skärmen imponerar med tanke på priset.
Bildbehandlingen är inte lika bra på alla områden, särskilt brusreduceringen och uppskalningen känns otillräcklig.
Läs hela testet

Sony Bravia KD-55X8505C

Bra allroundare

Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.

Den tunna och eleganta Sony-skärmen har utmärkt bildbehandling och lyckas till och med få lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Låg ”input lag” runt 36 ms är ett argument för spelfantasterna.
Det nya Android-gränssnittet haltar fortfarande lite här och där.
Läs hela testet

Panasonic TX-55CX670

Toppenbild

Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

TX-55CX670 har ett smartsystem som är enkelt att använda och en ytterst välbalanserad bild med grym skärpa, lite brus och utmärkt svärta, plus naturliga färger. En TV som är lätt att gilla!
Aningen ojämn ljusfördelning, bland annat en horisontell rand mitt på skärmen, hindrar bilden från att vara helt felfri.
Läs hela testet

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen