Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 billiga TV-apparater med 4K

Knivskarp bild för en billig peng

Din nästa TV har förmodligen 4K-upplösning och nu behöver du inte längre råna en bank för att ha råd!

Av / 2015-12-23 - 06:00
5 billiga TV-apparater med 4K
Audun Hage

Produkter i detta test

Kommer du ihåg när 3D lanserades som ”the next big thing” i TV-apparater och alla tillverkarna kallade det för en läcker finess som var värd att betala dyrt för? Första året var 3D-tekniken reserverad för de allra mest kostsamma TV-apparaterna i premiumklassen, men redan till nästa generation skärmar hade priset sjunkit markant.

Lita av samma sak håller på att hända med 4K/Ultra-HD-upplösning: de knivskarpa TV-apparaterna har singlat ned till en så angenäm prisnivå – och har blivit så utbredda – att nästa TV du köper med stor sannolikhet har 4K-upplösning. Och till skillnad från 3D har Ultra-HD allt som behövs för att bli en succé. Tekniken säljer nästan sig själv: fyra gånger högre upplösning än vanlig HD gör det enkelt att se förbättringen i bildskärpa som 4K medför. Och skarpare, mer detaljerad bild är något som alla vill ha – i synnerhet som man inte behöver ha på sig specialglasögon!

Tillgången på material växer sakta men säkert. Även om 4K-sändningar fortfarande ligger ett par år bort och nästa generations Blu-ray-format har låtit vänta på sig, har teknikledande leverantörer som Netflix gått i bräschen för att göra sina produktioner tillgängliga i högsta möjliga kvalitet. 4K-formatet går dessutom att få tag i med hjälp av bilder och videofilmer som tagits med actionkameror, systemkameror och kompaktkameror – och numera till och med drönare. De som köper en 4K-TV i dag kan med andra ord få glädje av den högre bildkvaliteten omedelbart.

 

Smart-system och appar

Ju fler finesser TV-apparaterna har att erbjuda desto högre krav ställs det på ett välfungerande menysystem som syr ihop allting. TV:n är snart lika beroende av ett välfungerande menysystem som mobilen! Vi sitter inte längre och zappar från kanal till kanal, utan hoppar in i och ut ur tjänster samtidigt som vi gör interaktiva val och knappar in sökord. Sådant kräver ett gränssnitt som går snabbt och smidigt, plus en bra fjärrkontroll att navigera med. TV-tillverkarna lägger ner stora resurser på att lyckas med det här och vissa klarar det bättre än andra. Om du är mest intresserad av TV:ns egenskaper som monitor och ändå använder externa mediespelare som Apple TV, PlayStation, Xbox eller något liknande så är smart-systemet mindre viktigt.

 

Billigare 4K-skärmar

I det här testet har vi tittat på några av dagens billigaste 4K-skärmar från fem olika märken. Några av dem ligger nära den magiska 10 000-kronorsgränsen – och blir kanske ännu billigare med tiden. Detta är modeller som ger mycket för pengarna både när det gäller bildkvalitet, användarvänlighet och finesser. På en del områden har de faktiskt mycket gemensamt med tillverkarnas toppmodeller, eftersom de oftast bygger på samma tekniska plattform. Vissa skillnader finns det naturligtvis – man får inte de bästa bildpanelerna och den mest sofistikerade tekniken – men chansen finns absolut att göra ett bra köp.

Vi har valt 55-tummare eftersom det är den mest populära storleken bland vanligt folk. Det är också den minsta vi rekommenderar för bra TV-mys: om du har plats och verkligen vill utnyttja 4K-upplösningen så kan det löna sig att lägga ett par extra tusenlappar och gå upp till en 65-tummare. Flera av modellerna vi testar här finns i den storleken också.

Produkter i detta test

Philips 55PUT6400

Sen, men bra?

Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …

Philips-skärmen är ganska så nedbantad när det gäller funktioner men har bra fart på smartfinesserna tack vare Android-operativsystemet som ger stora möjligheter. Låg input lag (20 ms).
Konkurrensen är hård i den här klassen och Philips bildkvalitet hamnar längre bak i startfältet, särskilt när det gäller uppskalning av vanliga TV-program.
Läs hela testet

Grundig 55VLX9570BP

Skarp nykomling

Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.

Utmärkt ljusstyrka, kontrast och skärpa gör att Grundig-skärmen imponerar med tanke på priset.
Bildbehandlingen är inte lika bra på alla områden, särskilt brusreduceringen och uppskalningen känns otillräcklig.
Läs hela testet

Samsung 55JU6875

Close, but no cigar

Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.

Grym skärpa och fenomenala färger är några av Samsung-skärmens imponatorfaktorer. Den har också ett mycket bra smart-system och bra urval av appar.
Kontrast, svärta och ljusfördelning är inte fullt lika bra som de bästa egenskaperna.
Läs hela testet

Sony Bravia KD-55X8505C

Bra allroundare

Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.

Den tunna och eleganta Sony-skärmen har utmärkt bildbehandling och lyckas till och med få lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Låg ”input lag” runt 36 ms är ett argument för spelfantasterna.
Det nya Android-gränssnittet haltar fortfarande lite här och där.
Läs hela testet

Panasonic TX-55CX670

Toppenbild

Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

TX-55CX670 har ett smartsystem som är enkelt att använda och en ytterst välbalanserad bild med grym skärpa, lite brus och utmärkt svärta, plus naturliga färger. En TV som är lätt att gilla!
Aningen ojämn ljusfördelning, bland annat en horisontell rand mitt på skärmen, hindrar bilden från att vara helt felfri.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen