test : Samsung 55JU6875

Close, but no cigar

Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.

Ljud & Bild tycker

Grym skärpa och fenomenala färger är några av Samsung-skärmens imponatorfaktorer. Den har också ett mycket bra smart-system och bra urval av appar.
Kontrast, svärta och ljusfördelning är inte fullt lika bra som de bästa egenskaperna.
 • 55-tums 4K LED-LCD, 3840 x 2160
 • Tizen-operativsystem
 • Ultra Clear Panel
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • Boxer/MPEG4
 • Netflix 4K/HEVC
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 12000 kr

Samsung är marknadsledande i TV-segmentet. Det betonas av ett stort antal olika modeller i serierna 5, 6, 7, 8 och 9! 55JU6875 som vi testar här är till exempel en av ”toppmodellerna” i 6-serien. Vid första anblicken påminner den om sina dyrare kusiner, men här är det bara sockeln som är konkav, själva skärmen är platt. Den silvergrå ramen ser ut som borstad metall, men är gjord av grå plast. Men designen är förnuftig, med sidoriktade kontakter som förenklar väggmontering.

 

Användning och finesser

55JU6875 är utrustad med Samsungs eget Tizen-operativsystem, som vi anser vara det bästa på marknaden just nu. Ett av skälen är urvalet av intressanta appar, men det viktigaste är att systemet är enkelt att använda och passar oavsett om man vill titta på YouTube, Netflix eller direktsänd TV. Man kan hoppa in i och ut ur appar hur man vill och sedan fortsätta titta där man var utan att behöva börja om från början varje gång. Däremot noterar vi att den här modellen saknar den sista ”växeln” jämfört med de turboladdade 8- och 9-serierna. Den känns därför inte överlägsen konkurrenterna.

 

Bildkvalitet

Den här Samsung-TV:n är lite speciell eftersom den har en LCD-panel med så kallade nanokristaller. Något förenklat sitter det ett extra skikt med små nanopartiklar bakom LCD-panelen, som ökar det totala spektrat av färger som skärmen kan visa. Vi känner igen tekniken från Samsungs avancerade S’UHD-modeller, men här är den alltså i en billigare version.

Vårt intryck är också att Samsung-skärmen återger färger på ett tämligen spektakulärt sätt. Allt bildmaterial har rikare färgnyanser och det märks särskilt att röda färger (tänk Coca-cola och Ferrari-bilar) har en annan, mer naturtrogen nyans och att bilden är livligare. Skärpan och mängden detaljer är också utmärkt. 55JU6875 klarar alla sorters signaler, från standard till äkta Ultra-HD, på ett bra sätt.

De starka kulörerna lyckas dock inte dölja det faktum att vi har att göra med en ganska så ordinär LCD-TV när allt kommer till kritan. Svärtan, det mörkaste svart som TV:n kan visa, och det totala kontrastomfånget är också bara medelbra. Dessutom är ljuset från de kantmonterade lysdioderna en aning ojämnt fördelat på skärmen och orsakar tendenser till skuggiga effekter i mörka områden. För övrigt har skärmen en ganska så snäv betraktningsvinkel. Vi behövde inte flytta oss långt ut mot sidan för att de så fina färgerna skulle bli urlakade. Bortsett från de fräscha färgerna känns bildkvaliteten tämligen ordinär.

 

Ljudkvalitet

Samsung-skärmen har ett standardljudsystem med 2 x 10 watt och högtalare i nederkant, utan ”woofer” till basen. Ljudet är varmt och fylligt men ganska så instängt och mörkt i klangen och utan särskilt klar diskant. Jämfört med rivalen från Grundig låter 55JU6875 betydligt mer instängt, ungefär som om nyhetsuppläsarna pratar i en pappkartong. Vi misstänker att de flesta lär föredra att investera i en separat soundbar när de hör det här.

 

Slutsats

Den här TV:n från Samsung presterar förhållandevis bra när det gäller design och användarvänlighet, och bildkvaliteten är bra om än inte bäst i det här sällskapet. Även om färgerna är fina och detaljerna knivskarpa så ligger inte kontrasten och svärtan i topp. Ljudet är också ganska så mesigt och instängt. 55JU6875 är bra, men inte någon highend-TV till budgetpris som man hade kunnat hoppas. Vi tycker att det finns bättre köp i Samsungs sortiment och hos några av konkurrenterna.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  Philips 55PUT6400 - Sen, men bra?
  Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …
  Grundig 55VLX9570BP - Skarp nykomling
  Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.
  Sony Bravia KD-55X8505C - Bra allroundare
  Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.
  Panasonic TX-55CX670 - Toppenbild
  Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.