Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic TX-55CX670

Toppenbild

Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

Av / 2015-12-23 - 05:00
Panasonic TX-55CX670
Audun Hage

Panasonic är en traditionsrik TV-tillverkare och efter att (motvilligt) ha gett upp plasma-TV så har de vid det här laget fått riktigt bra fason på sina LCD-skärmar. Från och med i år har Panasonic till och med OLED, fast de ligger i en helt annan prisklass! TX-55CX670 är i dagsläget Panasonics billigaste TV med 4K-upplösning. Den har ändå ett stramt och stiligt utseende med smal ram och sockel av metall. Bildpanelen är silkesmatt i stället för spegelblank – precis som vi vill ha det.

Användning och funktioner

TX-55CX670 är relativt ”renrakad” när det gäller extrafunktioner. Man får bara en vanlig fjärrkontroll, ingen sådan med styrplatta som ingår till 700-serien och uppåt. Men det är ingen stor förlust. Alla TV-märken har numera sina egna smart-plattformar och Panasonic har satsat på Firefox OS, som är enkelt och effektivt. Vi har tidigare konstaterat att det är ett av de bättre systemen, med överskådliga funktioner och snabb laddning. App-urvalet är inte lika brett som hos Samsung och LG, men Panasonic har den viktiga Netflix-appen som behövs för att komma åt 4K-underhållning.

 

Bildkvalitet

Att Panasonic kan bygga bra TV-apparater med förnuftiga prislappar vet vi redan. Vi har mycket goda erfarenheter av storebror 55CX700 som fått flera rekommendationer. Hur står sig då den billigare 55CX670 i det här sammanhanget? Den får klara sig utan Local Dimming och den extra ljusstarka Super Bright-panelen. Men i praktiken är det enkelt att se familjelikheterna. 55CX670 har en utsökt och välbalanserad bild, nästan oberoende av vad vi utsätter den för. Här finns den fina och välnyanserade färgåtergivningen, precis lagom varm och utan överdrifter (i synnerhet när vi väljer bio-läget), och skärmen har en utmärkt skärpa och en oklanderlig brusreducering, kontrast och svärta.

All detta resulterar i en bild som har mer djup och realism, och känns mer levande, än hos de övriga testdeltagarna. Netflix-serier som ”The Blacklist” är knivskarpa och glasklara, men väl så viktigt är att uppskalningen av YouTube-videor, och inte minst hårddiskinspelningar, är klart bäst av alla testdeltagare.

Vi var på vippen att utropa CX670 till ett ännu bättre köp än ”Årets bästa”-vinnaren CX700, men först måste vi ställa upp referensen på TV-bänken! Och även om lillebror delar många av egenskaperna så är det uppenbart att storebror faktiskt gör allting bättre. CX700 tycks helt enkelt ha en bildpanel av högre kvalitet, med ännu jämnare ljusstyrka och högre kontrast. Vårt testexemplar av CX670 stördes också av ett ljust, horisontellt fält mitt på skärmen. Det är osäkert om detta var ett individuellt fel eller om det är något som förekommer på fler exemplar. Lite synd, för i övrigt går det inte att klaga på bilden …

 

Ljudkvalitet

TC-55CX670 är inget monster på ljudavdelningen, med sina små och nedåtriktade högtalare. Även om den har en klar och tydlig dialog och okej fyllighet med musik och film så märks det att ljudet blir lite hoptryckt när vi vrider upp volymen. Precis som många andra TV-apparater krävs det en soundbar för att matcha den gnistrande bilden.

 

Slutsats

Allt tyder på att Panasonic har knäckt koden för hur man gör bra TV-apparater till förnuftiga priser. Just nu är 55CX670 deras billigaste 4K-TV, men den kan ändå mäta sig med betydligt dyrare konkurrenter på många områden. En av de tuffaste utmanarna kommer faktiskt från Panasonic själva i form av CX700, men CX670-modellen ger ungefär 90 % av prestanda samtidigt som man sparar ett par tusenlappar. Det räcker för att 55CX670 ska få vår rekommendation!

Ljud & Bild tycker

TX-55CX670 har ett smartsystem som är enkelt att använda och en ytterst välbalanserad bild med grym skärpa, lite brus och utmärkt svärta, plus naturliga färger. En TV som är lätt att gilla! Aningen ojämn ljusfördelning, bland annat en horisontell rand mitt på skärmen, hindrar bilden från att vara helt felfri.

Också i detta test:

5 billiga TV-apparater med 4K

Philips 55PUT6400

Sen, men bra?

Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …

Philips-skärmen är ganska så nedbantad när det gäller funktioner men har bra fart på smartfinesserna tack vare Android-operativsystemet som ger stora möjligheter. Låg input lag (20 ms).
Konkurrensen är hård i den här klassen och Philips bildkvalitet hamnar längre bak i startfältet, särskilt när det gäller uppskalning av vanliga TV-program.
Läs hela testet

Grundig 55VLX9570BP

Skarp nykomling

Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.

Utmärkt ljusstyrka, kontrast och skärpa gör att Grundig-skärmen imponerar med tanke på priset.
Bildbehandlingen är inte lika bra på alla områden, särskilt brusreduceringen och uppskalningen känns otillräcklig.
Läs hela testet

Samsung 55JU6875

Close, but no cigar

Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.

Grym skärpa och fenomenala färger är några av Samsung-skärmens imponatorfaktorer. Den har också ett mycket bra smart-system och bra urval av appar.
Kontrast, svärta och ljusfördelning är inte fullt lika bra som de bästa egenskaperna.
Läs hela testet

Sony Bravia KD-55X8505C

Bra allroundare

Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.

Den tunna och eleganta Sony-skärmen har utmärkt bildbehandling och lyckas till och med få lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Låg ”input lag” runt 36 ms är ett argument för spelfantasterna.
Det nya Android-gränssnittet haltar fortfarande lite här och där.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen