: Panasonic TX-55CX670

Toppenbild

Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

December 2015Panasonic TX-55CX670

Ljud & Bild tycker

TX-55CX670 har ett smartsystem som är enkelt att använda och en ytterst välbalanserad bild med grym skärpa, lite brus och utmärkt svärta, plus naturliga färger. En TV som är lätt att gilla!
Aningen ojämn ljusfördelning, bland annat en horisontell rand mitt på skärmen, hindrar bilden från att vara helt felfri.
 • 55-tums 4K LED-LCD, 3840 x 2160
 • Firefox-operativsystem
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • Boxer/MPEG4
 • Netflix 4K/HEVC
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 13000 kr

Panasonic är en traditionsrik TV-tillverkare och efter att (motvilligt) ha gett upp plasma-TV så har de vid det här laget fått riktigt bra fason på sina LCD-skärmar. Från och med i år har Panasonic till och med OLED, fast de ligger i en helt annan prisklass! TX-55CX670 är i dagsläget Panasonics billigaste TV med 4K-upplösning. Den har ändå ett stramt och stiligt utseende med smal ram och sockel av metall. Bildpanelen är silkesmatt i stället för spegelblank – precis som vi vill ha det.

Användning och funktioner

TX-55CX670 är relativt ”renrakad” när det gäller extrafunktioner. Man får bara en vanlig fjärrkontroll, ingen sådan med styrplatta som ingår till 700-serien och uppåt. Men det är ingen stor förlust. Alla TV-märken har numera sina egna smart-plattformar och Panasonic har satsat på Firefox OS, som är enkelt och effektivt. Vi har tidigare konstaterat att det är ett av de bättre systemen, med överskådliga funktioner och snabb laddning. App-urvalet är inte lika brett som hos Samsung och LG, men Panasonic har den viktiga Netflix-appen som behövs för att komma åt 4K-underhållning.

 

Bildkvalitet

Att Panasonic kan bygga bra TV-apparater med förnuftiga prislappar vet vi redan. Vi har mycket goda erfarenheter av storebror 55CX700 som fått flera rekommendationer. Hur står sig då den billigare 55CX670 i det här sammanhanget? Den får klara sig utan Local Dimming och den extra ljusstarka Super Bright-panelen. Men i praktiken är det enkelt att se familjelikheterna. 55CX670 har en utsökt och välbalanserad bild, nästan oberoende av vad vi utsätter den för. Här finns den fina och välnyanserade färgåtergivningen, precis lagom varm och utan överdrifter (i synnerhet när vi väljer bio-läget), och skärmen har en utmärkt skärpa och en oklanderlig brusreducering, kontrast och svärta.

All detta resulterar i en bild som har mer djup och realism, och känns mer levande, än hos de övriga testdeltagarna. Netflix-serier som ”The Blacklist” är knivskarpa och glasklara, men väl så viktigt är att uppskalningen av YouTube-videor, och inte minst hårddiskinspelningar, är klart bäst av alla testdeltagare.

Vi var på vippen att utropa CX670 till ett ännu bättre köp än ”Årets bästa”-vinnaren CX700, men först måste vi ställa upp referensen på TV-bänken! Och även om lillebror delar många av egenskaperna så är det uppenbart att storebror faktiskt gör allting bättre. CX700 tycks helt enkelt ha en bildpanel av högre kvalitet, med ännu jämnare ljusstyrka och högre kontrast. Vårt testexemplar av CX670 stördes också av ett ljust, horisontellt fält mitt på skärmen. Det är osäkert om detta var ett individuellt fel eller om det är något som förekommer på fler exemplar. Lite synd, för i övrigt går det inte att klaga på bilden …

 

Ljudkvalitet

TC-55CX670 är inget monster på ljudavdelningen, med sina små och nedåtriktade högtalare. Även om den har en klar och tydlig dialog och okej fyllighet med musik och film så märks det att ljudet blir lite hoptryckt när vi vrider upp volymen. Precis som många andra TV-apparater krävs det en soundbar för att matcha den gnistrande bilden.

 

Slutsats

Allt tyder på att Panasonic har knäckt koden för hur man gör bra TV-apparater till förnuftiga priser. Just nu är 55CX670 deras billigaste 4K-TV, men den kan ändå mäta sig med betydligt dyrare konkurrenter på många områden. En av de tuffaste utmanarna kommer faktiskt från Panasonic själva i form av CX700, men CX670-modellen ger ungefär 90 % av prestanda samtidigt som man sparar ett par tusenlappar. Det räcker för att 55CX670 ska få vår rekommendation!

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Philips 55PUT6400 - Sen, men bra?
  Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …
  Grundig 55VLX9570BP - Skarp nykomling
  Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.
  Samsung 55JU6875 - Close, but no cigar
  Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.
  Sony Bravia KD-55X8505C - Bra allroundare
  Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.