Search
Generic filters

: 5 billiga TV-apparater med 4K

Knivskarp bild för en billig peng

Din nästa TV har förmodligen 4K-upplösning och nu behöver du inte längre råna en bank för att ha råd!

Kommer du ihåg när 3D lanserades som ”the next big thing” i TV-apparater och alla tillverkarna kallade det för en läcker finess som var värd att betala dyrt för? Första året var 3D-tekniken reserverad för de allra mest kostsamma TV-apparaterna i premiumklassen, men redan till nästa generation skärmar hade priset sjunkit markant.

Lita av samma sak håller på att hända med 4K/Ultra-HD-upplösning: de knivskarpa TV-apparaterna har singlat ned till en så angenäm prisnivå – och har blivit så utbredda – att nästa TV du köper med stor sannolikhet har 4K-upplösning. Och till skillnad från 3D har Ultra-HD allt som behövs för att bli en succé. Tekniken säljer nästan sig själv: fyra gånger högre upplösning än vanlig HD gör det enkelt att se förbättringen i bildskärpa som 4K medför. Och skarpare, mer detaljerad bild är något som alla vill ha – i synnerhet som man inte behöver ha på sig specialglasögon!

Tillgången på material växer sakta men säkert. Även om 4K-sändningar fortfarande ligger ett par år bort och nästa generations Blu-ray-format har låtit vänta på sig, har teknikledande leverantörer som Netflix gått i bräschen för att göra sina produktioner tillgängliga i högsta möjliga kvalitet. 4K-formatet går dessutom att få tag i med hjälp av bilder och videofilmer som tagits med actionkameror, systemkameror och kompaktkameror – och numera till och med drönare. De som köper en 4K-TV i dag kan med andra ord få glädje av den högre bildkvaliteten omedelbart.

 

Smart-system och appar

Ju fler finesser TV-apparaterna har att erbjuda desto högre krav ställs det på ett välfungerande menysystem som syr ihop allting. TV:n är snart lika beroende av ett välfungerande menysystem som mobilen! Vi sitter inte längre och zappar från kanal till kanal, utan hoppar in i och ut ur tjänster samtidigt som vi gör interaktiva val och knappar in sökord. Sådant kräver ett gränssnitt som går snabbt och smidigt, plus en bra fjärrkontroll att navigera med. TV-tillverkarna lägger ner stora resurser på att lyckas med det här och vissa klarar det bättre än andra. Om du är mest intresserad av TV:ns egenskaper som monitor och ändå använder externa mediespelare som Apple TV, PlayStation, Xbox eller något liknande så är smart-systemet mindre viktigt.

 

Billigare 4K-skärmar

I det här testet har vi tittat på några av dagens billigaste 4K-skärmar från fem olika märken. Några av dem ligger nära den magiska 10 000-kronorsgränsen – och blir kanske ännu billigare med tiden. Detta är modeller som ger mycket för pengarna både när det gäller bildkvalitet, användarvänlighet och finesser. På en del områden har de faktiskt mycket gemensamt med tillverkarnas toppmodeller, eftersom de oftast bygger på samma tekniska plattform. Vissa skillnader finns det naturligtvis – man får inte de bästa bildpanelerna och den mest sofistikerade tekniken – men chansen finns absolut att göra ett bra köp.

Vi har valt 55-tummare eftersom det är den mest populära storleken bland vanligt folk. Det är också den minsta vi rekommenderar för bra TV-mys: om du har plats och verkligen vill utnyttja 4K-upplösningen så kan det löna sig att lägga ett par extra tusenlappar och gå upp till en 65-tummare. Flera av modellerna vi testar här finns i den storleken också.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Sen, men bra?

Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …

Ljud & Bild tycker

Philips-skärmen är ganska så nedbantad när det gäller funktioner men har bra fart på smartfinesserna tack vare Android-operativsystemet som ger stora möjligheter. Låg input lag (20 ms).
Konkurrensen är hård i den här klassen och Philips bildkvalitet hamnar längre bak i startfältet, särskilt när det gäller uppskalning av vanliga TV-program.
 • 55-tums 4K LED-LCD, 3840 x 2160
 • Android-operativsystem
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • Boxer/MPEG4
 • Netflix 4K/HEVC
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 10000 kr

Äntligen har vi en Philips-TV i testrummet! De har tagit tid på sig att bli färdiga med sina nya modeller med Android, men nu rullas det uppdaterade 2015-sortimentet ut i stor stil. På IFA-mässan fick vi se några av de hetaste nyheterna, bland annat den färgsprakande Ambilux och den knivskarpa toppmodellen i 9-serien. 55PUT6400 är däremot Philips billigaste 4K-modell och får därför klara sig utan de tuffaste finesserna. Det första vi lägger märke till är att Ambilight, Philips patenterade bakgrundsbelysning, lyser med sin frånvaro. Designen är också ganska så spartansk, men Philips har åtminstone haft råd med en vridbar metallfot.

 

Användning och finesser

55PUT6400 har bara inbyggd TV-mottagare för marknätet, så parabol- och kabelkunderna får räkna med att ha en extern box. Sådant finns det lyckligtvis gott om plats för tack vare fyra HDMI-ingångar. Den viktigaste finessen är det nya Android-operativsystemet som är utvecklat i samarbete med Google. Tidigare har vi haft lite klagomål på detta, men efter senaste uppdateringen verkar det som om pusselbitarna börjar falla på plats. Vårt intryck är åtminstone att Philips-TV:n laddar apparna snabbt. Dessutom tycks Philips ha gjort ett lite bättre jobb än Sony med att organisera sina menyer (inställningar och liknande) i kombination med Android-startsidan.

 

Bildkvalitet

Philips är kända för sin avancerade bildbehandling och genomgående höga kvalitet, men vi var lite nyfikna på att se hur långt en billig budgetmodell som 55PUT6400 skulle orka. Och det är ingen tvekan om att den har en bra bildkvalitet. Men räcker det för att klå årets tuffaste utmanare?

Första intrycket med Netflix 4K som källa är att Philips behärskar det knivskarpa formatet på ett bra sätt. Philips är kända för sina mjuka rörelser (de uppfann begreppet Natural Motion) och 55PUT6400 har en välfungerande interpolering som bidrar till att bevara skärpan även när bilden är i rörelse. Färgerna och kontrasten är bra, men når inte riktigt upp till Panasonic och Samsung i våra testbilder.

HDTV-sändningar i 720p/1080i är inte heller Philips-skärmens favoriter. Den uppskalade bilden är inte lika skarp som det Panasonic åstadkommer och känns rentav oklar ibland, även när vi fintrimmar brusreducering och andra inställningar. Vi insåg också att ljusfördelningen är ganska så ojämn, vilket märks på skuggeffekter (”dirty screen effect” på fackspråk eftersom det ser ut som om skärmen inte har en helt ren yta). Även om 55PUT6400 har många fina egenskaper så är det tämligen uppenbart att den inte hänger med resten av startfältet. En positiv egenskap är dock att vi uppmätte låg input lag (fördröjning i ingången) på runt 20 ms.

 

Ljudkvalitet

Vi testade Philips-skärmen med allt från nyheter till film, serier och YouTube-video och vårt allmänna intryck är att ljudet är av det tunnare och mer håliga slaget. Här finns vare sig särskilt mycket bas eller diskant. En extern soundbar är nödvändigt för att få fart på ljudet.

 

Slutsats

Philips har tagit fram ett billigt alternativ till sina toppmodeller, men intrycket är ändå att 55PUT6400 känns som en aning ”nedbantad” jämfört med de bästa i testet. Philips lyckas däremot bra med sitt nya Android-operativsystem, som är väl integrerat med övriga TV-funktioner. Det är främst ljud- och bildkvaliteten vi inte är helt nöjda med. Detta är visserligen den billigaste testdeltagaren, men de något dyrare utmanarna känns ändå som bättre och mer kompletta köp. Mycket handlar om små detaljer, men de är ändå tydliga när vi jämför med konkurrenterna sida vid sida.

Bra allroundare

Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.

Ljud & Bild tycker

Den tunna och eleganta Sony-skärmen har utmärkt bildbehandling och lyckas till och med få lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Låg ”input lag” runt 36 ms är ett argument för spelfantasterna.
Det nya Android-gränssnittet haltar fortfarande lite här och där.
 • 55-tums 4K LED-LCD, 3840 x 2160
 • Android-operativsystem
 • 4K Reality Creation
 • 3 HDMI 2.0, 2 USB
 • Boxer/MPEG4
 • Netflix/HEVC
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 14000 kr

Sony fortsätter att leverera TV-apparater med ganska så ”clean, no nonsense design”. Den mörka, tunna ramen och en stilig sockel i mörk krom förstärker det minimalistiska uttrycket. En diskret Sony-logga med en lysdiod i nederkant får TV:n att verka riktigt exklusiv. Skärmen har ett silkesmatt frontglas utan störande reflektioner och spegeleffekter.

 

Användning och finesser

Sony har fått det nya Android-gränssnittet signerat Google. Android TV är uppbyggt på samma sätt som det mobila operativsystemet som många av oss redan känner igen, men ska vara mer skräddarsytt för TV. Intrycket är snarlikt: Först måste du acceptera att Google får hålla koll på ett par av dina TV-vanor för att kunna leverera en bättre tjänst. Längst upp på huvudskärmen visas Rekommendationer, på samma sätt som vi är vana vid på YouTube, följt av de mest populära apparna. Efter flera vändor med det nya Android-systemet, med uppehåll för flera uppdateringar under tiden, verkar det som om Sony och Google har lyckats få systemet mer stabilt än det var inledningsvis. Urvalet av spel och tjänster har också blivit bättre. Sony skickar med deras egen One Touch Remote-fjärrkontroll med styrplatta vilket förenklar delar av navigeringen.

 

Bildkvalitet

Sony har en lång tradition av bra TV-apparater och vi har tidigare sett att tekniken från deras dyraste toppmodeller i X9-serien kan hamna i billigare modeller. Så är det med X8505 också. För det första gör den ett mycket bra jobb med att skala upp nästan allt slags material, det må vara TV-program eller HD-videor från YouTube, till knivskarp ”4K light”-kvalitet. Hemligheten är den kraftfulla 4K X-reality Creation-bildprocessorn som kommer från Sonys dyraste highend-skärmar och -processorer. För det andra har den mycket bra ljuskontroll, utan den ”blödning” vi ser hos en del av konkurrenterna.

Själva bildpanelen verkar inte nödvändigtvis vara superavancerad. Kontrasten och ljusstyrkan är lite mer dämpad, och svärtan är inte riktigt i klass med Panasonics. Å andra sidan uppvisade vårt testexemplar inte mycket tecken på svagheter som clouding, där ojämnheter i bakbelysningen orsakar ljusa fläckar. Detta verkar lovande och tyder på en bra kvalitetskontroll på fabriken.

Sony-skärmen har också en mycket fin, välnyanserad och neutral färgåtergivning, och ger tillgång till avancerad kalibrering för den som vill fintrimma bildkvaliteten med kalibreringsutrustning. Dessutom uppmätte vi låg fördröjning i ingångarna (36 millisekunder i ”spel-läge”) vilket gör att X8505C är en skärm som passar spelfantasterna.

 

Ljudkvalitet

Sony X8505C får titta i månen efter de kraftiga sidomonterade högtalarna som sitter på X93-toppmodellen. I stället har den förhållandevis enkla högtalare som är monterade i nederkant, men som ändå har ett dugligt ljud med bra klarhet i röster. Särskilt mycket bas finns det inte, och musik från YouTube låter inte lika piggt som hos Samsung.

 

Slutsats

Sony-skärmen har många fina egenskaper till ett bra pris. Dess främsta styrka är den fina uppskalningen som ser till att även medelmåttigt HD-material ser riktigt snyggt ut i storformat. 55X8505 har dessutom en utmärkt kontrast och jämn ljusfördelning utan särskilda ojämnheter i bakbelysningen. Skärmen har inte riktigt samma svärta som Panasonics och lyckas inte heller matcha Samsung-utmanarens livliga färgåtergivning. Sammantaget levererar Sony bra bildprestanda. Den senaste tiden har Android-plattformen blivit mer stabil också, vilket gör det enklare för oss att rekommendera Sony-skärmen till fler.

Toppenbild

Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

Ljud & Bild tycker

TX-55CX670 har ett smartsystem som är enkelt att använda och en ytterst välbalanserad bild med grym skärpa, lite brus och utmärkt svärta, plus naturliga färger. En TV som är lätt att gilla!
Aningen ojämn ljusfördelning, bland annat en horisontell rand mitt på skärmen, hindrar bilden från att vara helt felfri.
 • 55-tums 4K LED-LCD, 3840 x 2160
 • Firefox-operativsystem
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • Boxer/MPEG4
 • Netflix 4K/HEVC
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 13000 kr

Panasonic är en traditionsrik TV-tillverkare och efter att (motvilligt) ha gett upp plasma-TV så har de vid det här laget fått riktigt bra fason på sina LCD-skärmar. Från och med i år har Panasonic till och med OLED, fast de ligger i en helt annan prisklass! TX-55CX670 är i dagsläget Panasonics billigaste TV med 4K-upplösning. Den har ändå ett stramt och stiligt utseende med smal ram och sockel av metall. Bildpanelen är silkesmatt i stället för spegelblank – precis som vi vill ha det.

Användning och funktioner

TX-55CX670 är relativt ”renrakad” när det gäller extrafunktioner. Man får bara en vanlig fjärrkontroll, ingen sådan med styrplatta som ingår till 700-serien och uppåt. Men det är ingen stor förlust. Alla TV-märken har numera sina egna smart-plattformar och Panasonic har satsat på Firefox OS, som är enkelt och effektivt. Vi har tidigare konstaterat att det är ett av de bättre systemen, med överskådliga funktioner och snabb laddning. App-urvalet är inte lika brett som hos Samsung och LG, men Panasonic har den viktiga Netflix-appen som behövs för att komma åt 4K-underhållning.

 

Bildkvalitet

Att Panasonic kan bygga bra TV-apparater med förnuftiga prislappar vet vi redan. Vi har mycket goda erfarenheter av storebror 55CX700 som fått flera rekommendationer. Hur står sig då den billigare 55CX670 i det här sammanhanget? Den får klara sig utan Local Dimming och den extra ljusstarka Super Bright-panelen. Men i praktiken är det enkelt att se familjelikheterna. 55CX670 har en utsökt och välbalanserad bild, nästan oberoende av vad vi utsätter den för. Här finns den fina och välnyanserade färgåtergivningen, precis lagom varm och utan överdrifter (i synnerhet när vi väljer bio-läget), och skärmen har en utmärkt skärpa och en oklanderlig brusreducering, kontrast och svärta.

All detta resulterar i en bild som har mer djup och realism, och känns mer levande, än hos de övriga testdeltagarna. Netflix-serier som ”The Blacklist” är knivskarpa och glasklara, men väl så viktigt är att uppskalningen av YouTube-videor, och inte minst hårddiskinspelningar, är klart bäst av alla testdeltagare.

Vi var på vippen att utropa CX670 till ett ännu bättre köp än ”Årets bästa”-vinnaren CX700, men först måste vi ställa upp referensen på TV-bänken! Och även om lillebror delar många av egenskaperna så är det uppenbart att storebror faktiskt gör allting bättre. CX700 tycks helt enkelt ha en bildpanel av högre kvalitet, med ännu jämnare ljusstyrka och högre kontrast. Vårt testexemplar av CX670 stördes också av ett ljust, horisontellt fält mitt på skärmen. Det är osäkert om detta var ett individuellt fel eller om det är något som förekommer på fler exemplar. Lite synd, för i övrigt går det inte att klaga på bilden …

 

Ljudkvalitet

TC-55CX670 är inget monster på ljudavdelningen, med sina små och nedåtriktade högtalare. Även om den har en klar och tydlig dialog och okej fyllighet med musik och film så märks det att ljudet blir lite hoptryckt när vi vrider upp volymen. Precis som många andra TV-apparater krävs det en soundbar för att matcha den gnistrande bilden.

 

Slutsats

Allt tyder på att Panasonic har knäckt koden för hur man gör bra TV-apparater till förnuftiga priser. Just nu är 55CX670 deras billigaste 4K-TV, men den kan ändå mäta sig med betydligt dyrare konkurrenter på många områden. En av de tuffaste utmanarna kommer faktiskt från Panasonic själva i form av CX700, men CX670-modellen ger ungefär 90 % av prestanda samtidigt som man sparar ett par tusenlappar. Det räcker för att 55CX670 ska få vår rekommendation!

Grundig 55VLX9570BP
Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.
Samsung 55JU6875
Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!