TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Philips 55PUT6400

Sen, men bra?

Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …

Av / 2015-12-23 - 05:00
Philips 55PUT6400

Ljud & Bild tycker

  • Philips-skärmen är ganska så nedbantad när det gäller funktioner men har bra fart på smartfinesserna tack vare Android-operativsystemet som ger stora möjligheter. Låg input lag (20 ms).
  • Konkurrensen är hård i den här klassen och Philips bildkvalitet hamnar längre bak i startfältet, särskilt när det gäller uppskalning av vanliga TV-program.

Äntligen har vi en Philips-TV i testrummet! De har tagit tid på sig att bli färdiga med sina nya modeller med Android, men nu rullas det uppdaterade 2015-sortimentet ut i stor stil. På IFA-mässan fick vi se några av de hetaste nyheterna, bland annat den färgsprakande Ambilux och den knivskarpa toppmodellen i 9-serien. 55PUT6400 är däremot Philips billigaste 4K-modell och får därför klara sig utan de tuffaste finesserna. Det första vi lägger märke till är att Ambilight, Philips patenterade bakgrundsbelysning, lyser med sin frånvaro. Designen är också ganska så spartansk, men Philips har åtminstone haft råd med en vridbar metallfot.

 

Användning och finesser

55PUT6400 har bara inbyggd TV-mottagare för marknätet, så parabol- och kabelkunderna får räkna med att ha en extern box. Sådant finns det lyckligtvis gott om plats för tack vare fyra HDMI-ingångar. Den viktigaste finessen är det nya Android-operativsystemet som är utvecklat i samarbete med Google. Tidigare har vi haft lite klagomål på detta, men efter senaste uppdateringen verkar det som om pusselbitarna börjar falla på plats. Vårt intryck är åtminstone att Philips-TV:n laddar apparna snabbt. Dessutom tycks Philips ha gjort ett lite bättre jobb än Sony med att organisera sina menyer (inställningar och liknande) i kombination med Android-startsidan.

 

Bildkvalitet

Philips är kända för sin avancerade bildbehandling och genomgående höga kvalitet, men vi var lite nyfikna på att se hur långt en billig budgetmodell som 55PUT6400 skulle orka. Och det är ingen tvekan om att den har en bra bildkvalitet. Men räcker det för att klå årets tuffaste utmanare?

Annons

Första intrycket med Netflix 4K som källa är att Philips behärskar det knivskarpa formatet på ett bra sätt. Philips är kända för sina mjuka rörelser (de uppfann begreppet Natural Motion) och 55PUT6400 har en välfungerande interpolering som bidrar till att bevara skärpan även när bilden är i rörelse. Färgerna och kontrasten är bra, men når inte riktigt upp till Panasonic och Samsung i våra testbilder.

HDTV-sändningar i 720p/1080i är inte heller Philips-skärmens favoriter. Den uppskalade bilden är inte lika skarp som det Panasonic åstadkommer och känns rentav oklar ibland, även när vi fintrimmar brusreducering och andra inställningar. Vi insåg också att ljusfördelningen är ganska så ojämn, vilket märks på skuggeffekter (”dirty screen effect” på fackspråk eftersom det ser ut som om skärmen inte har en helt ren yta). Även om 55PUT6400 har många fina egenskaper så är det tämligen uppenbart att den inte hänger med resten av startfältet. En positiv egenskap är dock att vi uppmätte låg input lag (fördröjning i ingången) på runt 20 ms.

 

Ljudkvalitet

Vi testade Philips-skärmen med allt från nyheter till film, serier och YouTube-video och vårt allmänna intryck är att ljudet är av det tunnare och mer håliga slaget. Här finns vare sig särskilt mycket bas eller diskant. En extern soundbar är nödvändigt för att få fart på ljudet.

 

Slutsats

Philips har tagit fram ett billigt alternativ till sina toppmodeller, men intrycket är ändå att 55PUT6400 känns som en aning ”nedbantad” jämfört med de bästa i testet. Philips lyckas däremot bra med sitt nya Android-operativsystem, som är väl integrerat med övriga TV-funktioner. Det är främst ljud- och bildkvaliteten vi inte är helt nöjda med. Detta är visserligen den billigaste testdeltagaren, men de något dyrare utmanarna känns ändå som bättre och mer kompletta köp. Mycket handlar om små detaljer, men de är ändå tydliga när vi jämför med konkurrenterna sida vid sida.

Också i detta test:

Grundig 55VLX9570BP

Skarp nykomling

Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.

Utmärkt ljusstyrka, kontrast och skärpa gör att Grundig-skärmen imponerar med tanke på priset.
Bildbehandlingen är inte lika bra på alla områden, särskilt brusreduceringen och uppskalningen känns otillräcklig.
Läs hela testet

Samsung 55JU6875

Close, but no cigar

Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.

Grym skärpa och fenomenala färger är några av Samsung-skärmens imponatorfaktorer. Den har också ett mycket bra smart-system och bra urval av appar.
Kontrast, svärta och ljusfördelning är inte fullt lika bra som de bästa egenskaperna.
Läs hela testet

Sony Bravia KD-55X8505C

Bra allroundare

Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.

Den tunna och eleganta Sony-skärmen har utmärkt bildbehandling och lyckas till och med få lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Låg ”input lag” runt 36 ms är ett argument för spelfantasterna.
Det nya Android-gränssnittet haltar fortfarande lite här och där.
Läs hela testet

Panasonic TX-55CX670

Toppenbild

Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

TX-55CX670 har ett smartsystem som är enkelt att använda och en ytterst välbalanserad bild med grym skärpa, lite brus och utmärkt svärta, plus naturliga färger. En TV som är lätt att gilla!
Aningen ojämn ljusfördelning, bland annat en horisontell rand mitt på skärmen, hindrar bilden från att vara helt felfri.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Ljud & Bild