Search
Generic filters

: Grundig 55VLX9570BP

Skarp nykomling

Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.

Ljud & Bild tycker

Utmärkt ljusstyrka, kontrast och skärpa gör att Grundig-skärmen imponerar med tanke på priset.
Bildbehandlingen är inte lika bra på alla områden, särskilt brusreduceringen och uppskalningen känns otillräcklig.
 • 55-tums 4K LED-LCD, 3840 x 2160
 • 800 Hz Picture Perfection Rate
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • Boxer/MPEG4
 • Netflix 4K/HEVC
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 12000 kr

Grundig har alltid varit ett ”no-nonsense”-märke där ljud och bild har prioriterats före överflödiga finesser. Den nya 55VLX9570-modellen finns i svart och vitt utförande och har en nedtonad, minimalistisk design. En smal ram omgärdar bildpanelen, som för övrigt har en silkesmatt yta – goda nyheter för de som tröttnat på ”spegelblanka” TV-skärmar. TV:n vilar på två små fötter men kan också väggmonteras med VESA-fäste. Några av kontakterna pekar dock bakåt, så det krävs ett visst avstånd till väggen bakom.

 

Användning och finesser

Grundigs fjärrkontroll är lätt att umgås med, knapparna är tydliga och logiskt placerade. Den röda Netflix-knappen är en genväg till strömningstjänsten. Själva menysystemet är också enkelt och överskådligt. Grundig har ägnat tid åt många av de små detaljerna som gör TV:n enkel att sköta och 55VLX9570 är välutrustad för sin prisklass. Utöver inbyggd mottagare för parabol, kabel och marknät har den moderna funktioner som Bluetooth och Miracast som gör det enkelt att dela innehåll mellan TV och mobil/surfplatta.

Själva smart-TV-plattformen är en smula begränsad och har inte samma stora urval av appar som Samsung och LG. De viktigaste tjänsterna finns dock på plats, inklusive Netflix i 4K, som är essentiellt på en 4K-TV som denna. Grundig hävdar att fler appar (inklusive spel) är på gång nu i höst. Det märks att den fyrkärniga processorn jobbar snabbt och laddar appar utan problem – hastigheten går inte att klaga på.

 

Bildkvalitet

Första intrycket av 55VLX9570 är mycket positivt. Skärmen är oerhört rik på kontraster och har gott om ljusstyrka i alla sammanhang. Inte nog med det, den har också en utmärkt svärta som skapar rätt djupkänsla när man tittar på film och TV-serier. Grundig har tagit ett betydande steg uppåt från tidigare generationer.

TV:n uppför sig exemplariskt med äkta 4K-material. Med serier som ”The Blacklist” njuter vi av en glasklar bild, med härliga detaljer ända ner till minsta hårstrå. Skärmen klarar av det högupplösta materialet utan problem.

Det går inte lika bra när vi testar med att skala upp SD-signaler och HD-sändningar. Våra testinspelningar från tyska DTM-serien (Viasat Motor) är krävande med sina ständiga rörelser och panoreringar. Grundig hänger inte riktigt med i svängarna, det syns mycket raster-effekter och synligt blockbrus – ett problem som fanns kvar oberoende av inställningar. Det är uppenbart att rivalen Samsung reducerar brus bättre och gör bilden mer levande. Det verkar som om Grundig-skärmen föredrar bildmaterial av högsta möjliga kvalitet, vilket påverkar ”allround-egenskaperna” en smula.

 

Ljudkvalitet

Grundig brukar alltid satsa extra på ljudet i sina TV-apparater. 55VLX9570 har ett lite mer påkostat ljudsystem med framåtriktade högtalare plus en extra bashögtalare på baksidan och 2 x 15 watts effekt. Det betyder både klara och tydliga röster samt fin fyllighet i musik och ljudeffekter. Grundig får ändå lite draghjälp av en soundbar-högtalare eller liknande, men ljudet är klart bättre än från många av utmanarna.

 

Slutsats

Grundig-skärmen är välutrustad och alla de viktigaste finesserna och tjänsterna på plats. En bra bildpanel samt fina inbyggda högtalare ser till att TV-upplevelsen håller hög nivå. Från Ultra-HD-källor som Netflix är bildkvaliteten kristallklar. 55VLX9570 har dock lite problem med signaler som har lägre kvalitet och upplösning, och har inte lika bra brusreducering som de bästa i startfältet. Men med tanke på priset är Grundigs TV ändå ett bra köp.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Philips 55PUT6400 - Sen, men bra?
  Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …
  Samsung 55JU6875 - Close, but no cigar
  Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.
  Sony Bravia KD-55X8505C - Bra allroundare
  Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.
  Panasonic TX-55CX670 - Toppenbild
  Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 320000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!